Останній груповий етап Ліги чемпіонів

Інші

На нас чекає останній в історії груповий етап Ліги чемпіонів. З наступного сезону турнір сильно зміниться.

 Сезон Ліги Чемпіонів 2023/2024, по суті, буде останнім у нинішньому форматі. УЄФА планував зміни ще до того, як стало відомо про Суперлігу, тому що європейські гранди вимагали зменшити кількість прохідних матчів і збільшити власні доходи від участі в ЛЧ.

Коли пару років тому футбольні супер клуби ледь не відокремилися від УЄФА, Александер Чеферін був шокований – і вирішив діяти швидше, аби не дочекатися нової революції. Тоді чиновники європейської федерації футболу вирішили – підготувати реформу ЛЧ, яка має заспокоїти та привабити топ клуби, задовольнивши їх основні вимоги: із грошима та статусом матчів.

Зараз вже остаточно зрозуміло, що Суперліги немає і схоже ніколи не буде (дякуємо фанатам клубів, які тоді вийшли проти неї із протестами до стадіонів власних команд).  Після провалу авантюри із новим футбольним турніром всі команди погодилися з оновленою Лігою чемпіонів: у 2021-му реформу схвалили, а рік потому трохи відкоригували її форму. Наприклад, спочатку передбачалося, що один клуб проведе мінімум 10 матчів, але команди обурилися (мовляв, графік і так жорсткий), тому зупинилися на компромісному варіанті у вісім ігор.

Два головні моменти реформи – це збільшення кількості команд із 32 до 36 (а це значить, що загальна кількість матчів зросте) і введення швейцарської системи.

Нумо розбиратися в оновленому форматі!

Як відбуватиметься груповий етап?

Більше ніякого поділу на групи – 36 команд формуватимуть єдину турнірну таблицю за швейцарською системою. У клубів буде по вісім матчів (чотири – удома та чотири – на виїзді), календар при цьому заздалегідь не буде визначено: суперників обиратимуть за результатами минулих матчів. Тобто переможці грають із переможцями, а ті, хто програв, – із тими, хто програв, команди, що зіграли у нічию – із командами, що зіграли у нічию. Двічі з однією і тією ж командою зіграти не можна.

Загалом на першому етапі ЛЧ буде зіграно 144 матчі замість нинішніх 96. Вісім матчів кожної з команд у  Лізі чемпіонів будуть розподілені на 10 тижнів.

Що таке Швейцарська система?

Швейцарську систему придумали ще в XIX столітті – під час одного з шахових турнірів. За початковою ідеєю з турніру ніхто не мав вибувати: у 1-му турі суперники підбираються або методом сліпого жеребкування, або за рейтингом, а з 2-го туру один з одним зустрічаються ті учасники, які набрали однакову кількість очок. Виходить, що партії між слабкими й сильними супротивниками майже виключені – лише поєдинки рівних по силі опонентів. Що така система дасть футболу? Відповідь очевидна – збільшення супер-матчів і зростання доходів… як раз те, що і вимагали від УЄФА топ-клуби.

Хто і як виходить у плей-оф?

Після завершення розіграшу перші вісім команд у таблиці напряму виходять до 1/8 фіналу, а команди з 9-го по 24-те розігрують додатковий турнір (грають по два матчі), за результатами якого визначається друга вісімка учасників.

Починаючи із 1/8 і до фіналу – все без змін. Спочатку чиновники думали зробити одноматчеві півфінали, але в підсумку від цієї ідеї відмовилися.

Клуби будуть більше отримувати?

Ліга чемпіонів приносила УЄФА €3,6 млрд за кожен із трьох сезонів із 2021 по 2024 рік. Говорячи про прогнозований дохід, директор УЄФА зі змагань Джорджо Маркетті сказав: «Ми працюємо як над консервативними, так і над більш оптимістичними прогнозами в діапазоні, я б сказав, від €4,6 млрд до €4,8 млрд».

УЄФА веде переговори з групами європейських ліг, щоб вирішити, як розподілити призові, проте вже відомо, що загальна сума виплат збільшиться на 21% (до €935 млн).

Підсумок

Якщо підсумувати, то можна сказати, футбольна Суперліга все-таки отримала шанс на існування… так вона тепер отримала іншу назву та трохи інший формат, проте «сильні грають і сильними» – це як раз і є головним фактором того, що європейські гранди все ж продавили свою ініціативу.

Проте, попри це, введення швейцарської системи здається може додати чогось цікавого та нового в Лігу Чемпіонів, адже переможці більшості груп кожного року, відверто кажучи, відомі ще до початку турніру…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *