Патріку Спарксу – 40!

Баскетбол

Пригадаємо одного з кращих захисників в історії БК «Говерла».

Патрік Спаркс – людина в історії «Говерли» знакова. 10-12 років токів тому американський захисник вважався чи на найкращим в УБЛ та Суперлізі, а на його ігри ходили сотні вболівальників.

Саме сьогодні, 17 травня, у нього ювілей – 40 років! Тож пресслужба клубу вирішила пригадати, яким нам усім запам’ятався один з найкращих гравців в новітній історії клубу.

«Петрик» (як його лагідно називали фани) наважився на переїзд в України у далекому 2008-му році, хоча нічого не знав про нашу країну. Але його привабила можливість розкрити свій потенціал та вміння саме в клубі «Говерла», який на той час вийшов на абсолютно новий рівень.

«Якщо чесно, я практично нічого не знав про Україну до цього. Але коли дізнався про ваш новий чемпіонат УБЛ, вирішив себе спробувати у ньому. Щодо «Говерли», зателефонував мій агент і запропонував пограти за молоду команду з Івано-Франківська, в якій вже розпочав свої виступи мій співвітчизник Тейт Деккер. Я вирішив продовжити свою кар’єру саме тут. Приїхав, роздивився, і мені все сподобалося: дуже гарне місто, гарні люди, а команда «Говерла» – молода й амбіційна. Взагалі, в Івано-Франківську я почувався досить комфортно».

Попри те, що основний тягар під кільцем та левова частка очок була на рахунку ще одного легіонера – канадійського велетня Майкла Фрейзера, саме дует Спаркс-Деккер запалював на матчах. Вони мали неймовірне відчуття одне одного, розуміли чи не з-пів слова, а то й без слів.

«З перших же днів у клубі я почав до нього прислухатися, в нас з’явилися ідеї щодо ведення гри й взаємодії. Ми з Тейтом одразу порозумілися. Я знаю, що його досвід допоможе нам обом. Дуже приємно, що люди бачили нас з Деккером, як тандем, тож ми старалися працювати у тому ж дусі».

Чемпіонат УБЛ 2008-2009 Парік Спаркс завершив із показниками – 16,4 очка та 4,5 передач у середньому за гру.

«Усі гравці «Говерли» – чудові хлопці, дуже привітні, старанні. Мені було приємно з ними спілкуватися. Мені сподобалася організація роботи й життя у клубі, незважаючи на те, що це тільки перші сезони на такому високому рівні. Особисто мене все влаштовувало у «Говерлі», – розповідав американець.

Логічно, що Патрік вирішив продовжити співпрацю в клубі та залишився в місті, яке так йому було довподоби.

«Час від часу, коли я прогулювався містом з Тейтом, люди впізнавали нас. Місто Франківськ – надзвичайно класне. Не завелике і не замале. Мені це подобалося, адже я сам родом з невеликого американського містечка».

У сезоні 2009-2010, в якому «Говерла» вже була повноцінним учасником української Суперіги та виступала під наставництвом Євгена Мурізна, Патрік показав ще якісніший та результативніший баскетбол.

«Я грав на позиції першого номера, тобто розігруючого, а це – наче другий тренер, тільки на майданчику. Я знав, що маю робити. Усе виходило добре. Проте для мене були набагато важливіші інтереси команди, аніж власні. Тож я був налаштований допомогти команді за підсумками чемпіонату увійти до плей-офф».

До слова, «Говерла» у тому році такий потрапилася у вирішальну стадію сезону, а Спаркс у 22 зіграних матчах 17.8 очок (9-те місце в СЛ), 3.5 підбирань, 6.0 передач (3-тє місце) та 2.6 перехоплення (4-те місце) у середньому за 30 хвилин на майданчику.

Безумовно №12 (ігровий номер Спаркса) обожнювали місцеві фани, а він – обожнював їх.

«Дуже приємно, коли домашні матчі «Говерли» збиралися більше тисячі вболівальників, які активно підтримували нас. Я відчував їхню енергію, позитив і у свою чергу намагався їх не підвести, бути якомога кориснішим для своєї команди. Зрозуміло, що чим частіше ми перемагали, тим й підтримка була потужнішою».

А ще, він Патрік був у захваті від двох речей – місцевої кухні та… українських жінок

«Щодо харчування, то, як відомо, в Америці надають перевагу швидкій їжі. Тож в Україні, я й справді дуже добре харчувався, все їв. Це допомагало мені бути завжди у формі, мати багато енергії. Щодо національної кухні, то вона мені також дуже подобалася».

Ну і звісно ж, американець не міг не помічати наших дівчат, які, як він сам зізнався, «Найкращі у світі!». І саме з українською красунею він пов’язав своє життя. А згодом, у пари народився син.

У період з 2010 по 2012 роки «Петрик» скитався у Греції (АЕК), знову повернувся в Україну, щоправда, в Одесу, а потім – знову відправився в Європу, де виступав за німецький «Хагені». Коли влітку 2012 року захисник залишився безробітним, саме згадав про команду, в якій він досяг своїх найбільших заокеанських успіхів – БК «Говерла».

Він провів у сезону 2012-2013 символічні 13 матчів. А свій останній матч у складі «ведмедів» Спаркс провів 11 листопада 2012 року в Івано-Франківську, проти «Кривбасбаскету». «Говерла» перемогла з рахунком 77:72, а сам Патрік здобув 5 очок, 5 підбирань та 3 передачі…

З ювілеєм, містер Патрік Спаркс! Гравець-легенда та улюбленець фанів!

БК “Говерла”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *