Мирослав Ступар – про суддівство у матчі “Шахтар” – “Зоря” та “Динамо” – “Колос”

Футбол

У тринадцятому турі ВАР працював на матчі “Ворскла” – “Дніпро-1”, але моментів, які б потребували нагальної перевірки, та гра не подарувала (хоча легітимність голу “Дніпра-1” таки перевірили).

Значно потрібнішою система відеоповторів була б у Львові в матчі “Шахтаря” проти “Зорі”, яку судила Катерина Монзуль. Два скасованих взяття воріт через офсайди – моменти суперечливі.

Про це розповів суддівський експерт Мирослав Ступар.

– У матчі “Шахтар” – “Зоря” без ВАР у Катерини Монзуль були проблеми. Взагалі, важких для суддівства моментів вистачало, але треба виділити найважливіші. Забитий гол на 52-ій хвилині скасований помилково. Був фол проти Мудрика, атака продовжилася подачею на вихід Бондаренка і Степаненка. Тарас був у положенні поза грою, але позаду. Бондаренко відкрився і забив чистий м’яч, однак асистентка Грушко зреагувала саме на становище Степаненка.

Це помилка. Можна було зробити паузу і розібратися, що у Степаненка був офсайд, але не активний, а у Бондаренка, який забив гол, положення поза грою не було. Це нескладний епізод, але суттєва помилка.

ВАРу не було, тому ніхто бригаді і не допоміг, – зауважив суддівський експерт.

А вже за три хвилини скасували ще одне взяття воріт від “Шахтаря”, також зафіксувавши офсайд.

– На 55-ій хвилині гол Степаненка проаналізувати ретельно не можна через недосконалість відеотрансляції. Але якщо не можемо довести помилку, тому вважаємо, що арбітри вчинили правильно, скасувавши взяття воріт. Хоча залишаються питання до якості відеоповторів, – пояснив Мирослав Ступар.

Додамо, що “Шахтар” та “Зоря” в підсумку зіграли унічию 2:2. “Гірники” не змогли скористатися осічкою “Дніпра-1”, який в цьому турі також втратив очки.

“Динамо” у 13-му турі УПЛ не змогло перемогти “Колос”. Жодна з команд не забивала, тож “найяскравішою” подією гри стало вилучення Дениса Попова. Його арбітр Ігор Пасхал показав захисникові за другу жовту карточку на 68-ій хвилині.

 Вилучення Попова справедливе. Денис двічі зіграв як хокеїст. Болбат на 25-ій хвилині на швидкості прокинув м’яча повз Попова, а захисник “Динамо” хокейним прийомом зупинив опонента, за що й отримав перше попередження, – каже суддівський експерт Мирослав Ступар.

– А потім вже перед штрафною площею на 68-ій хвилині Попов отримав жовту за підкат під М’якушка. Захисник “Динамо” не зіграв у м’яч, тому друга жовта карточка справедлива. А, отже, справедливе й вилучення.

https://youtube.com/watch?v=cz8fpTPlWNs%3Fstart%3D574

Ексарбітр ФІФА відзначив, що всі інші суддівські рішення не викликають дискусій. Хіба що жовта карточка Ільїну на 26-ій хвилині за симуляцію.

– В принципі, це справді була симуляція. Але до цього до штрафної площі спершу фолив Ільїн, рукою притримуючи опонента, а потім вже сам Вівчаренко намагався рукою зупинити Ільїна на підступах до штрафної площі. Коли вже гравці увійшли до неї, то Вівчаренко відпустив Ільїна, а той завалився на газон. Треба було раніше зафіксувати фол з боку гравця “Динамо” – та й по-всьому, – сказав Мирослав Ступар.

Попри те, що у матчі було дев’ять жовтих карточок і одна червона, не сказав би, що на полі була заруба, – резюмував суддівський експерт.

UA-football

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *