Олександр Каденко: “Зимова перерва триватиме чотири місяці. Чемпіонати плануємо розпочати на початку квітня”

Футбол

Сезон 2022/23 по-своєму унікальний для вітчизняного футболу – воєнні умови, більш як піврічне «міжсезоння», низка клубів призупинили свою участь, отже, обмін між лігами – максимально масований, як-то кажуть, «екстерном». І при цьому, щоб зберегти стрункість змагань і додати їм інтриги, ПФЛ зважилася на перший в історії розподіл Першої ліги на дві групи.  

Отже, в VBET UA Першій, як відтепер називається ця ліга, змагання пройде в два етапи, причому, на першому команди розділяться за географічним принципом, а в другому – за турнірним. Іде друге коло, саме час розповісти, що ж таке «чемпіонський раунд», як буде зі стиковими матчами та які ще нововведення чекають на учасників змагань ПФЛ.

Президент Професіональної футбольної ліги Олександр Каденко оцінив новий формат Першої ліги України, розповів, чи будуть дограні усі заплановані матчі в цьому році, скільки команд вилітає в Другу лігу та який формат очікує на клуби навесні ‒ у другій частині сезону. Про все це та навіть більше в ексклюзивному інтерв’ю сайту «Український футбол»

«Ще влітку запланували проводити наші матчі під час світлового дня»

– Зараз змагання ПФЛ наближаються до зимової паузи, як оцінюєте першу частину сезону? 
– Сезон важкий, це однозначно. Хочу подякувати керівникам клубів і футболістам, що вони у наш час знаходять сили та можливості брати участь у змаганнях і розвивати професіональний футбол в Україні. Дякую ЗСУ за можливість провести чемпіонат України з футболу. 

– У цьому сезоні в Першій лізі України новий формат: команди поділились на дві зони, по вісім команд в кожній з них. Як вам цей формат і чи плануєте надалі його використовувати? 
– Ми маємо розуміти, що в даній ситуації, коли в країні триває війна, є проблеми з енергетикою, класичний формат виглядає туманно. Саме тому ми вислухали побажання кожного з клубів, провели опитування й на конференції ПФЛ прийняли рішення спробувати формат з розподілом на групи. Відгуки наразі позитивні.

На мою думку, в цьому сезоні досить цікавий чемпіонат. Подивимося, як воно буде далі. Хочу відразу вам сказати, що ми ще на конференції в серпні прийняли рішення, коли ми можемо проводити матчі, у яких часових слотах. У вересні це було з 12:00 до 16:00, у жовтні з 12:00 до 15:00, а у листопаді це буде з 12:00 до 14:00. Ми розуміємо, що зараз ще можемо поставити матч о 14:00, а наприкінці листопада, напевно, це буде 13:00. Таким чином, ми економимо енергію, адже взагалі не вмикаємо світла під час проведення поєдинків. 

Як буде в майбутньому? Надалі будемо дивитися за ситуацією, яка складатиметься. Але, в принципі, я думаю, що і керівники, і адміністрація ПФЛ за класичний формат: 16 команд і два кола. 

– Якщо не буде жодних форс-мажорів, то плануєте дограти усі матчі, які залишились? 
– Так, звичайно. Нам потрібно догравати, тому що на першому етапі чемпіонату визначаються команди, які виходять у чемпіонську вісімку (за 1 – 8 місця) та у вісімку на вибування (за 9 – 16). Нам треба визначити до весни усіх учасників другого етапу. 

– Скільки команд вилітає з Першої ліги? 
– Дві команди можуть залишити VBET UA Першу: одна напряму, а передостаннє місце гратиме стиковий матч з командою, яка посіла друге місце в VBET Ua Другій лізі. 

– Яка перспектива у тих клубів, які взяли паузу та пропускають цей сезон? Чи вже хтось із них вам повідомляв, що вони готові взяти участь у наступному сезоні? 
– Я думаю, ще рано про це говорити. Але ми з тими клубами постійно на зв’язку, спілкуємось, і в багатьох є плани з грудня-січня відновити підготовку до наступних чемпіонатів. Клуби я називати зараз не буду, однак відзначу, що більшість із них уже готується. Ми розуміємо, що все залежатиме від ситуації в країні. 

«Зимова перерва триватиме чотири місяці»

– Розкажіть детальніше, як проходитиме другий етап Першої ліги. 
– Перші чотири команди з Групи А та Б вийдуть в другий етап з урахуванням очок в матчах між собою. Далі клуби з групи “А” гратимуть лише з клубами групи “Б”, на виїзді та вдома. Тобто, команди проведуть ще вісім турів. Клуби, які вийшли з однієї групи, вже між собою зустрічатися не будуть. Аналогічно буде відбуватися і в боротьбі за 9-16 місця. Зараз кожна гра на вагу золота. Є лідери в обидвох групах, але більшість команд ще мають шанси, як потрапити у топ-4, так і в нижню четвірку. 

– Лідерами можна назвати Карпати, Полісся, ЛНЗ і Оболонь. Як вам гра цих команд? 
– Наші учасники змагань – досить сильні колективи, знаю, що фахівці регулярно відстежують перебіг VBET UA Першої та Другої ліг. Власне, цього літа спостерігався величезний попит на гравців із змагань ПФЛ і багато хто з них вдало грає в своїх нових клубах після підвищення в класі. Зараз у нас підібралися хороші клуби, багато як молодих і цікавих футболістів, так і досить гучних імен. У спортивному плані змагання однозначно цікаві.

Думаю, що очікується запекла боротьба за вихід в УПЛ. Давайте ще не будемо забувати, що нас чекає ще зимова перерва, під час якої всі команди будуть готуватися до весняної частини. У клубів буде можливість доукомплектуватися, награти нові тактичні зв’язки. У змаганнях ПФЛ зимова перерва має величезне значення й часто до невпізнання змінює команди. 

– Скільки триватиме зимова перерва? 
– Чотири місяці. Чемпіонати плануємо розпочати на початку квітня. Але, можливо, ще й у березні будуть матчі. Ви ж розумієте, якщо з енергетикою така ситуація, то нам не буде чим відновити та підігріти поля. Тому це будуть проблеми. Якщо Прем’єр-ліга ще зможе це зробити, то для більшості команд з ПФЛ це буде важкувато. Ми ще не знаємо, якою буде зима: вона може закінчитися в лютому, а може й до середини березня тривати. 

«У березні плануємо провести Кубок України»

– Нещодавно з’явилась інформація щодо проведення Кубку України сезону 2022/23, вам про це щось відомо? 
– Так, відомо. Наразі ми обговорюємо з Українською Асоціацією Футболу деякі варіанти, будемо дивитися за ситуацією. Думаю, що виконком УАФ буде приймати рішення залежно від ситуації в країні. 

– Якщо ситуація в Україні покращиться, то реально можуть провести Кубок України навесні? 
– Так. І вийде, що команди ПФЛ розпочнуть грати в березні. У нас є різні напрацювання, але детально поки говорити не буду. Імовірно, що команди Професіональної футбольної ліги на даному етапі почнуть грати у березні перед чемпіонатом. Це будуть матчі на Кубок України. 

– Усі команди ПФЛ готові взяти участь в Кубку України? 
– Поки немає кінцевого рішення, запитувати команди наперед, щоб вони підтвердили свою участь, нема сенсу. У нас є регламент, але у даній ситуації під час війни, я думаю, що регламент Кубка України не буде передбачати обов’язкову участь, а буде по підтвердженню. Є виконком ‒ і це їхня зона відповідальності. З нашої сторони технічну роботу, яку треба провести, ми зробимо. А сам Кубок України – це безпосередня організація проведення УАФ.

«Український футбол»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *