U-19. ЧЄ з футзалу. Півфінал. Україна – Іспанія. LIVE

Футзал

Сьогодні відбудуться півфінальні матчі юнацького Євро з футзалу.

  • 18:30 – Португалія – Словенія
  • 21:30 – Україна – Іспанія

Пряма трансляція поєдинків доступна за ПОСИЛАННЯМ.

Представлення нашого суперника:

На чемпіонаті Європи серед 19-річних гравців, який триває у хорватському Поречі (а точніше, поступово виходить на фінішну пряму) настав час півфіналів. Одним з чотирьох півфіналістів є юніорська збірна України. Відповідно, настав час знайомити українську футзальну спільноту з суперником «синьо-жовтих» по півфіналу, а саме – з юніорською збірною Іспанії.

Хоча насправді цей суперник не потребує довгого представлення – все-таки, дворазовий чемпіон Європи (U-19). Як відомо, історія юніорських чемпіонатів Європи налічує поки що лише два проведених континентальних форуми серед 19-річних футзалістів. І на обох перемагали іспанці. Так було у 2019 році у Ризі, і так було у 2022 році у Хаені. Таким чином, підопічні Альберта Канільяса зараз йдуть за своїм вже третім титулом.

Однак, якщо казати саме про цю збірну Іспанії, складену з юнаків 2004 року народження і молодше, то вона цілком реально могла не потрапити на Євро у Поречі. Відповідно, вона могла не захистити свій титул. А все через збірну Угорщини, з якою «Червона фурія» несподівано зіграла внічию у рамках Основного раунду відбору. Той поєдинок закінчився з рахунком 1:1, і перед останнім туром кращі шанси на вихід до фінальної частини Євро мала саме Угорщина. Вона у вирішальному турі обіграла збірну Андорри з рахунком 5:0 (до речі, з таким же рахунком переграли Андорру і підопічні Альберта Канільяса. – Прим.). Однак, цього виявилося замало. Іспанці переграли господарів міні-турніру у групі 6, збірну Нідерландів, з рахунком 6:1. І, за рівної кількості очок з угорцями, завдяки додатковим показникам на перше місце вийшли піренейці. Однак, вже тоді було зрозуміло, що у збірної Іспанії є певні проблеми. Більше того – за грою «Червона фурія» не була схожа сама на себе.

Факт наявності проблем у грі збірної Іспанії підтвердила і юніорська збірна України, яка перед стартом чемпіонату Європи провела з «селесьон» два товариських поєдинки. І в першому матчі підопічні Ігоря Москвичова вели по ходу зустрічі з рахунком 5:2, чого мало хто очікував. Зрештою, та гра завершилася на користь збірної України з рахунком 5:4. Інша справа, що підопічні Альберта Канільяса відігрались у повторній зустрічі, здобувши перемогу з рахунком 5:2. Хоча ще невідомо, як би розвивалися події, якщо б збірна України реалізувала більшість у форматі «4х3» після вилучення Хуана Морено. Втім, про Хуана ми поговоримо трохи нижче. А поки зазначимо, що проблеми у грі збірної Іспанії були видні вже під час групового етапу фінальної стадії Євро-2023 (U-19). Яскраве підтвердження цього – поразка у матчі з Португалією (3:5) та втрачена перемога у матчі з Хорватією, коли підопічні Альберта Канільяса вели в рахунку 3:0, але наприкінці зустрічі пропустили три голи, коли хорвати грали вп’ятьох. І тоді іспанці знову висіли на волосинці від того, щоб не захистити титул чинних чемпіонів Європи серед 19-річних гравців. Однак, перемога над французами, які теж мали шанси на вихід у півфінал, але вже під час гри «посилались», перш за все, у психологічному плані, а також перемога Португалії над хорватами дали перепустку до плей-оф саме «Червоній фурії».

Який з цього можна зробити висновок? Коли у цієї збірної Іспанії починаються проблеми, то вона у певний критичний момент може зібратися та здобути результат, хоча і не без долі фарту. Тому, підопічним Ігоря Москвичова, які вже мають досвід перемоги над цією «Червоною фурією», нехай і в товариському матчі, потрібно спробувати зіграти так, щоб цього разу іспанцям не вистачило часу зібратися та вирішити свої проблеми. У товариській грі це вдалося (хоча тоді піренейці забили два голи, граючи вп’ятьох, і це, до речі, теж важливий момент, який може стати ключовим фактором у цьому протистоянні. – Прим.).

Тепер пройдемось по персоналіях. Безумовно, лідерами цієї юніорської збірної Іспанії є Хуан Морено (він же – Хуаніко), а також Адріан Тапіас. Обидва грали торік на Євро-2022 (U-19) у Хаені з на два роки старшими партнерами. Їх дуже добре мають пам’ятати Максим Малиновський та Дмитро Скибчик, які грали минулоріч проти Хуана та Тапіаса. Тоді, нагадаємо, українська збірна під керівництвом Віталія Одегова зіграла з іспанцями внічию (2:2). І, до речі, тоді Хуан забив у ворота Миколи Гуйвана один з найкращих голів турніру. За словами капітана тієї збірної України Олександра Дичука, «синьо-жовті» дуже хотіли довести, що вони можуть грати на рівних зі збірною Іспанії. Однак, при цьому в української команди не вистачило фізичних та моральних сил у півфіналі проти збірної Португалії, який був програний з рахунком 1:4. Якщо ж казати про нинішній Євро, то є таке відчуття, що і Хуан, і Тапіас наразі показують приблизно половину свого потенціалу, який у них, безумовно, є. Однак, з іншого боку – їх присутність на майданчику дуже важлива для «Червоної фурії», і навіть не показуючи весь свій потенціал, ці двоє гравців не тільки ведуть партнерів за собою, а і виконують серйозний обсяг роботи. І цілком можливо, що саме у плей-оф ці двоє гравців розкриються на повну силу. До речі, варто зазначити, що Хуан Морено встиг змінити клубну прописку: наразі вихованець «Ель-Посо» захищатиме кольори «Леванте». А ось Тапіас, як і раніше, грає за «Барселону». Також варто відзначити ще одного гравця, який розкрився вже на Євро. Це «стовп» «Реал Бетіса» Гонсало Санта Круз. Він не грав у товариських матчах проти збірної України, але з’явився вже на Євро, в одразу став додатковою потужною опцією для «Червоної фурії», створюючи проблеми суперникам. Але при цьому, за словами Ігоря Москвичова, видно, що Санта Круз лише виходить на свої оптимальні кондиції, тому Альберт Канільяс не дає цьому «стовпу» багато часу. І тут же наставник збірної України додає, що його іспанський колега також випускає замість Санта Круза на позицію «стовпа» Хуана Морено, хоча насправді це зовсім не його позиція – Хуан більше фланговий гравець. Однак, саме граючи на позиції «четвірки», Хуан забив гол у ворота збірної Франції. Тому, цей варіант також має право на існування. До речі, варто зазначити, що Санта Круз став найкращим бомбардиром збірної Іспанії в Основному раунді, забивши чотири голи. На другому місці – Тапіас та Антоні Серда, у яких по два голи. Також по голу забивали Пол Кано, Віктор Рамос та Хаві Мартінес. Також згадаємо ще один цікавий момент, що у матчах Основного раунду не брав участь Хуан Морено, який, вочевидь, був тоді травмований. Якщо ж казати про груповий раунд фінальної частини Євро-2023 (U-19), то тут у «Червоної фурії» найкращим бомбардиром наразі є Пол Кано, який має у своєму активі три голи. На гол менше мають Гонсало Санта Круз та Хуан Морено.

Базовим клубом цієї збірної Іспанії є «Барселона», яка делегувала одразу п’ятьох гравців. Це, окрім згаданого вище Адріана Тапіаса, також воротар Пау Лопеч, а також польові гравці Пол Кано, Рубен Родо та Пол Салас. Ще трьох гравців делегував інший гранд іспанського футзалу – «Ель-Посо». Це Алехандро Гарсія, Хаві Мартінес та Мігель Вісенте. Окрім того, один гравець представляє чинного переможця Ліги чемпіонів – «Пальму Футзал». Це Мігель Солер. І жодного представника в цій збірній немає від найтитулованішого клубу в іспанському і, мабуть, у світовому футзалі – «Мовістар Інтера».

Пропонуємо Вашій увазі склад збірної Іспанії.

Воротарі: 12. Пау Лопес («Барселона»), 13. Хосе Хав’єр Ніколас («Мурсія»)
Польові гравці: 2. Пол Кано, 3. Пол Салас, 6. Рубен Родо, 9. Адріан Тапіас (усі – «Барселона»), 4. Мігель Вісенте, 8. Хаві Мартінес, 15. Алехандро Гарсія (усі – «Ель-Посо»), 5. Рохер Панадес («Лес Кортс Убае»), 7. Віктор Рамос («Індустріас Санта-Колома»), 10. Хуан Морено («Леванте»), Гонсало Санта Круз («Реал Бетіс»), Мігель Солер («Пальма Футзал»).
Головний тренер: Альберт Канільяс.

Нагадаємо, що півфінальний матч чемпіонату Європи з футзалу у віковій категорії U-19 між юніорськими збірними України та Іспанії відбудеться сьогодні, 8 вересня, о 21.30 за київським часом. Пряма трансляція на  території України – на діджитал-платформі «Суспільне: Спорт», а українці, які проживають в інших країнах, можуть переглянути матч на uefa.tv.

АФУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *