Володимир Драбіковський: Кожен з клубів чоловічої Суперліги отримає від ФБУ та спонсорів по мільйону гривень

Баскетбол ТОП

22 вересня в Україні стартує новий баскетбольний сезон. Першим офіційним матчем стане гра у столичному Палаці спорту за Суперкубок України між Прометеєм та Будівельником. А вже 23 вересня стартує Суперліга WindRose.

Генеральний секретар Федерації баскетболу України Володимир Драбіковський напередодні старту нового сезону Суперліги розповів про новини чемпіонату, нового спонсора, трансляції та поділився своїми очікуваннями від майбутнього Суперкубка України.

– Сезон починається 22 вересня грою за Суперкубок і відразу після цього почнуться поєдинки внутрішнього чемпіонату. Дуже насичений графік. У чемпіонат увійде 12 клубів, які зіграють щільно чотири кола, як було прийнято Виконкомом ФБУ. Плюс плей-офф. У підсумку ми отримаємо чемпіонат з рекордних 300 матчів. Фініш чемпіонату заплановано на кінець травня.

– Учора опубліковано розклад першого туру Суперліги WindRose, уже сформавано повний каленар?

– Календар вже є, у загальному доступі він з’явиться протягом декількох днів на сайті ФБУ. У ньому передбачені вікна під матчі національних збірних у листопаді та лютому, а також під Матч Всіх зірок Суперліги, до якого привчилися вболівальники за останній час. На жаль, через пандемію не вдалося його провести у минулому сезоні, але у цьому ми плануємо його проведення. Розглядаємо кілька міст, які можуть прийняти цю подію.

Також в календарі урахований календар єврокубків у яких беруть участь відразу три чоловічі команди від України. Це добре, що наша держава буде так широко представлена. І виходячи з тих складів, які зараз вимальовуються, ми сподіваємося на хороший і тривалий виступ Прометея, Дніпра та Київ-Баскета на євроарені. 

– Чим наступний сезон Суперліги буде відрізнятися від попередніх?

– З інновацій – це безумовно кількість команд, тому що 12 клубів у Суперлізі не було уже давно. Сподіваємося, що цей чемпіонат буде одним з найбільш якісних.

У ліги цього сезону буде новий титульний спонсор – компанія Windrose зайшла в великим бажанням підтримати український баскетбол і зробити його ще якіснішим. Більше того, ми зберегли взаємини з компанією Паріматч. Наш багаторічний бетінговий партнер у цьому сезоні буде Генеральним спонсором Суперліги та національних збірних України, а також титульним спонсором чемпіонату України 3х3.

Підтримка партнерів допомогла акумулювати хороший рекламний бюджет. Вперше за останні кілька років він становитиме значну суму.

Уже цього сезону ліга переходить на професійну маркетингову модель. Так кожен з клубів протягом сезону отримає по мільйону гривень від Федерації баскетболу, Титульного і Генерального спонсорів Суперліги. Ці надходження допоможуть клубам. За їх рахунок команди можуть поліпшити свою картинку у залах та покращити свої трансляції. Це хороший бонус для кожної з команд, а для когось – істотна частина бюджету.

– Чи всі клуби надали гарантії того, що зуміють дограти сезон?

– На щастя, за останні чотири сезони у нас не було прецедентів, щоб хтось по ходу знімався. Безумовно, відчувається відповідальність керівникі клубів. Думаю ні для кого не секрет, що гарантом виступають не лише президенти клубів, а й президент ФБУ – Михайло Бродський, який завжди “тримає руку на пульсі” у таких ситуаціях. У будь-який момент, як це показала практика, і словом, і ділом, підтримати ті команди, які зараз не дуже добре себе почувають. Яскравий приклад – Хімік. Багато хто знає про ситуацію з цим клубом. Проект з дуже продуктивною баскетбольною школою та прекрасною історією на певний період опинився у незахищених умовах. Після втручання у ситуацію Михайла Бродського один з найтитулованіших наших клубів знову починає сезон у Суперлізі. Це лише поодинокий випадок, який лежить на поверхні, їх чимало і вони стосуються не лише української Суперліги, а й нижчих ліг. До речі цього сезону у Першій чоловічій лізі виступатиме рекордна кількість команд, яка налічуватиме 32 клуби, що є абсолютним показником за часи незалежності, особистий стимул цьому дав президент ФБУ.

– Що можете сказали про новачка Суперліги – Кривбас? Зокрема, яка там ситуація з залом для домашніх ігор?

– У команди є інвестор – АрселорМіталл (керивник Мауро Лонгобардо), який ініціював створення в місті клубу Суперліги. Грати команда буде в залі КТУ у Кривому Розі. Всі пам’ятають, що навіть за часів хороших бюджетів грали у цьому залі. За ініціативи президента України – Володимира Зеленського у Кривому Розі може з’явитися новий Палац спорту. І всі ми сподіваємося, що Кривбас вже через рік-два буде виступати у новій сучасній арені. На сьогодні зусиллями інвестора та Федерації баскетболу України у залі КТУ будуть проведені ремонтні роботи: замінено табло, інтегровані мультимедійна та суддівська системи, покращено освітлення та додано ще близько трьохсот глядацьких місць. Ми вважаємо, що повернення Кривбасу у Суперлігу дасть важливий імпульс для відновлення баскетбольних традицій у цьому місті. Ще чотири роки тому Кривбас був бронзовим призером Суперліги, зараз команда повернулася в еліту після бронзи у Вищій лізі.

– Весь спортивний світ живе у нестабільній ситуації через пандемію. Наскільки Федерація готова до можливих локдаунів? Як це може позначитися на календарі?

– Минулий сезон показав, що усі пристосовувався до цієї ситуації, включаючи нашу Федерацію. ФБУ була організатором європейського “баблу” для чоловічих збірних в лютому, ми зіграли і кілька турів внутрішнього чемпіонату у форматі так званого “бабла”.

Подивимося, як ми будемо виходити з цієї ситуації, якщо вона нас наздожене. Швидше за все, будуть або матчі без глядачів, або з обмеженою їх кількістю, але зі збереженням календаря і домашнього майданчика. За таких умов команди матимуть можливість зіграти на своєму майданчику, сподіваємося все ж, що глядачі весь сезон зможуть відвідувати арени, а не лише дивитися телевізійну картинку.

 Стосовно протиепідемічних заходів, в будь-якому випадку як і торік, в новому сезоні буде використовуватись ковід-протокол, обов’язковий для всіх учасників змагання, відповідно до якого обов’язковою умово для участі у змаганні буде негативний результат ПЛР тестування, зроблений не більше ніж за 72 години до ігрового дня, або документ, що підтверджує проходження особою повного курсу вакцинації. Ми закликали та закликаємо всіх учасників Суперліги забезпечити проходження всіма гравцями та тренерами курсу вакцинації до початку сезону з метою максимального убезпечення себе та оточуючих від поширення інфекції. Крім того, проходження вакцинації звільнить клуби Суперліги від щотижневого постійного тестування.

– Тоді наступне питання стосується ТБ-картинки. Де в цьому сезоні можна буде подивитися ігри Суперліги?

– Ми ведемо переговори і зараз знаходимося на фінальній стадії з декількома каналами. Серед них телеканал XSPORT, Обозреватель, компанія MEGOGO. Зараз проговорюємо останні деталі з медіа-групою “1+1”. Йдеться про можливі трансляції на каналі УНІАН і деяких матчів на каналі 2+2.

Буквально через кілька днів з’явиться інформація про розклад трансляцій. Подивитися в доступі баскетбол можна буде як завжди без проблем. Також у відкритому доступні всі матчі ми будемо показувати на Youtube ФБУ.

– Ну і останнє запитання стосується ваших очікувань від сезону?

– Безумовно, серед 12-ти клубів ми бачимо потенційних лідерів, до них би я зиписав три клуби, що грають у Єврокубках. Там сама ситуація диктує необхідність хороших складів і хороших бюджетів. Сподіваємося, на гарний виступ цих команд на міжнародній арені.

І у внутрішньому чемпіонаті теж очікуємо дуже гідної конкуренції. Особисто я додам до головних претендентів на успіх столичний “Будівельник” із дуже солідним складом. Але впевнений, що кожен з клубів нав’яже свою боротьбу, пригадаємо, що на старті минулого сезону мало хто ставив на Запоріжжя, а у підсумку ця команда грала у фіналі Суперліги. Упевнений, що буде хороша конкуренція за вихід у плей-оф, усі дванадцять клубів хочуть як мінімум бути у вісімці.

Ту планку, яка була піднята у минулому сезоні за рівнем команд і формування складів, на щастя, вдалося утримати. Є екс-гравці НБА, є люди, на яких приходять вболівальники і ми впевнені, що видовищність цього сезону буде набагато вищою.

Відкриттям сезону стане гра за Суперкубок, яка пройде 22 вересня в київському Палаці спорту. Ми сподіваємося на присутність повної арени. Грають чемпіон Прометей і володар Кубка України – Будівельник. Обидві – видовищні команди. Судячи з ростеру і баскетболу, який декларують наставники клубів, я впевнений, що це буде шоу-тайм.

У жіночій Суперлізі цього сезону виступатиме 8 клубів. Коли стартуватиме сезон?

– Старт жіночої Суперліги відбудеться уже через тиждень після запуску чоловічого чемпіонату. ФБУ приділяє велику увагу розвитку жіночого баскетболу. У цьогорічній жіночій Суперлізі виступатиме 8 клубів, ціла когорта команд із солідними амбіціями що пов’язані з нагородами чемпіонату. Фактично кожна з команд матиме у своєму складі легіонерів, також у внутрішній чемпіонат повертаються провідні українські гравці рівня збірної України такі, як Леся Малашенко та Таїсія Удоденко. Ми плануємо суттєву допомогу для жіночих клубів Суперліги. Кожна з восьми команд цієї ліги отримає від ФБУ триста тисяч гривень. Також особливої уваги заслуговує створення жіночої Першої ліги. У першому історичному чемпіонаті цього дивізіону візьме участь відразу 16 команд. Словом ми в очікуванні старту одного з наймасштабніших сезонів українського баскетболу за кількості клубів у чемпіонатах України.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *