Інна Дроздова: “Кількість юнаків, бажаючих займатися баскетболом в нашій академії, щорічно зростає”

Баскетбол Пряма мова ТОП

Керівник баскетбольної академії Говерли Інна Дроздова у розгорнутому інтерв’ю клубній прес-службі розповіла про роботу дитячо-юнацького відділення клубу, що працює вже 20 років. Вона пригадала, яким видався цей непростий, але сповнений великої віри, витримки та гордості шлях.

– Інна Вікторівна, насамперед, вітаємо з такий поважним ювілеєм – 20-ть років дитячо-юнацькому напрямку БК Говерла. Чи очікували Ви, як керівник Академії, що Ваше дітище досягне такий вражаючих результатів, які є на сьогоднішній день?

– Передусім хочу подякувати усім, хто вірив наш успіх та підтримував у нелегкі часи становлення! Історія нашої дитячо-юнацької баскетбольної школи розпочалася ще з 2003 року, з моменту створення БК Говерла. Засновником та першим президентом баскетбольного клубу став Богдан Керницький, тодішній очільник УМВС України в Івано-Франківській області. За його ініціативою і було утворено ДЮСШ, що фінансувалося Фондом соціального страхування. До функцій Фонду входила фінансова підтримка спортивних товариств. Тодішній його керівник Ігор Якимів підтримав ініціативу, створив можливості для розвитку дитячо-юнацької секції.

Слід згадати також потужний внесок у розвиток дитячо-юнацького баскетболу Ірини Долішньої, яка протягом декілька років очолювала міську федерацію баскетболу та донатила на ДЮСШ Говерла як мати одного з наших вихованців, Олександра Долішнього. До речі Олександр в майбутньому став учасником Чемпіонату Європи з баскетболу та грав у складі баскетбольної команди одного з престижних американських коледжів.

Тільки у вересні 2017 року, на загальних зборах ГО БК «Говерла, було прийняте рішення, що настав час реалізувати багаторічну мрію – створити в структурі клубу Баскетбольну академію. Нас мотивували наші вихованці, які вже досягали успіхів у Чемпіонатах України ВЮБЛ, Молодіжній, Студентській, Першій, Вищій лігах.

В нас повірили. Лідія Анушкевичус, наприклад, як багаторічний вболівальник Говерли, надала неоціненну організаційну допомогу. Сьогодні, разом із сином Юрієм є реалізаторами наших волонтерських ініціатив, за що теж щиро вдячні.

В результаті напруженої роботи, за шість років вдалося побудувати модель баскетбольної школи, яку краще представити у вигляді піраміди. Основу складатимуть чотири секції з мінібаскетболу, тренера яких (Кошовець Анастасія, Добош Юрій, Сіменко Володимир) здійснюють відбір талановитих юнаків, які в подальшому змагатимуться вже на рівні регіональних та офіційних чемпіонатів України. Щорічно Баскетбольна академія заявляє до участі у Всеукраїнській баскетбольній лізі від 4 до 5-ти команд юних баскетболістів різних вікових категорій.

Сьогодні в нас займаються близько 120 вихованців, які тренуються у семи локаціях міста Івано-Франківську. За відсутності інших конкурентних юнацьких баскетбольних команд у місті, це дало нам можливість проводити щотижневі товариські зустрічі між командами наших вихованців одного віку та готуватись до офіційних змагань.

У сезоні 2023-2024 року ми заявили у чемпіонат України ВЮБЛ по дві команди – 2009-2010 та 2011-2012 р.н. (тренера Бугра Віктор, Кошовець Денис, Добош Юрій). П’ята команда, яка цьогоріч прийме участь у ВЮБЛ, це вихованці 2007-2008 р.н., які під керівництвом тренера Суперліги Бугри Віктора в минулому сезоні стали бронзовими призерами Чемпіонату України. Це наш спортивний резерв. Сьогодні хлопці грають в Аматорській лізі, входять до складу команд Молодіжної та Студентської ліги.

З гордістю можу сказати, що за кількістю проведених спортивних дитячо-юнацьких заходів, за рівнем розвитку сімейного баскетболу ми випереджаємо імениті баскетбольні клуби.

Окремо хочу зауважити, що нашими успіхами ми також зобов’язані директору Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання Любомиру Пасічняку, почесному президентові Баскетбольної академії, який надав можливість використовувати прекрасну спортивну базу коледжу та один із найкращих в Україні баскетбольних залів. Окрім того, на підставі Меморандуму про співпрацю, більшість наших вихованців отримують змогу здобувати фахову освіту, яка допомагає їм реалізувати себе в якості професійних спортсменів, тренерів, суддів та адміністративного персоналу клубу.

Чому, на Вашу думку, саме така модель є перспективною?

– Тому що, на жаль, юнаки та дівчата, які закінчують місцеві, районі та області ДЮСШ, не мають особливих перспектив пробитися далі у нашому виді спорту. Тільки одиниці у майбутньому отримують змогу грати у професійних клубах. Натомість вихованці Академії БК Говерла матимуть гарні перспективи, адже наша головна мета – забезпечити участь молоді у Першій, Вищій та Супер лігах України. Тоді наша баскетбольна піраміда запрацює на усі 100%.

До речі, в європейських країнах дитячі школи знаходяться саме у структурах або муніципальних, або професійних клубів. Головна ідея нашої баскетбольної моделі у тому, щоб юні вихованці на свої очі побачили, що можуть досягти верхівки нашої клубної піраміди – участі у найвищому дивізіоні Суперліги та національних збірних. А це потужна мотивація як для юнаків, так і для їх батьків щодо підтримки такого корисного вибору своїх дітей.

Якщо ми поглянемо у склад БК «Прикарпаття-Говерла-КФВ» сезону 2023-2024, то побачимо там не одного-двох клубних вихованців, а цілих сім! Що означає для Вас це факт?

– Дійсно, Аврахов Сергій, Дроздов Володимир, Лонюк Андрій, Тимофійчуки Максим та Арсен прийшли у ДЮСШ БК «Говерла» у 2008 році, а Лесик Степан та Музиченко Артемій приєдналися на пару років пізніше. Це перші випуски Баскетбольної Академії. Під керівництвом першого тренера Павла Піскарьова хлопці, у складі команди Говерла-КФВ, стали фіналістами ВЮБЛ, срібними призерами Молодіжної ліги сезону 2019-20 рр., призерами Вищої ліги. Завдяки іменитому головному тренеру Євгену Мурзіну знову вибороли 2 місце у Молодіжці та стали Чемпіонами України у Студентській лізі.

Ми пишаємось, що випускники нашої Академії вже другий сезон входять до основного складу команди Суперліги та представлятимуть Івано-Франківський фаховий КФВ, в якому здобуватимуть фахову освіту. Саме в цьому унікальність команди «Прикарпаття-Говерла-КФВ» та наш успіх, який стає прикладом до усіх вихованців баскетбольної академії. Варто згадати ще одного вихованця спортивної школи БК «Говерла» Марковецького Володимира, який зараз успішно виступає у США, на студентському рівні. Дуже сподіваємось, що його гру помітять у найвідомішій лізі світу – НБА.

Слово “Академія” в Говерлі відповідає своєму значенню: окрім, власне, баскетболу, вихованці проходять відповідну фізичну та психологічну підготовку, відвідують заняття з англійської мови та йоги. Як вдалося вибудувати таку структуру?

– Ми тому і обрали таку назву, яка мотивує нас до подальшого розвитку. Окрім навчально-тренувального процесу, юнаки відвідують заняття зі спортивної англійської, йоги, спортивних танців, легкої атлетики, теорії баскетболу, а також приймають участь у регіональних чемпіонатах, турнірах, літніх-зимових баскетбольних виїзних кемпах, майстер-класах, громадських заходах та різноманітних спортивних святкових заходах, що традиційцно ми проводимо.

Гравці Суперліги, як старші брати, опікуються юнаками, проводять в ліцеях, за місцем їх навчання, майстер-класи, запрошують на зустріч з командою та демонструють професійну майстерність в індивідуальних майстер-класах у соцмережах.

Якщо говорити про 2023 рік, який став надзвичайно складним для України, через військову агресію РФ. Яким рік, що минає, видався для Академії? З якими викликами можливо довелося зіштовхнутися?

– Рік був важким, як для всіх в Україні. Колись ми навчилися працювати навіть онлайн під час пандемії. Сьогодні виклики серйозніші – небезпека з повітря. Влітку 2022 року, коли усі знаходилися в розпачі і до нас хлинули потоки біженців зі східних та південних міст, небезпечних для проживання, ми розпочали соціальний проект «Скеля». Завдяки підтримці міської влади, під керівництвом головного тренера клубу Ісакова Євгена, протягом літніх місяців, на базі спортивного залу ФОК тренера Баскетбольної академії безкоштовно проводили навчально-тренувальні заняття з вихованцями, які залишились у місті, та юнаками-переселенцями, організовували проведення змагань та естафет.

Щодо сьогоднішніх проблем, то окрім фінансових складнощів, які є зрозумілими в такі тяжкі для країни часи, виникла гостра потреба у фахових дитячо-юнацьких тренерах, відданих своїй справі. Отже кількість юнаків, бажаючих займатися баскетболом в нашій академії, щорічно зростає. Між іншим, до нас звертаються батьки, із проханням відкрити окрему секцію для дівчаток. Тож ми над цим зараз активно працюємо.

Впевнена, що якими б виклики не були, наша дружня баскетбольна родина БК Говерла здатна їх подолати. Тому хочу висловити велику вдячність нашій тренерській раді Баскетбольної академії за те, що присвятили себе такій нелегкій праці – вихованню юних баскетболістів, за їх самовідданість, терпіння, непохитну впевненість у тому, що ми разом зможемо реалізувати задумане.

Попри складні час Академія має надійних та багаторічних партнерів, які завжди прийдуть на допомогу та підтримають добрі справи.

– Саме так, але насамперед, від імені усіх тренерів, баскетболістів та вболівальників, хочу подякувати, Збройним силам України, завдяки мужності та героїзму яких ми продовжимо робити добру справу, розвивати дитячо-юнацький баскетбол.

А щодо партнерів, спонсорів та меценатів, то, в першу чергу хотілося б висловити слова подяки Івано-Франківській міській раді та особисто господарю міста Руслану Романовичу Марцінківу, Івано-Франківській обласній раді, а також спонсорам, яких долучаємо до проведення спортивних івентів – будівельній компанії Socium Developer, «Рогатинській Джерельній», Промприладу «Реновації», AGROEVRO-TRADE, Ростиславу Кукурудзу, Тадеушу Хомику та багатьом іншим друзям та партнерам Академії. Постійним та безвідмовним партнером в організації спортивних світ для нас є «Спорт для всіх», Сергій Новак зокрема.

Зрозуміло, що мріємо про постійного інвестора, підтримка якого б дозволила нашим командам прийняти участь у міжнародних змаганнях.

Академія – це не тільки юні гравці, а ще й їх батьки. Чи можна сказати, що за роки роботи Академія БК Говерла – це не тільки кузня майбутніх чемпіонів, а ще й велика баскетбольна родина?

– Так склалося, що навколо нас вже багато років гуртується молодь, яку потрібно вчити професіоналізму як у спортивній, тренерській, так і в адміністративній, суддівській діяльності. Успіхи наших вихованців тішать, за невдачі – болить. Усе як у справжній родині. Родинним духом пронизані відносини і в командах, де тренера стають мудрими наставниками для вихованців протягом багатьох років.

Атмосфера великої баскетбольної родини потужно підпитується емоціями батьків наших вихованців, яких ми систематично долучаємо до участі у сімейних «Новорічних естафетах» та інших спортивних свят. Окрім того, вже кілька років поспіль, ми організовуємо турнір з баскетболу серед сімейних команд «GOVERLA: Basketball family». Від щирого серця хочу подякувати батькам за довіру до нас, за допомогу та підтримку нашої діяльності з розвитку дитячо-юнацького спорту. Ми з вами робимо надзвичайно важливу справу – творимо наше майбутнє разом!

Наближаються новорічно-різдвяні свята. Які саме сюрпризи та змагання, за традицією, Ви підготували?

– У зв’язку з тим, що кількість вихованців за рік зросла вдвічі, ми вдосконалюємо проведення традиційних «Новорічних естафет». Команди вихованців 2009-10, 2011-12 та 2013-14 років народження будуть виконувати різні за складністю конкурсні програми. Батьки наших вихованців братимуть участь у конкурсі кидків. Тренуйтеся, поки є час! Усіх учасників чекатимуть розваги, гарний настрій та солодкі призи. Звісно, що ми підготували й пару сюрпризів, які побачите на святі. Запрошуємо усю баскетбольну родину БК «Говерла».

Також наші вихованці 2012 р.н. і молодші прийматимуть участь у новорічних естафетах, які будуть проводити місцевими федераціями. А вже на початку 2024 року, 4-7 січня, в Івано-Франківську на базі нашої Баскетбольної академії відбудеться 4-денний фестиваль з міні-баскетболу, в якому прийматимуть участь команди юнаків та дівчат 2013-2014 р.н. з усіх куточків України. Хочу подякувати Федерації баскетболу України за довіру у проведенні такого масштабного фестивалю. У святі дитячого баскетболу візьмуть участь й дві команди нашої академії – збірна команда Кошовців – Анастасії та Дениса,а також збірна команда вихованців Юрія Добоша та Володимира Семенко.

І насамкінець, у одному з інтерв’ю Ви розповідали, що маєте особистий девіз: «Рух вперед і постійний розвиток». Розкрийте секрет, як вдається бути і в русі, і в тренді, та ще й невпинно вдосконалюватися?

– Коли ти спілкуєшся з молоддю, сам відчуваєш себе молодим. І справа не в фізіології, а в настрої. Коли бачиш, що вихованці стають успішними професіоналами (гравцями, тренерами, суддями, адміністраторами) і усвідомлюєш свою дотичність до цього, твоя душа сповнюється тою потужною енергетикою, яка не дає старіти. Водночас, нам доводиться ще й вчитись у дечому в молоді, особливо це стосується цифрових технологій, реклами, соцмереж.

А творчих задумів нашого директора клубу Андрія Дроздова вистачить ще на 100 років. Отже наше головне досягнення – це наша молода, дружня, продуктивна команда, яка здатна реалізувати усі амбітні плани.

Академія БК Говерла

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *