Герой 5-го туру Андрій Хома: “Прикарпаття славиться своєю командною грою”

Футбол

У кожному турі Першої ліги Sport Arena спільно з ПФЛ визначає найкращого гравця. Цього разу герой – нападник Прикарпаття Андрій Хома.

Дуже непростим видався старт нового сезону для прикарпатців – давалися взнаки зміна поколінь і втрата кількох багаторічних лідерів, позафутбольні справи включно з резонансною справою про розслідування ДБР, та й досить важкий змагальний рівень Групи А, де кожен може дати бій кожному. Тим більший сюрприз – найбільша в сезоні Першої ліги перемога над ФК Хуст.

Герой п’ятого туру у Першій лізі Андрій Хома поділився враженнями від нищівної перемоги над Хустом (7:0). У цьому матчі нападник відзначився хет-триком і «заробив» вилучення для суперника.

– Зізнаюся, що мені приємно перемогти у цій номінації, це мене додатково мотивує, – сказав Хома. – Не зупинятимуся на досягнутому і рухатимуся лише вперед до нових вершин.

– У вашої команди до цього туру були проблеми з реалізацією. На теоретичних заняттях розібралися у чому причина? Адже один гол за чотири тури це дуже мало…
– Ми проаналізували кожну гру, розібрали свої помилки. Нам треба агресивніше і холоднокровніше грати у заключній третині поля. Головне зробити правильні висновки і рухатися далі.

– У складі Прикарпаття за чотири тури мали змогу зіграти 21 футболіст. Можна сказати, що поступово кістяк команди сформувався чи пошуки оптимального складу ще продовжуються?
– Тренерському штабу доводиться проводити ротацію у складі через низку травмованих. Тренер ставить всіх найсильніших на даний момент. Важливо, щоб у нас було достатньо гравців, які у разі потреби зможуть гідно замінити лідерів.

– З якими очікуваннями підходили до матчу з Хустом? Розуміли, що відступати вже нікуди і треба лише перемагати?
– Розуміли, що Хуст це непростий суперник, який хоч і поки що не забивав у новому сезоні. Переглядали попередні матчі хустян, розібрали їх сильні та слабкі сторони. З максимальним налаштовуванням та відповідальністю підходили до цього протистояння. Розуміли, що нас влаштує лише перемога.

– Уже на 16-й хвилині після флангової передачі ви відкрили рахунок у матчі. За підсумками минулого туру Прикарпаття стало лідером за кількістю навісів – 23 рази. Флангова гра це сильна сторона вашої команди?
– Прикарпаття славиться своїми бійцівськими якостями. Намагаємося не поступатися у кожному ігровому епізоді. Щодо флангової гри, то дійсно це одна із найсильніших наших сторін. Важливо прогресувати від матчу до матчу.

– На 30-й хвилині в епізоді за вашої участі було вилучено голкіпера Хуста. До цього моменту рахунок вже був 2:0 на вашу користь. Розуміли, що не маєте права втратити перемогу?
– Футбол завжди непередбачуваний. У більшості почали активніше грати, пресингували суперника на їхній половині поля. Щасливий, що така гра допомогла нам забити ще п’ять голів і довести матч до логічного завершення.

– Що вам сказав тренер у перерві?
– Важливо було не зупинятися на досягнутому, а продовжувати гнути свою лінію. Вважаю, що ми з цим впоралися на 100%.

– На 59-й та 72-й хвилинах ви відзначилися ще двічі. Пригадайте ті епізоді? Найкращий ваш матч на даний момент?
– Хочу відзначити партнера по команді, який допоміг мені відзначитися. Він виконав шикарну передачу, а я на швидкості відірвався від захисників і реалізував вихід один на один. Третій гол забив після подачі з флангу від Шинкаренка. Такі комбінації ми награємо. Прагну, щоб таких ігор було якомога більше.

– У минулому сезоні ви досягнули прогресу, але з реалізацією були проблеми. Працювали над цим? Відчуваєте, що додали в завершальній стадії атаки?
– Важливо, що вдалося пройти якісне літнє міжсезоння. До нового сезону підійшов у хорошому ігровому тонусі. Відчував впевненість у власних силах. Результат моєї роботи можна буде оцінити наприкінці сезону.

– Раніше на професіональному чи аматорському рівнях забивали три голи за матч?
– Серед аматорів забивав тричі за матч, а на професіональному рівні це вперше. Дякую партнерам, які допомогли мені відзначитися.

– Перемога 7:0 безумовно додала впевненості команді у власних силах. За рахунок чого вдалося досягнути цього результату? У який момент гри відчули, що суперник опустив руки і його треба дотискати?
– Безумовно, для нас ця перемога була дуже важливою. Нарешті змогли досягнути бажаного результату. Розібрали сильні і слабкі сторони суперника і це нам допомогло. Попри такий результат хустяни не здавалися до завершення гри, але свої моменти вони не реалізували, а ми витиснули максимум.

– Пригадайте ваш дебют за основну команду Прикарпаття? Чим запам’ятався вам матч Кубка проти Миколаєва?
– На жаль, цей матч для мене був не надто вдалим. Нам не вдалося пройти далі, хоча робили все для цього. Проте, все ж у мене було більше позитивних емоцій, адже вперше зіграв на професіональному рівні.

– Наскільки складно було 18-річному хлопцю грати проти дорослих? Скільки часу знадобилося на адаптацію?
– У Першій лізі грають одні із найкращих футболістів України. Не все вдавалося, але завдяки своєї роботі вдалося досягнути прогресу. Для адаптації знадобилося декілька матчів.

– Вже сьомого травня 2021 році ви відзначилися дебютним голом у Першій лізі. Ваш м’яч допоміг команді перемогти Агробізнес. Поки що це один із найбільш яскравих моментів у кар’єрі?
– Безумовно, нас переповнювали емоції, адже змогли нарешті перервати свою безвиграшну серію. Для мене це поки що один із найбільш пам’ятних матчів, адже вперше забив на професіональному рівні. Такі емоції запам’ятовуються на все життя.

– Які завдання ставите перед собою на цей сезон?
– Хочеться, щоб команда завершила чемпіонат в топ-5. Намагатимуся у кожному матчі своїми діями приносити максимальну користь Прикарпаттю.

БЛІЦ
Народився у c. Путятинці на Івано-Франківщині
Є вихованцем футбольної школи ДЮСШ-99 (Рогатин)
Перший тренер ‒ Михайло Михайлович Скородинський
В Європі вболіває за Реал Мадрид
У Європі імпонує гра Ерлінга Браута Голанда
Футбольна мрія чи ціль? Стати хорошим футболістом, грати на міжнародному рівні.

Ярослав Кроха, Sport Arena

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *