Збірна України поступилась Бразилії і зіграє за третє місце

Футзал

Наші футзалісти мінімально поступились бразильцям. Тепер українці зіграють у “бронзовому” матчі з невдахою другої півфінальної зустрічі Франція – Аргентина.

Перед стартом першого півфіналу ЧС-2024 у обох тренерів – Олександра Косенка та Маркіньйоса Шав’єра – були деякі кадрові питання. Зокрема, у збірної Бразилії зі старту неочікувано на позиції «стовпа» вийшов Феліпе Валеріо, хоча з урахуванням ушкоджень у Піто та Рафи Сантоса логічним був вихід у стартовій четвірці Феррао. Однак, Маркіньйос Шав’єр зробив свій вибір на користь гравця «Ель-Посо». Що стосується збірної України, то у Олександра Косенка була інша проблема. По-перше – через перебір жовтих карток не міг зіграти Назар Швед. По-друге – не було остаточно відомо, у якому стані був Андрій Мельник, який отримав ушкодження у чвертьфінальній грі з Венесуелою, та Михайло Зварич, який був травмований у матчі 1/8 фіналу з Нідерландами (хоча у заявці на матч з Венесуелою він був, але на майданчик не виходив. – А. Т.). Однак, обидва ці гравці, зрештою, змогли зіграти проти збірної Бразилії. Зокрема, Мельник вийшов у першій четвірці, а Зварич – у другій, де він фактично замінив дискваліфікованого Шведа.

Українці на старті гри показали всім своїм видом, що вони готові до гри з грізними опонентами. Так, їм не вдалося забити швидкий гол, але роботи Вілліану Дорну на початку першої 20-хвилинки все-таки додали. Підопічні Олександра Косенка практично з самого початку почали підтримувати високий темп матчу, проводячи часті зміни четвірок та створюючи проблеми захисту бразильської збірної, чия стартова четвірка не одразу увійшла у гру. Натомість, коли на майданчик вийшли спочатку Артур, а потім Феррао, у збірної України почались певні проблеми. Зокрема, Артур в одному з епізодів перевірив на міцність каркас воріт Сухова. Взагалі гравець «Бенфіки» дуже часто намагався знаходити можливості саме для дальніх ударів. Тому, мінімізувати небезпеку від цього гравця було дуже складним завданням для підопічних Олександра Косенка. Що стосується Феррао, то він дуже часто намагався протаранити своїх опонентів – або Микитюка, або Семенченка. Проте, ці гравці збірної України робили все для того, щоб не дати грізному «стовпу» «пентакампеонів» зіграти в свою силу.

У свою чергу, у збірної України були дуже непогані контратаки. Зокрема, мав свій момент Абакшин, кілька разів пристрілювався Микитюк, а на 9-й хвилині Чернявський міг вийти на побачення з Вілліаном Дорном, але йому не вистачило швидкості, щоб утекти від опонентів. Окрім того, українці по ходу першого тайму переважали своїх візаві за кількістю поданих кутових, які, щоправда, не конвертовувались у голи. А ось бразильці забили на 10-й хвилині зустрічі. Знову нагадав про себе Артур, який пробив з дальньої відстані, і після цього удару Сухов зіграв не зовсім упевнено, тому він майже зафіксував м’яч з другої спроби, проте цього «майже» виявлось достатньо для Леандро Ліно, який підібрав м’яч та переправив його у ворота. Однак, українська сторона взяла «челлендж», мотивуючи це тим, що бразилець фактично забрав м’яч з руки Сухова. І після перегляду епізоду арбітри сказували взяття воріт Сухова. За це українці відповіли моментом Чернявського, який не зміг переправити м’яч у «рамку» збірної Бразилії після пасу того ж таки Сухова.

А на 16-й хвилині стався епізод, який міг багато в чому вплинути на подальшу гру збірної України. Шотурма кинувся в підкат, аби допомогти своїм партнерам відібрати м’яч у Марлона, і бразилець, який вже був у падаючому стані, завалився всією ногою на ногу капітану збірної України, який у підсумку не зміг продовжити гру, а капітанська пов’язка перейшла до Микитюка. Це вже потім стало відомо, що для Шотурми цей чемпіонат світу закінчився…

Після того, як Шотурма не зміг продовжити гру, у другій четвірці збірної України стались деякі зміни: на позицію «стовпа» вийшов грати Жук, а Чернявський змістився на фланг. І треба сказати, що Жук дуже вдало увійшов у гру. Саме він віддав передачу на того ж таки Чернявського, який пробив низом у правий нижній кут воріт Вілліана Дорна та відкрив рахунок у матчі. Це сталося на 18-й хвилині. Українцям вдалося зберегти цю мінімальну перевагу та виграти перший тайм, чого явно ніхто не очікував, окрім, мабуть, самих підопічних Олександра Косенка.  

На початку другого тайму у складі збірної Бразилії вперше у цій грі з’явився Рафа Сантос. І його вихід фактично одразу приніс успіх «пентакампеонам». Саме на йього Дієго адресуваав передачу з лівого флангу, і м’яч від Семенченка влетів у ворота. А вже за кілька миттєвостей тиск від Рафи Сантоса призвів до позиційної помилки українців біля своїх воріт, і рахунок дуже швидко став 2:1 на користь бразильців. Але відзначимо, що Дієго забив лише після другої спроби, адже з його першим ударом Сухов зміг впоратись. Такого перебігу подій українці явно не очікували. До того ж, вони, вочевидь, не були готовими до появи Рафи Сантоса, який за рахунок свіжості фактично організував на пару з Дієго ці два голи від «пентакампеонів».

Після такого початку другої 20-хвилинки це міг би бути серйозний нокдаун для збірної України. Однак, після таких двох «голів з роздягальні» підопічні Олександра Косенка не тільки не знітились, а й одразу показали, що їх такими моментами не зламати. За що «синьо-жовтим» честь і хвала. І це зайвий раз підтвердили ті моменти, які були у збірної України після другого пропущеного голу. Зокрема, був непоганий дальній удар зі штрафного від Семенченка, після якого м’яч струсанув хрестовину воріт Вілліана Дорна. Постійно шукав можливість для удару Микитюк, але далеко не завжди йому вдавалося акцентовано пробити. Також неможливо не відзначити те, як працювали дальні передачі руками від Сухова, який у юільшості епізодів знаходив своїх партнерів о команді, після чого атаки «синьо-жовтих» мали розвиток.

Щоправда, могли українці й пропустити. Зокрема, в одному з епізодів Сухов зіграв трохи невпевнено – майже так само, як і в епізоді з незарахованим голом Леандро Ліно. Проте, цього разу свого воротаря встиг підстрахувати Жук. Але на 29-й хвилині українці змогли зрівняти рахунок після того, як Абакшин та Корсун скористались помилкою опонентів при переході з оборони в атаку. Так рахунок став 2:2, і це, вочевидь, не зовсім влаштовувало Маркіньйоса Шав’єра, котрий поміняв Вілліана Дорна, і місце у воротах посів Гітта. Українці практично одразу могли перевірити його готовність, проте бразильський голкіпер показав, що він готовий. Тим не менш, вже після екватору другого тайму українці могли вийти вперед. В одному з епізодів на 33-й хвилині Жук класно прийняв м’яч на груди та одразу пробив по у ближній кут воріт Гітти, проте влучив у стійку. За кілька секунд Зварич зіграв на добиванні, але влучив вже в іншу стійку воріт збірної Бразилії. Це був реальний шанс для збірної України знову вийти вперед у цій грі. Однак, сталося все з точністю до навпаки.

На 36-й хвилині українці невдало розіграли штрафний, і бразильці намагались одразу відповісти своєю контратакою, яку ціною фолу та жовтої картки зірвав Мельник. А оскільки це був ще й шостий фол у пасиві збірної України, то у ворота Сухова був призначений дабл-пенальті. Голкіпер збірної України був близьким до того, щоб відбити удар Дієго, проте м’яч таки влетів у ворота «синьо-жовтих», і рахунок став 3:2 на користь «селесао».

Той-таки Мельник скоро почав виходити на паркет у якості п’ятого гравця. Українці намагались розігрувати свої атаки «до вірного», намагаючись при цьому не втратити м’яч. Але гравці збірної Бразилії дуже грамотно захищались, перекриваючи всі можливі коридори як для гострих передач, так і для дальніх ударів. Тим не менш, на останніх секундах Семенченку таки вдалося пробити здалеку, але його удар не приніс бажаного результати.

Таким чином, збірна Бразилії вперше після «золотого» для себе ЧС-2012 вийла у фінал, відправивши збірну Україну боротися за третє місце.

Україна – Бразилія – 2:3
Голи:
 Чернявський (18), Корсун (29) – Семенченко (21 – автогол), Дієго (23, 36 – з 10-метрового)
Україна: Сухов – Семенченко, Мельник, Корсун, Абакшин – Шотурма, Зварич, Микитюк, Чернявський – Жук
Бразилія: Вілліан Дорн (Гітта, 30) – Марлон, Марсел, Дієго, Феліпе Валеріо – Феррао, Артур, Негіньйо, Леандро Ліно – Марсеніо, Рафа Сантос
Попередження: Мельник (36) – Леандро Ліно (34)

5х5

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *