Калуська баскетбольна команда може знятися з чемпіонату України

Баскетбол ТОП

Баскетбольний клуб «Калуш-ПНУ» — єдина в Калуші професійна спортивна команда рівня чемпіонату України. Калуські баскетболісти п’ять років поспіль грають у Першій лізі. Цьогорічний турнір відбувається у п’яти регіональних групах, у яких беруть участь 37 команд.

34 команди представляють обласні центри і лише три — менші міста, а саме: Калуш, Коростень і Самбір. Кращі команди за підсумками турніру у кожній групі зіграють між собою у серії матчів плей-офф за титул чемпіона України. БК «Калуш-ПНУ» чотири роки поспіль відбирався у цю стадію турніру. Великі шанси є і зараз: після першого кола чемпіонату команда посідає друге місце у своїй групі, а до серії плей-офф вийдуть три команди.

Проте калуська баскетбольна дружина може дочасно знятися з турніру — насамперед, через відсутність адекватної її рівню фінансової підтримки з міського бюджету. За програмою підтримки громадських спортивних організацій на 2022 рік для БК «Калуш-ПНУ» передбачено всього 100 тис. гривень. Щоправда, цю програму збираються «перекроїти» і збільшити фінансування баскетбольного клубу до 200 тис. гривень. Це у рази менше, ніж, наприклад, планують виділити на футбольні клуби, які змагаються на рівні області. Загалом на кошти бюджету є понад два десятки претендентів. Можливості  скарбниці обмежені, а великий баскетбол для міської влади не є пріоритетом. Тим більше, коли серед претендентів на бюджетну підтримку — чимало громадських спортивних організацій, до яких безпосереднє (чи опосередковане) відношення мають депутати Калуської міської ради. Впливового баскетбольного лобі у калуській владі, схоже, немає. Як і розуміння того, що БК «Калуш-ПНУ» приносить славу місту на рівні країни, а зняття команди з чемпіонату, фактично, означатиме її розпуск.

Калуш може втратити не лише великий баскетбол вже й зараз, але й перспективу для дітей, які саме під впливом успішної місцевої команди потягнулися до цього виду спорту. За іронією долі, саме у Калуші збираються побудувати спортивну арену для проведення змагань всеукраїнського рівня з ігрових видів спорту. Схоже, місцеві команди і їхніх вболівальників, принаймні, у найближчій перспективі, арена не прийматиме — їх просто не буде.

Для порівняння: підтримка баскетбольного клубу «Самбір» з міського бюджету — 585 тис. гривень (це при тому що у Самборі всього близько 35 тис. мешканців, а відтак значно меншими є можливості бюджету), а баскетбольному клубу «Коростень» (місто на 63 тис. мешканців) щороку виділяють по 500 тис. гривень з бюджету.  

Вікна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *