В ІФНМУ відкрилася виставка унікальної колекції футбольних значків

Футбол

Історію вітчизняного футболу у нагрудних знаках відтепер можна переглянути в головному корпусі кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії з курсом фізичного виховання (вул. Целевича, 34).

Івано-франківський колекціонер Зенон Фурикевич передав Івано-Франківському національному медичному університету власну колекцію з понад 1500 значків на футбольну тематику.

Зенон Фурикевич збирав свою унікальну колекцію понад 30 років, починаючи з 1961 року. Найдавніші експонати датуються ще 1930-ми роками. Він сам з дитинства грав у футбол, навіть був чемпіоном міста і області, виступав за збірну області в чемпіонаті СРСР. «Збирав їх під час робочих відряджень, коли відвідував збори клубів колекціонерів у Львові, Києві, Москві та багатьох інших містах, — розповідає Зенон Фурикевич. — Тоді не було Інтернету, як це є зараз, тож колекціонування забирало багато часу, треба було зустрічатися з людьми, домовлятися, обмінюватися. А зараз я вже старший чоловік, і хочеться, аби колекція збереглася, і була доступною для перегляду всіх, хто цікавиться футболом, тому вирішив її передати медичному університету».

На церемонію відкриття завітало чимало шанувальників футболу, нинішні гравці та ветерани. Ректор ІФНМУ професор Микола Рожко підписав із колекціонером офіційні документи про передачу колекції. «Така колекція — це ціле життя людини, і ми можемо лише подякувати панові Зенону за його працю і наполегливість, — каже ректор. — Цю колекцію тепер можуть переглянути наші студенти, викладачі і просто кожен охочий. Тут зібрана ціла історія нашого футболу».

Завітав на виставку й міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він подякував колекціонеру за його багаторічну роботу і особливо відзначив, що така унікальна колекція залишиться в Івано-Франківську і стане однією з багатьох атракцій нашого міста.

Під час події також відбулося нагородження кращих шахістів ІФНМУ. Як розповів завідувач курсу фізичного виховання доцент Володимир Левко, попри карантинні обмеження в університеті цього року відбувся онлайн-чемпіонат серед студентів і працівників з шахів. Тож переможці та призери отримали грамоти і пам’ятні кубки.

Дякуємо Зенону Фурикевичу та запрошуємо всіх переглянути експозицію футбольних значків!

ІФНМУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *