Олімпіада-2022. Євген Марусяк подолав кваліфікацію у стрибках на нормальному трампліні

Зимові Олімпійські види

Україна матиме представника у першому раунді кваліфікації стрибків з трампліну на Олімпіаді-2022.

На олімпійському турнірі зі стрибків з трампліну Україна мала бути представлена трьома спортсменами з Прикарпаття – Євгеном Марусяком, Антоном Корчуком та Віталієм Калініченко. Проте перед стартом першого дня змагань стало відомо, що Калініченко пропустить перший виступ на Олімпіаді-2022 через те, що ще не прибув у Пекін. А згодом НОК України повідомив про позитивний тест у українського стрибуна з трампліна.

Таким чином, у стрибках із нормального трампліну Україна була представлена лише двома спортсменами – 21-річним Марусяком та 17-річним Корчуком. У перший раунд кваліфікації вдалося пройти лише Марусяку, але й цей результат став історичним для збірної України.

Як виступили українці у кваліфікації з нормального трампліну?

Регламент змагань кваліфікації з нормального трампліну передбачав три етапи: кваліфікацію, перший раунд та фінал. Для того, щоб пройти у перший раунд, спортсменам потрібно було потрапити у топ-50 найкращих – подібні зміни відбулися у регламенті відбору у стрибках з трампліну у 2002 році.

У стрибках з нормального трампліну мали взяти участь 65 спортсменів. Проте через те, що не всі атлети змогли стартувати, боротьбу за потрапляння у перший раунд вели 53 стрибуни з трампліну. Тобто, українцям Марусяку та Корчуку потрібно було просто не потрапити до трійки найгірших за підсумками кваліфікації.

Корчук із завданням не потрапити у топ-3 найгірших у кваліфікації не впорався. Він виконав стрибок на 67.5 метри, отримавши за нього 38 балів, посівши передостаннє місце за підсумками кваліфікації.

А ось Марусяк зміг увійти у топ-50 найкращих. Український стрибун з трампліна виконав спробу на 73 метри, отримавши за нього 49.8 балів. З цим результатом українець посів 48-е місце у кваліфікації та пройшов у другий раунд.

Результат Марусяка означає, що Україна лише вдруге в історії подолала кваліфікацію у стрибках з нормального трампліна. Перед цим українським стрибунам це вдавалося лише одного разу – у 2010 році.

На Олімпіаді у Ванкувері Віталій Шумбарець та Володимир Бощук подолали кваліфікацію та брали участь у першому раунді. Найкращий результат показав Шумбарець – 45-е місце.

З часу виступу Шумбарець та Бощука на Олімпіаді-2010 Україна не мала представників на Зимових Олімпійських іграх у стрибках з трампліна. Виступ Корчука та Марусяка – перший за 12 років.

Переможцем кваліфікації став норвезький стрибун Маріус Ліндвік – срібний призер Турне чотирьох трамплінів у сезоні 2021/22. Він стрибнув на 100.5 метри, отримавши за свою спробу 116.7 бали. Причому найближчого опонента – партнера по збірній Роберта Йоганссона (3-разовий призер Пхьончхану) Ліндвік випередив лише на 0.1 бали – Йоганссон стрибнув далі на 2.5 метри.

Стрибки з нормального трампліна. Кваліфікація

  1. Маріус Ліндвік (Норвегія) – 116.7 балів (100.5 метри)
  2. Роберт Йоганссон (Норвегія) – 116.6 балів (103.0 метри)
  3. Пьотр Жила (Польща) – 112.1 балів (102.5 метри)

  • 48. Євген Марусяк (Україна) – 49.8 балів (73.0 метри)
  • 52. Антон Корчук (Україна) – 38 балів (67.5 метри)

Хто такий Євген Марусяк

  • 21-річний український стрибун із трампліна, представник Івано-Франківської області.
  • Олімпіада-2022 – дебютна у кар’єрі Марусяка. Загалом він змагається у стрибках з трампліна з 2016 року.
  • У 2021 році Марусяк уперше виступив на чемпіонаті світу зі стрибків з трампліна. Найкращий результат – 39-е місце (великий трамплін).
  • Найкращий результат у кар’єрі Марусяка – 12-е місце на етапі Континентального кубка, що відбувся у казахстанському Щучинську у 2019 році.
  • У сезоні 2021/22 Марусяк брав участь на етапах Кубка світу зі стрибків з трампліну, але не жодного разу не виходив у фінал.

Що далі

  • Неділя, 6 лютого, 13:00. Перший раунд стрибків із нормального трампліна.
  • Неділя, 6 лютого, 14:00. Фінал стрибків із нормального трампліна (проходять топ-30 за підсумками першого раунду).

Суспільне Спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *