Розвиток футболу Саудівської Аравії: м’яка сила, амбіції та суперечки

Інші

Якщо вам здається, що останнім часом Саудівська Аравія дуже часто згадується в спортивних новинах, то це тому, що її уряд воліє змінити сприйняття своєї країни в усьому світі.

Кронпринц Мохаммед бін Салман намагається змінити ставлення світу до власної держави, особливо на тлі кричущих звинувачень у порушенні прав людини та релігійному екстремізмі. Головним складником цього плану є спорт, яким цікавляться не тільки іноземці, а й молоді аравійці.

Бін Салман планує організовувати численні міжнародні турніри, через що останнім часом зробив чимало змін у місцевому футболі. 4 провідних клуби країни отримали мільярди доларів інвестицій, адже кронпринц намагається перетворити місцеву лігу на найкращу у світі.

Що із цього вийде і як позначиться на світовому спорті? Подивимося.

Масштабний порядок денний

Футбол – це лише одне з питань на порядку денному трансформування іміджу Саудівської Аравії на міжнародній арені. Через суворі покарання за дії, які в західних країнах вважаються нормальними, на кшталт поцілунків на вулиці, ігор в онлайн-казино чи пиття пива, світ називає цю країну тоталітарною.

Уряд не готовий переглядати власні релігійні погляди, але визнає, що такі закони відгороджують Саудівську Аравію від іншого світу, що не подобається молоді.

Саме тому зараз у цій країні активно розвиваються різноманітні галузі, а кульмінацією цього перетворення має стати організація важливої світової спортивної події до 2030 року.

У центрі уваги – футбол

Революція спорту в Саудівській Аравії стане чи не найбільшою в історії, і її будуть транслювати на телебаченні.

Глядачам обіцяють до 2030 року організувати тут 25 змагань світового рівня, а також подати заявку на організацію Чемпіонату світу з футболу 2030 чи 2034 року. Урядовці наголошують, що таке стимулювання спорту сприятиме зростанню обсягів інвестицій, покращенню сфери суспільної охорони здоров’я та розбудові спортивної інфраструктури.

Чудовим прикладом є придбання 4 провідних футбольних клубів країни (Аль-Іттіхад, Аль-Хіляль, Аль-Ахлі та Аль-Насср) державним інвестиційним фондом «PIF» (якому також належать 80% акцій «Newcastle United»), що є величезним кроком до трансформації професійної футбольної ліги Саудівської Аравії.

Прихід таких відомих гравців, як Кріштіану Роналду, Карім Бензема та Н’Голо Канте свідчить лише про одне: Саудівська Аравія рішуче налаштована заявити про себе у світовому футболі.

Цим гравцям запропонували контракти на астрономічні суми, що лише підтверджує серйозність намірів країни. Уряд Саудівської Аравії планує збільшити ринкову вартість ліги втричі, до 8 млрд саудівських ріалів (2,1 млрд дол. США) завдяки доходам від комерційної діяльності. Приватні інвестиції мають зміцнити ці амбіції та перетворити футбол на головний спорт країни на шляху до реалізації Мети на 2030 рік.

Стратегія м’якої сили

До плану кронпринца змінити сприйняття власної країни на міжнародній арені є одне запитання: для чого?

Саудівська Аравія розглядає спорт, особливо футбол, як засіб м’якої сили, та воліє повернути собі статус сучасної країни з верховенством права в очах світу. Після нещодавнього злиття «PGA Tour» і «LIV Golf», що фінансується фондом «PIF», чимало фахівців уже розглядають цю країну, як потужного гравця у світі гольфа. Через придбання спортивних організацій, що виборювали власне визнання десятиліттями, державотворці Саудівської Аравії бажають приєднатися до клуба поважних спортивних країн, що сприятиме розвитку туризму та загальному визнанню країни на міжнародній арені.

Багатомільярдні інвестиції мають поставити Професійну лігу Саудівської Аравії (SPL) на один щабель із провідними лігами світу. Така стратегія не обмежується виключно придбаннями провідних талантів, а передбачає ще й покращення інфраструктури, розвиток молоді та впровадження провідних стандартів виховання спортсменів.

Мета Саудівської Аравії на 2030 рік передбачає організацію Клубного чемпіонату світу з футболу, Кубка Азії з футболу та, якщо можливо, навіть Чемпіонату світу з футболу. Кронпринц сподівається, що йому вдасться перетворити Саудівську Аравію на футбольний локомотив світу, що позитивно позначиться на економічному та соціальному аспекті життя країни.

Але й без ложки дьогтю не обійдеться.

Глобальні наслідки й суперечки

Такий футбольний «похід» Саудівської Аравії має позитивні та негативні наслідки для всього світу.

З одного боку, наплив гравців зі світовими іменами та іноземних інвестицій підвищує попит та конкурентоспроможність місцевої ліги. Це створює новий ринок для талановитих футболістів та нові можливості для культурного обміну та співпраці Саудівської Аравії з іншими футбольними країнами.

Водночас амбітні плани кронпринца активно критикуються та є підґрунтям для суперечок. Найбільше занепокоєнь виникає через порушення в Саудівській Аравії прав людини, тому кожен крок цієї країни задля покращення власного іміджу через спорт ретельно перевіряється. Критики стверджують, що організація великих спортивних подій не має затьмарювати зловживання та обмеження прав та свобод людини в цій країні.

Є запитання етичного характеру й через залучення висококласних гравців до аравійської футбольної ліги. Деякі з них уже відчули на собі реакцію через гру за клуб країни, де обмежують права людини, особливо права жінок. Рішення про приєднання до команди саудівської ліги залежить від принципів конкретного атлета, і деякі відмовляються від такого кроку з моральних міркувань.

Попри всі суперечки, Саудівська Аравія і надалі планує використовувати футбол, як засіб демонстрації м’якої сили та трансформації країни. Рух великих грошей та організація міжнародних подій – це лише невелика частина чи не найприбутковішого айсберга світу спорту всіх часів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *