Євген Мурзін: “Не вдалося зібрати всіх, кого ми планували”

Баскетбол

Жіноча національна збірна України вже на наступному тижні стартує у відбірковому турнірі на Євробаскет-2025.

Наша національна команда перший матч кваліфікації зіграє 9 листопада в Белграді проти збірної Сербії (19:00), а 12 листопада на майданчику Олімпійського центру в Ризі прийматиме Португалію (18:00).

Напередодні тренерський штаб збірної України оголосив склад на майбутні матчі. В коментарі прес-службі ФБУ головний тренер Євген Мурзін, для якого це будуть перші офіційні матчі на чолі національної жіночої команди, прокоментував свій вибір, а також плани підготовки до матчів.

– На збір перед матчами проти Сербії та Португалії Ви викликали 12 гравців. Наскільки задоволені підсумковим списком?

– На жаль, не вдалося зібрати всіх, кого ми планували. Наприклад, Олеся Малашенко пропускає останні ігри в клубі через травму, у Ольги Яцковець особисті обставини, у інших дівчат теж мікротравми, свої проблеми. Але є, що є.

Хотіли викликати більше гравців на збір, подивитись молодих баскетболісток. Сподіваюся, нам вдасться влітку провести збір, зіграти на якомусь турнірі, щоб їх переглянути.

Але якби зараз їх викликати, то це або їм було б не на користь, тому що я б їм мало приділив уваги, або не на користь підготовці основних гравчинь. Тому вирішили викликати лише 12 гравчинь.

Нових імен особливо немає – вони або грали у збірній раніше за попереднього тренера, або у збірній 3х3. Хотілося взяти на ці дві гри дівчат із досвідом виступів за збірну. Вирішили подивитися на Мітіну і Волошину, давно їх не бачив, але те, що я бачив у Казахстані, на мене справило приємне враження.

– Повноцінний новачок в збірній – 19-річна центрова Євгенія Путра…  

– Так, цього літа в молодіжній збірні мені сподобалася Євгенія Путра, плюс вона непогано розпочала нинішній сезон в команді, тому запросили її на збір. Хочу подивитися, як вона інтегруватиметься у дорослий баскетбол.

– Яка позиція в збірній на цьому зборі викликає найбільше занепокоєння?

– Проблема в першому номері існувала і існує. Дар’я Дубнюк буде головним нашим вибором на цю позицію, тим більше вона змінила клуб і почала отримувати багато ігрового часу, що пішло їй на користь в плані впевненості.

Я розраховував на Вікторію Шматову, хотів спробувати Оксану Фастову, які повернулись в українську Суперліги, але дівчата травмувалися. Мітіна чи Волошина візьмуть на себе місію десь допомогти Дубнюк.

Загалом, хочу відзначити, що багато наших дівчат в цьому сезоні грають на хорошому рівні, грають багато, отримують ігровий час, що є позитивним для збірної.

– Влітку змінила команду Аліна Ягупова. Як оцінюєте її готовність до матчів в збірній?

– Аліна – це професіонал найвищого рівня, з нею приємно працювати, вона завжди приїздить до збірної і максимально віддається в іграх за національну команду. Звичайно, я переглядав її матчі в новому сезоні, у неї в новій команді дещо змінилися ролі, вона стала більш розкута, грає на своєму високому рівні.

– Часу до першого матчу в Сербії насправді дуже мало. Яким чином планується робота?

– Ми збираємось 5 листопада в Ризі на короткий тренувальний табір. Вже 8 листопада наша команда вирушить до Сербії, де 9 числа зіграємо перший матч кваліфікації. На наступний день команда повернеться до Риги, де продовжить підготовку до зустрічі із португальською командою.

– За рахунок чого збірна в цих матчах зможе добитись вдалого для себе результату?

– За рахунок самовіддачі, безумовно. Зараз акцент буде на першому матчі в Сербії. У них йде омолодження команди, тож свій шанс ми можемо отримати. Ми повинні добре зіграти у захисті та показати командний напад. Від цього відштовхуватимемося.

Нагадаємо, збірна України зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в групі G, де також представлені Сербія, Португалія і збірна Північної Македонії. На Євробаскет-2025 вийдуть 8 переможців груп, а також 4 кращих других місця кваліфікації, для визначення яких будуть враховані всі матчі в групі.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *