Володимир Бринзак: “Не бачу можливості очолювати федерацію, у якій я не маю повної довіри до спортсменів, у них – до мене”

Біатлон Зимові ТОП

Ексклюзивне інтерв’ю президента Федерації біатлону України.

На початку квітня президент федерації біатлону України (ФБУ) Володимир Бринзак повідомив, що покине свою посаду після 24 років роботи. 65-річний функціонер відмовився балотуватися на наступний термін після конфлікту, який трапився між ним та біатлоністами збірної України через перебування ексросіянок, які виступали у складі збірної України, на момент початку війни.

Ім’я нового президента федерації біатлону України мали назвати за підсумками виборів. Однак через повномасштабне вторгнення Росії, яке триває вже більш, ніж пів року, ці вибори все ще не відбулися – Президія ФБУ вирішила відтермінувати їх на час дії у країні надзвичайного стану.

З того часу збірні України з біатлону вже встигли розпочати підготовку до нового сезону. А також виступити на літньому чемпіонаті світу у Рупольдингу, де бронзову нагороду здобув Віталій Мандзин.

Після виступу збірної України на літньому чемпіонаті світу Володимир Бринзак дав інтерв’ю Суспільному, в якому зокрема відповів на запитання з приводу ситуації навколо виборів президента федерації біатлону України.

Бринзак наголосив, що не змінив свою думку та не збиратиметься переобиратися на посаду президента ФБУ. Хоча вважає, що якби виставив свою кандидатуру, його б підтримали делегати.

“Я б так сказав. Знаю, що за мене проголосували б делегати і точно залишився. Але те, що сталося після цього сезону, коли спортсмени деякі захотіли стати президентом федерації, почали якусь роботу, пресу підняли проти мене, інтерв’ю якісь. Я не хочу у цьому розбиратися, бо дійсно було важко. Завжди говорив, що працюватиму до того часу, коли це буде комфортно для тренерів, спортсменів, поки їм буде зручно зі мною, від того, що я на місці. Коли я відчув таку ситуацію, що вони чимось незадоволені або їм щось не сподобалося, робили ось ці інтерв’ю… Чесно, скажу, що мені морально важко після цього, переніс стрес серйозний”.

“Тому я не бачу можливості очолювати федерацію, у якій я не маю повної довіри до спортсменів, у них – до мене. Це впливає, і взагалі ж це не моя робота, я ж не отримую [гроші за неї], а [працюю] як волонтер. Хтось каже, що я боюся за свою посаду, тому написав заяву ще 1 липня, і лише виконую обов’язки [президента федерації біатлону] до Конференції. А Конференція вибере гідного президента, хоча я поки для себе морального [кандидата] не бачу”.

Бринзак також відзначив, що пережив стрес після скандалу, який виник між ним та біатлоністами. І вважає, що наразі його головним завданням є передача повноважень майбутньому президенту федерації біатлону.

“Дійсно, створив за багато років систему, робив усе, віддавав усі сили для біатлону. Але це життя. Розумію, як досвідчений у житті, які бувають ситуації, і як люди використовують ситуації у військовий час, ці стреси… Я все це розумію, але для мене це було серйозно, що сталося за останні місяці”.

“Чи можу я змінити позицію перед конференцією? Я поки що не думаю над цим питанням, займаюся собою, борюся зі стресами, через які проходжу. Ніякого зла не тримаю. Моє головне завдання – передати [повноваження] у правильні та надійні руки. Звичайно, якщо буде адекватна людина, я буду поруч і передам увесь свій досвід. Мені неважливі посади – я завжди допомагатиму спортсменам і тренерам. Досі тренери підходили до мене по будь-яким питанням, які треба терміново вирішувати – допомагаю і вирішую. Процес вже йде, просто це психологічно та морально важко”.

Наостанок, Бринзак відзначив, що після квітневих подій він не мав розмов з іншими біатлоністами щодо їхньої позиції з приводу його роботи президентом ФБУ.

“Чи підходив хтось зі спортсменів? Ні. Теж чекав, може хтось скаже, що було таке, ми трохи не розібралися, війна. Але ніхто не підходив, лише спілкувалися з тренерами, з дівчатами-спортсменками та й поїхав звідти”.

Що відомо

  • Володимир Бринзак очолив федерацію біатлону України в 1998 році. З нею він відпрацював шість олімпійських циклів.
  • Востаннє Бринзака переообирали на посаду президента федерації біатлону України на виборах у 2018 році, після Олімпіади в Пхьончхані, він був єдиним кандидатом.
  • У квітні Бринзак повідомляв, що не планує переобиратися на новий термін. Таку заяву він зробив після того, як низка біатлоністів звинуватила його в брехні щодо того, де перебували натуралізовані російські біатлоністки збірної України на момент початку повномасштабного вторгнення Росії. Проте офіційно причину Бринзак не озвучував.
  • Деякі члени команди, зокрема Дар’я Блашко та ексбіатлоніст і віцепрезидент ФБУ Андрій Дериземля, висловилися на захист Бринзака та зазначили, що він має залишитися на посаді на час війни.

Суспільне Спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *