Українці переграли на виїзді сербів

Футзал

Є виїзна перемога над сербами!

У порівнянні з номінально домашнім матчем проти збірної Польщі, головний тренер збірної України Олександр Косенко зробив одну зміну: Кирила Ципуна у воротах замінив Юрій Савенко. Стартова четвірка, відповідно, залишилася без змін. Однак, з іншого боку – було цікаво подивитись на другу четвірку «синьо-жовтих». Враховуючи той факт, що до української збірної повернувся Ярослав Лебідь, то було логічно чекати на те, що гравець «Євробуса» може вийти в одній четвірці з Даниїлом Абакшиним, адже зв’язка Лебідь – Абакшин вже давно зарекомендувала себе з найкращого боку. Що стосується збірної Сербії, то там очікувано вийшли зі старту ті, хто і мав вийти.

Початок матчу був практично ідентичним тому, який був у Бельгії. Знову швидкий гол (на 18-й секунді), знову розіграш стандартного положення, і знову – гол Шведа, який пробив з дальньої відстані та змусив капітулювати Вуліча. По діях сербів було видно, що цей швидких гол їх шокував. У підопічних Деяна Маєша було багато втрат м’яча у простих ситуаціях, не було нормального переходу з оборони до атаки. Це пояснювалося тим, що українці активно застосовували високий пресинг, через що опоненти з Балканського півострова і робили помилки. Щоправда, при цьому серби, трохи оговтавшись від невдалого початку, після стартової 5-хвилинки змогли кілька разів перейти ближче до воріт Савенка та змусили українського воротаря продемонструвати свою готовність до гри. Але на 8-й хвилині рахунок став 2:0 на користь збірної України. «Синьо-жовтим» вдалася непогана атака, внаслідок якої Семенченко віддав передачу з лівого флангу на Абакшина, той одним рухом залишив не при справах суперника, який котився під м’яч, а другим – пробив точнісінько у «рамку» воріт збірної Сербії, після чого Деян Маєш був змушений брати тайм-аут. Однак, хвилинна перерва не допомогла балканцям прийти до тями. Вже за кілька миттєвостей після поновлення гри Жук, який на кілька змін вийшов у першій четвірці замість Фаренюка, збільшив перевагу збірної України до 3:0. А ще через кілька секунд Швед оформив дубль, і в результаті вже до екватору першого тайму українці вигравали з розгромним рахунком.

Однак, на 11-й хвилині збірна Сербії, завдяки дальньому удару Васіча змогла відквитати один гол. Аби уникнути подальших проблем, Олександр Косенко одразу взяв тайм-аут. Щоправда, варто відзначити, що у другій половині другого тайму серби все-таки трохи більше володіли ініціативою, але це не допомагало господарям майданчику скоротити своє відставання в рахунку. Також важливо, що українці не давали можливості показати свої найкращі якості лідеру збірної Сербії Йовану Лазаревичу. Окрім того, кілька разів українці ситуативно переходили на гру вп’ятьох, коли Савенко підключався до атак та пристрілювався до воріт Вуліча. І за рахунок цього українцям вдавалося трохи відсунути гру від своїх воріт. Зрештою, на перерву «синьо-жовті» пішли, ведучи в рахунку 4:1.

Фактично на старті другого тайму Райчевич з гострого кута спробував пробити по воротах Савенка, однак воротар збірної України був на місці. Українці відповіли непоганим моментом Абакшина на 23-й хвилині, проте м’яч після його удару в протихід Вулічу не влетів у ворота. Трохи пізніше Абакшин міг записати до свого активу гольову передачу, але Вуліч якимось дивом зміг впоратися з ударом Лебедя, який фактично розстрілював ворота збірної Сербії. Тим не менш, на 25-й хвилині «синьо-жовті» таки збільшили свою перевагу після розіграшу кутового та класного удару Корсуна. І цей гол на деякий час деморалізував сербів, проте підопічні Олександра Косенка не стала одразу добивати своїх опонентів. Навіть більше – наставник української збірної вирішив трохи освіжити гру «синьо-жовтих» за рахунок виходу на майданчик Зварича та Мельника, які до цього не з’являлися на майданчику. І саме ці двоє гравців могли збільшувати перевагу збірної України, однак з ударом Зварича впорався Вуліч, а Мельнику забракло точності.

Лише у середині другого тайму серби почали приходити до тями та почали знову шукати ключі до воріт Савенка. Однак, і воротар української збірної грав бездоганно, і його партнери теж у деяких епізодах підстраховували. Зрештою, як не намагалися серби скоротити своє відставання, але на 31-й хвилині м’яч влетів знову в «рамку» балканських воріт. Спрацювала зв’язка Лебідь – Абакшин, і це дозволило останньому оформити дубль. Намагаючись врятувати гру, серби перейшли на гру з п’ятим польовим гравцем. Завдяки грі у форматі «5х4» серби намагались чинити тиск на ворота українців та шукали слабкі місця в обороні гостей, але при цьому кілька разів ледь не пропустили у порожні ворота. Але на 35-й хвилині серби ледь не забили, проте м’яч після удару Райчевича прийняла на себе стійка воріт Савенка. У відповідь українцям вдалося розіграти «стандарт», проте цього разу стійка вже допомогла Вулічу. Після цього серби продовжували грати вп’ятьох, однак ніякого зиску з цього не отримували. І це дозволяло збірній України почувати себе більш спокійно на майданчику спорткомплексу «Враньє». Наприкінці передостанньої хвилини гри Жук міг би поставити фінальну крапку, проте, його удар був неточним. Втім, і без цього українці змогли дограти та втримати переможний результат. І підопічні Олександра Косенка здобула перемогу з таким же рахунком, як і в очній зустрічі на Євро-2022 – 6:1.

Нагадаємо, що вже 11 жовтня збірна України знову зіграє проти збірної Сербії. Цього разу це буде номінально домашній матч, який проходитиме в угорському Береттьоуйфалу.

Сербія – Україна – 1:6
Голи:
 Васіч (11) – Швед (1, 9), Абакшин (8, 31), Жук (9), Корсун (25)
Сербія: Вуліч – Д. Томіч, Ракіч, Лазаревич, Райчевич – Ракіч, Раміч, Марінкович, Васіч – Матієвич, Алексіч, А. Томіч, Росіч
Україна: Савенко – Шотурма, Швед, Корсун, Фаренюк – Лебідь, Семенченко, Педяш, Абакшин – Жук, Мельник, Зварич
Попередження: Раміч (18), Петров (35), Ракіч (35)

Пресслужба Асоціації футзалу України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *