Андрій Льопа: “Гадаю, що всі ці колективи зможуть проявити себе лише з найкращого боку”

Волейбол ТОП

У сезоні 2023/24 на вітчизняних шанувальників волейболу очікує чимало приємних сюрпризів. Це і нові команди в чоловічій та жіночій Суперлігах, це і приїзд до України легіонерів світового рівня, це і оновлена система проведення національних чемпіонатів, це і повернення добре знайомих турнірів. 

Усі вищезгадані питання та багато інших організаційних моментів розглянули на великій нараді керівників клубів Професіональної волейбольної ліги України, яка відбулася 28 липня в Києві. Захід провів Президент ПВЛУ Володимир Дубинський. 

– Велика подяка всім тим, хто під час війни знаходить можливість фінансувати волейбол і організовувати змагання! Це дуже тяжка робота. Я задоволений, що ми нікого не втратили з команд та отримали повну підтримку президентів клубів. Також дякую вболівальникам, тренерам, спортсменам і спортсменкам! Усім, хто повернувся до України підтримати вітчизняний волейбол! Звичайно, цих розмов зараз узагалі б не було, якби не наші захисники та захисниці! Від усього серця хочу сказати слова вдячності Збройним силам України! Хлопцям і дівчатам, які роблять усе, щоб ми могли насолоджуватися волейболом! Слава Україні! Смерть ворогам! – прокоментував зустріч Володимир Михайлович

Регламент і команди-учасниці чемпіонатів України 

На нараді затвердили регламентуючі документи та положення про чемпіонати України серед чоловічих і жіночих команд сезону 2023/24 під егідою Професіональної волейбольної ліги України. 

Вже відомо, що в чемпіонаті України сезону 2023/24 серед жіночих команд Суперліги-Дмарт візьмуть участь сім клубів:

– СК “Прометей” (Дніпро);

– ВК “Добродій-Медуніверситет-ШВСМ” (Вінниця);

– “Аланта” (Дніпро);

– СК “Балта” (Балта, Одеська область);

– ВК “Буковинка” (Чернівці);

– “Галичанка-ЗУНУ” (Тернопіль);

– “Регіна-МЕГУ-ОШВСМ” (Рівне).

На першому етапі змагань учасниці гратимуть дев’ять турів, які будуть включати в себе три кола. Матчі проходитимуть по п’ятницях, суботах (по три гри) та неділях (по одній грі).

У чемпіонаті України сезону 2023/24 серед чоловічих команд Суперліги-Дмарт візьмуть участь дев’ять клубів:

– ВК “Прометей” (Дніпро);

– “Епіцентр-Подоляни” (Городок, Хмельницька область);

– ВК “Житичі-Полісся” (Житомир);

– ВСК “Юридична академія” (Харків);

– Збірна Полтавської області ВК “Решетилівка;

– Поліція охорони-ЗУНУ-Динамо” (Тернопіль);

– ВК “МХП-Вінниця-ШВСМ” (Вінниця);

– СВК “Буревісник” (Чернігів);

– ВК “Буковина” (Чернівці).

На першому етапі колективи гратимуть вісім турів у два кола. Матчі проходитимуть по п’ятницях, суботах і неділях (по три гри).

– Серед новачків в еліті жіночого волейболу маємо перспективну чернівецьку команду ВК “Буковинка”, яка минулий сезон провела у Вищій лізі, та чинну переможницю цього ж турніру — “Регіну-МЕГУ” з міста Рівне. Крім того, деякі зміни відбулися й у чоловіків: Чернівці також будуть представлені ВК “Буковина”, а Чернігів – ВК «Буревісник-ШВСМ». Гадаю, що всі ці колективи зможуть проявити себе лише з найкращого боку, – заявив Генеральний директор ПВЛУ Андрій Льопа.

Особливості нового сезону

Щодо особливостей нового сезону, то відтепер команди не матимуть перестою в ігровому календарі. А суддів на їхні поєдинки визначатимуть онлайн-жеребкуванням. 

– У нас буде інша система проведення чемпіонатів України, адже більшість ігор відбуватимуться впродовж трьох днів. Побачимо, як вона працюватиме. Розглядали питання і по суддівству. Всі президенти підтримали рішення щодо онлайн-жеребкування суддів. Хоча в останньому сезоні ми не мали з цим жодних проблем, – відзначив Володимир Дубинський.

За словами Володимира Михайловича, починаючи з цього сезону й до завершення війни, внески клубів Професіональної волейбольної ліги України будуть нульовими:

– У зв’язку з військовим станом у країні та через скрутне фінансове становище команд, ми ухвалили таке рішення. Зараз більше намагаємося працювати зі спонсорами, і на сьогоднішній день уже знайшли достатньо коштів для того, аби покрити всі організаційні витрати. 

Кількість змагань 

У новому сезоні чоловічі та жіночі українські команди на внутрішній арені будуть грати по чотири турніри: 

– жіноча Суперліга-Дмарт (терміни проведення — кінець жовтня);

– чоловіча Суперліга-Дмарт (середина листопада);

– Суперкубок України, де зустрічатимуться чемпіон країни і володар Кубка ліги (20-21 жовтня); 

– Кубок ліги (кінець грудня);

– Кубок України, який проводитиметься спільно з Федерацією волейболу України (2024 рік).

Такі терміни зумовлені олімпійським відбором, де виступають наші збірні. Зокрема чоловіча національна команда повернеться до України лише на початку жовтня. 

Вже наприкінці того ж місяця вперше в історії вітчизняного волейболу відразу три чоловічі клуби “Прометей” (Ліга чемпіонів),“Епіцентр-Подоляни”, “Житичі-Полісся” (обидва Кубок ЄКВ), а також два жіночі — “Прометей” (Ліга чемпіонів), “Балта” (Кубок Виклику) гратимуть у єврокубках.

– Хочу подякувати “Житичам”, “Епіцентру” та “Прометею”, що вони змогли знайти кошти та зрештою зібрати досить боєздатні колективи. У жінок теж два клуби гратимуть на європейській арені — “Прометей” і “Балта”. Ви знаєте, що багато гравців і гравчинь наших збірних заявлені на чемпіонати України. Тому нам були конче необхідні зміни в календарі, – розповів Дубинський.

Варто сказати й про те, що в цьому році можливе проведення ще одного турніру – чемпіонату EEVZA. 

– Уже маємо підтвердження від Польщі, Естонії та Латвії щодо участі в цих змаганнях. Однак треба ще чимало часу для вирішення всіх організаційних питань. Ми розуміємо, що кожна команда, яка грає в єврокубках, витрачає багато часу та сил на дорогу туди і назад, – додав Володимир Михайлович. 

Уболівальники на трибунах

Згідно наказу Міністерства молоді та спорту України, допускати вболівальників на волейбольні арени поки не планують. 

– Ми працюємо над цим, і президент ПВЛУ Володимир Михайлович Дубинський активно просуває дане питання, щоб нам дозволили бачити на трибунах хоча б якусь частину вболівальників, – зауважив Андрій Льопа. – Хотів би висловити вдячність Збройним силам України, які дають нам змогу проводити змагання! Ми схиляємо голови перед героями, які віддали свої життя за нашу Батьківщину! Ми віримо та знаємо, що Україна переможе!

Місця проведення турнірів

Президенти клубів зійшлися на думці, що до закінчення війни чемпіонати України будуть проходити за туровою системою. Більшість ігор відбуватимуться в Чернівцях. Втім, розглядаються й додаткові варіанти. 

– Маємо заявки від декількох клубів щодо проведення змагань, – розповів Дубинський. – “Епіцентр” пропонує зал і інфраструктуру для того, щоб зіграти декілька турів у місті Городок. “Решетилівка” якраз завершує будівництво нового залу і теж прагне виступити приймаючою стороною. Є інтерес і з боку Дніпра.

Проте всі повинні розуміти, поки в Дніпрі та Полтаві регулярно лунатимуть сигнали повітряної тривоги, нам банально не вистачатиме часу, аби завершити той чи інший ігровий день. Незважаючи на це, я впевнений, що декілька турів ми таки зможемо провести в цих містах. Бо повинні підтримувати клуби, їхніх президентів і місцеві адміністрації. Тим паче, що для цього є всі безпекові умови.

Я із великим задоволенням хочу сказати, що сьогодні мінімум чотири українські клуби матимуть у своїх складах легіонерів. Вони, до слова, нервують та не розуміють, як це грати у волейбол під час війни. Але ми їх запевнили, що все буде добре! 

нарада

ПВЛУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *