Олександр ВОНС: “Хлопці отримають шанс показати себе в основі “Урагану”

Пряма мова Футзал

Тренер ДЮН НФК “Ураган” підбив підсумки сезону.

Тренер Дитячо-юнацького напряму НФК “Ураган” Олександр Вонс підбив підсумки сезону для юних вихованців вікової категорії U-17.

– Олександре, в сезоні, що завершився, команда виборола срібло Юнацької Екстра-ліги та стала володарем Кубка України. Як можеш оцінити сезон в цілому для своїх вихованців?
– Звісно, якби діти перемогли в обох турнірах оцінка була б “відмінно”. Але, не зважаючи на всі обставини, у наших юних футзалістів помітно прогрес. Якщо порівнювати рівень, коли вони прийшли до нас у вересні та станом на сьогодні прогрес очевидний. Діти стараються, працюють, звісно, не все виходило, не все задумане виконувалось, але кожен футзаліст знає вимоги клубу “Ураган” і працює в цьому напрямку. В нашого тренерського штабу разом з Іваном Данилишином є ціла система, спільне бачення, які ми напрацьовуємо протягом кількох років. Якщо по цій підготовці вихованці здобувають нагороди та отримують виклик до Юнацької збірної U-19, то вона має право на життя. І ми стараємось притримуватись її. Звісно, не все в хлопців вдавалось, але помітний той малюнок гри, який ми від них вимагаємо.

Як відбувалось формування команди в умовах війни?
– Вторгнення росіян на нашу землю змінило сценарій формування команди напередодні сезону. Деякі гравці залишили наш клуб, серед яких і лідер команди Максим Березовський, що зараз непогано виступає у Німеччині. Тому виходили із тих обставин, що склались. У нас залишилась основа – Олег КривкоІван Дроздов, та інші – і походу прийшли хлопці, яких запросили у наш клуб, зокрема з Маневичів. Вони з радістю приїхали, працюють, прогресують і бачать себе саме в “Урагані”.

– Як можеш оцінити рівень змагань в поточному сезоні?
– Знову ж таки, якщо порівнювати з довоєнним сезоном, то рівень команд впав. Втім, було чотири боєздатні колективи, що на рівних боролись за звання чемпіонів. Щодо організації, то вважаю, що Івано-Франківськ повністю впорався з проведенням турів регулярного чемпіонату і команди-учасниці були задоволені умовами в нашому місті. Тож коли приймають рішення про перенесення фіналу ЮЕЛ кудись деінде, то це відверто дивує і розчаровує. Але рішення є рішенням, а ми працюємо далі та рухаємось у напрямку нових звершень.

– Окрім змагань під егідою АФУ команда виступала ще й в чемпіонаті Івано-Франківщини. Чи став досвід виступів серед дорослих в нагоді в турнірах юнацького рівня?
– Основним завданням участі у чемпіонаті області й було набуття досвіду серед дорослих гравців. Згідно нашого бачення команда U-17 вже повинна грати у дорослий футзал. І саме чемпіонат області, де грали досвідчені команди укомплектовані колись професійними гравцями різних клубів Екстра-ліги, став плацдармом для старту у дорослому футзалі. У багатьох матчах ми показали непогану гру, але не вдавалось досягти результату, та попри те, багато представників команд-суперниць відзначали прогрес юних гравців протягом сезону. Безсумнівно, цей досвід гравці перенесли у гру в Юнацькій Екстра-лізі і зрозуміли для чого вони брали участь на обласному рівні.

– Чи можна очікувати на появу молодих гравців на НТЗ основної команди “драконів”?
– Звісно, тренерський штаб на чолі з Максимом Павленком пильно слідкує за вихованцями вікової категорії U-17. При можливості він відвідував наші матчі, тренування, а також вже залучав гравців до тренувань з “основою” та спарингів. Тож безсумнівно хлопці отримають шанс показати себе та спробувати закріпитись в основній команді.

– Які подальші плани команди?
– Після завершення сезону ми ще провели місяць тренувань. Наразі багато тренерів з інших клубів телефонують, хочуть спробувати вихованців у нашій команді. Будемо переглядати, адже деякі гравці вже завершують навчання і потрібно буде поповнювати склад. З 23-го червня команда пішла на канікули і вже з 1-го серпня приступить до роботи та підготовки до нового змагального сезону. Щодо турнірів, то плануємо участь у передсезонному Кубку “Перлина Карпат-2023”, що відбудеться наприкінці серпня в Татарові. Окрім того, можливо, вийдемо на старт чемпіонату України U-19, але це питання вирішуватиметься згодом. 

Пресслужба НФК “Ураган”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *