Василь ШАН: “У Яблуниці ми працюємо над фізичною підготовкою та витривалістю”

Бокс Пряма мова

З 10 по 21 серпня в Туреччині пройде чемпіонат Європи серед юнаків та дівчат.

Поки до змагань залишається менше місяця, українська команда проходить заключний етап підготовки до цих стартів. Прес-служба ФБУ поспілкувалася з старшим тренером збірної України серед юнаків Василем Шаном, який разом з першими номерами збірної нині знаходиться в Яблуниці, в Івано-Франківській області.

 – Чемпіонат Європи стартує в серпні. Які очікування?  Що розкажете нового з табору збірної?
– Незважаючи на те, що в країні війна і важко налаштовуватися морально очікування від майбутніх стартів в мене хороші. Звісно, завжди переживаєш за сім`ю, яка не поруч,  за спортсменів, з якими знаходишся на зборах. Нещодавній підступний удар рашистів в Вінницю показав, що прилетіти може будь-де. Зараз аби відволікти дітей від жахіть, які відбуваються навколо ми знову зібрали команду  в горах.

Нині з спортсменами та іншими тренерами ми в Яблуниці, в Івано-Франківській області. Тут в нас проходить збір з загальної та спеціальної фізичної підготовки. Попереду вже ближче до змагань в нас запланований останній збір по підготовці до чемпіонату Європи для виходу на пік форми.

Команда впринципі сформована.  Всі підходять до змагань в гарній формі. Тим не менш, на шляху до Туреччини в нас є певні перепони, адже зараз через війну прямого авіасполучення між країнами нема. Будемо їхати в одну з сусідніх з Україною країн, де краще авіасполучення з Туреччиною, в якій в нас проходитимуть змагання.

– Розкажіть як готувалися до чемпіонату Європи?
– Якщо підсумовувати, то в нас було два етапи відбору команди. Перший був у Ворохті.  Потім у нас був проміжний збір з вдосконаленням техніко-тактичної майстерності і бойової практики і зараз у Яблуниці ми працюємо над фізичною підготовкою та витривалістю спортсменів.

Останнім часом варилися в своєму соці. В основному спарингували між собою хлопці.  Деякі дівчата та хлопці з національної команди перебували за кордном з рідними. В них наприклад, була можливість спробувати свої сили в турнірі в Румунії. Ще у квітні частина команди брала участь в «Кубку Балтійського моря» в Німеччині. Був турнір і у Швеції, в якому брали участь дівчата. Декілька змагань пройшло і в сусудній Польщі. Але мова йде про тих дітей, які тоді перебували в Польщі, Австрії, Німеччині. Значна частина збірної тоді була в Україні. По-перше не всі мають змогу виїхати. По-друге виїхати за кордон складно. Не всіх батьків випускають за кордон разом з їхніми дітьми.

В Україні ж ми спершу провели чудовий збір в Ворохті, в якому брали участь 146 хлопців та 29 дівчат. Це був десятиденний навчально-тренувальний збір, щоб побачити реальні можливості наших боксерів та сформувати збірну, що виступатиме на чемпіонаті Європи. Не всі хлопці, хто чудово себе зарекомендував на спарингах в Ворохті підтвердили свій результат тут у Яблуниці. Тут були дуже хороші поєдинки. На спарингах відчувався в хлопців такий самий азарт, як і на змаганнях.  Контрольні спаринги пройшли 6-7 липня в кожній ваговій категорії, де ми вже закріплювали та затверджували перших номерів, які представлятимуть Україну на чемпіонаті Європи. 6-7 липня в нас визначалися перші, другі та треті номери у всіх вагових категоріях.  З 8 числа в нас розпочалася робота над покращенням фізичної підготовки.

Одразу скажу, що остаточні перші номери, які відправляться до Туреччини визначилися вже безпоспередньо в Яблуниці. Хотів би висловити подяку персоналу комплексу «Chevalier Panorama» за чудові умови для спортсменів. Також велике спасибі віце-президенту федерації боксу України , президенту федерації боксу львівської області Олександру Павельцю за сприяння та допомогу в проведенні другого заключного відбору національної команди серед юнаків і дівчат на чемпіонат Європи.  Взагалі, як старший тренер національної команди серед юнаків від себе хочу подякувати всій нашій боксерській сім`ї – всім тренерам, президентам всіх обласних федерацій, спонсорам, директорам ДЮСШ за те, що в такий складний час знаходять бажання, можливість, фінанси у відборі та по підготовці до  чемпіонату Європи. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *