Тарас Лесюк: “В команді досить велика конкуренція”

Біатлон Зимові

Ексклюзивний коментар біатлоніста для Суспільне Спорт.

Чоловіча збірна України з біатлону готується до першої класичної естафети сезону на рівні Кубка світу. Гонка відбудеться в шведському Естерсунді у четвер, 30 листопада, о 16:20 за київським часом.

До складу “синьо-жовтих” на чоловічу естафету увійшов Тарас Лесюк, який бігтиме третім. Востаннє в естафеті на рівні Кубка світу біатлоніст змагався у грудні 2022-го, коли в австрійському Гохфільцені посів з командою 12-е місце.

Чоловіча збірна України з біатлону готується до першої класичної естафети сезону на рівні Кубка світу. Гонка відбудеться в шведському Естерсунді у четвер, 30 листопада, о 16:20 за київським часом.

До складу “синьо-жовтих” на чоловічу естафету увійшов Тарас Лесюк, який бігтиме третім. Востаннє в естафеті на рівні Кубка світу біатлоніст змагався у грудні 2022-го, коли в австрійському Гохфільцені посів з командою 12-е місце.

Загалом на рівні Кубка світу Лесюк проводитиме 24-й старт. Безпосередньо у класичній естафеті Тарас змагатиметься утретє у кар’єрі, дебютував на рівні Кубка світу у 2019 році в канадському Кенморі та посім сьоме місце. У нинішньому сезоні Лесюк вже друге бігтиме на Кубку світу — в індивідуальній гонці фінішував 49-м з двома штрафними хвилинами.

Перед чоловічою естафетою Тарас Лесюк ексклюзивно поспілкувався із Суспільне Спорт. Біатлоніст розповів про попередні старти, оцінив власний рівень у нинішньому сезоні та згадав перемогу в масстарті у межах літнього чемпіонату світу.

  • Про досвід виступів у естафетах

“Остання естафета на Кубку світу була у Гохфільцені минулого року. Складна естафета, чесно кажучи: погодні умови були складні, сніг важкий, траса. Там, де накатано було, де спортсмени проїжджають — по одній траєкторії треба було їхати, а як виїжджаєш з неї, то свіжий сніг уповільнює твою швидкість. Дуже радий, що дали шанс спробувати допомогти команді, показати хороший результат. Я спробую зробити від себе все можливе, щоб виправдати сподівання тренерів та показати якомога кращий результат”.

  • Про стратегію на прийдешній старт

“Перед естафетою важко зробити якусь стратегію. Бо в естафеті переді мною два етапи — може бути що завгодно. Може бути як хороша стрільба та швидкість, йти у лідерах, мати контакт, так само і втратити контакт з суперниками. Тож ближче до самого старту розумієш приблизно, які суперники, з ким доведеться по ходу гонки змагатися, та імпровізувати”.

  • Про емоційну підготовку до естафети

“Мандраж? Звичайний старт. Таких стартів було досить багато, тож казати, що переживаю, неначе це дебютна гонка — немає такого. Просто налаштуватися, виконати свою роботу, віддати всі сили на трасі та зробити хорошу стрільбу”.

біатлон

Тарас Лесюк. Фото: Dmytro Yevenko / biathon.com.ua

  • Про склад команди на подальші етапи

“Хтось з біатлоністів залишить склад перед етапом у Гохфільцені? У команді досить велика конкуренція: сьогодні один, завтра — другий, післязавтра ще хтось може виділятися. Звичайно, потрібно бути більш надійним спортсменом, особливо в стрільбі, тримати швидкість під час гонки”.

  • Про попередні результати

“Індивідуальна гонка показала, що є як хороші, так і не дуже моменти. Хороші — це стрільба: не скажу, що ідеальна, але дуже хороша. Так само половину дистанцію гарно пройшов, далі криза прийшла. Ця криза і є той момент, який потрібно було виправити. Так, це система, мабуть, яку тренер планував, у нього є конкретний план на майбутнє, підготовка, і всі його дотримуються. І, відповідно, в усіх було така криза”.

  • Про перемогу в масстарті на літньому чемпіонаті світу

“«Золото» у масстарті на літньому ЧС з біатлону? Літо ніколи не порівнюю з зимою, це можна назвати різними дисциплінами. Але якийсь невеличкий відсоток упевненості він надав. Влітку я намагався щось допрацьовувати між зборами, над чимось більше працювати. І вже тоді розумів, що роблю правильно, якщо маю успіхи якісь”.

Хто такий Тарас Лесюк

  • Тарас Лесюк – 27-річний біатлоніст з Івано-Франківщини.
  • Лесюк дебютував на рівні Кубка світу в 2019 році, з того моменту провів на цьому рівні 23 старти.
  • Срібний призер етапу Кубка IBU в Арбері у 2021 році.
  • Найкращий результат у межах Кубку світу Лесюк здобув у індивідуальній гонці, коли у сезоні 2022/123 посів 29-е місце у Рупольдингу.

Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *