ФБУ готується до старту нового сезону ВЮБЛ

Баскетбол

Початок першого етапу нового сезону чемпіонату України з баскетболу ВЮБЛ серед команд юнаків та дівчат – відкритих чемпіонатів областей і міст – вересень-жовтень.

До новорічних свят регіональні федерації повинні визначити своїх переможців і призерів, які з початку 2024 року будуть змагатися у другому етапі ВЮБЛ зі своїми однолітками

Змагання будуть проведені у наступних категоріях: U17 (2007 р.н.), U17 (у дівчат 2007-2008), U16 (2008), U15 (2009), U14 (2010), U13 (2011), до 12 років (2012) мікс. Учасниками другого етапу ВЮБЛ можна стати тільки після участі у чемпіонаті своєї області, міста.

Майбутній сезон ВЮБЛ стане перехідним перед поверненням до звичного формату з розділенням вікових категорій на Дивізіон А та Дивізіон В. Про це прес-службі ФБУ розповіла заступник генерального секретаря ФБУ – Лариса Шабанова.

“Минулий сезон показав, що незважаючи на війну в нашій державі, повітряні тривоги, годинні очікування у сховищах, відключення електроенергії, залишились наші тренери, батьки, які зібрали дітей, команди, знайшли можливість для тренувань, виявили бажання змагатися на майданчику, зробили дуже велику роботу, – і ми разом провели чемпіонат України для хлопців та дівчат.

Вони тренувалися і грали, коли був блекаут, коли були обстріли, коли ігри доводилося переривати і учасники спускалися в укриття. Але ми почали і закінчили чемпіонат ВЮБЛ, жодна команда не здалася та не знялася з участі у змаганнях, були зіграні усі календарні ігри.

Так, в порівнянні з довоєнним сезоном кількість команд-учасниць скоротилася на третину, другий етап ВЮБЛ ми провели лише за 1,5 місяці та ігор було проведено мало для розвитку гравців, але у нас не було більше часу. Дякуємо тренерам, батькам, гравцям, величезне спасибі ЗСУ, що була можливість взагалі тренуватися та грати.

Цього сезону ми розширюємо рамки проведення ВЮБЛ і перший етап у регіонах ми плануємо завершити до Нового року. Сподіваємося на проведення місцевими федераціями  більш якісних змагань у своїх регіонах, ніж це було минулого року. Ми вважаємо, що перший регіональний етап є дуже важливим. Змагання у регіонах можуть проводитись і протягом сезону, але до кінця грудня місцева федерація повинна виявити, хто представлятиме область на Всеукраїнському рівні.

Регіональним федераціям необхідно змінювати підхід до проведення своїх змагань, триденні «чемпіонати» повинні піти у минуле. Є баскетбольний сезон в ігрових залах, є відкриті літні майданчики, тренер у відпустці практично не буває, він завжди з дітьми.  Різноманітні регіональні змагання мають відбуватися увесь рік, і проводити їх повинні місцеві федерації, як в Одесі, в деяких інших областях, наприклад, а не так, як зараз, у більшості областей тренери ентузіасти. Бажано отримати пропозиції з регіонів, щоб зрозуміти, який формат проведення місцевих змагань їм зручніший, яка потрібна допомога в організації обласних чемпіонатів.

На другому етапі ВЮБЛ ми зберігаємо вікові категорії від 12 до 17 років (до 12 років – це міні-баскетбол, в якому змагання формату «чемпіонат» не проводяться по правилам ФІБА, а проводяться свята для баскетбольної малечі). Формат проведення кожної вікової групи Юнацької ліги буде визначено у грудні залежно від кількості представників регіонів. Почати плануємо вже у січні, турами, збільшимо кількість турів та ігор, можливо, розширимо географію міст проведення, але це залежить від дозволу обласної військової адміністрації. Безпека учасників змагань – на першому місці.

Варто зазначити, що наступний сезон стане перехідним до повернення в сезоні 2024/2025 до звичного формату з розділенням участі команд у Дивізіоні А та Дивізіоні В, як ми грали до лютого 2022 року”.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *