Допінг – речовина, заборонена до вживання професійними спортсменами

Без категорії

Поняття допінгу та його особливості. Категорії речовин та маніпуляцій, що вважаються допінгом. Перевірка спортсменів на вживання допінгу та покарання передбачені за порушення правил.

Що таке допінг і навіщо його використовують

Допінг – специфічні речовини або маніпуляції, які розширюють можливості організму людини. Використовується з метою покращення спортивних досягнень:

  • Збільшення м’язової маси; 
  • підвищення витривалості;
  • підвищення швидкості реакції.

Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) створило список, в який вписало, що варто вважати допінгом. В ньому присутні не тільки самі заборонені речовини. В ньому присутні ліки, котрі використовуються для маскування використання допінгу.

Що класифікується як допінг

Прийом допінгу спортсменами заборонений або обмежений. Якщо в учасника змагань знаходять речовини в крові, то всі його результати анулюються, а спортсмен дискваліфікується. В цьому сенсі азартні змагання El Slots мають перевагу перед спортивними. Адже в іграх має значення лише удача.

Категорії речовин, які розцінюються як допінгові

  • Анаболічні препарати: підвищують процес утворення м’язових тканин. Відносяться природні та синтетичні стероїдні гормони, які використовуються бодибілдерами;
  • гормональні препарати: стимулюють обмінні та анаболічні процеси в організмі, підвищують його витривалість. Відносяться фактори росту та стимулятори рецепторів гормонів (наприклад, еритропоетин);
  • препарати, що стимулюють рецептори адреналіну: прийом допускається виключно у разі захворювання на астму;
  • метаболічні препарати: триметазидин і мельдоній визнані допінгом;
  • інертні гази: ксенон і аргон не можуть використовуватися спортсменами, оскільки підвищують витривалість організму в результаті стимуляції вироблення фактора, що виникає в результаті гіпоксії;
  • діуретичні препарати: маскують застосування допінгу.

Особливий вид допінгових препаратів – психостимулятори:

  • Кокаїн; 
  • екстазі; 
  • амфетамін;
  • ефедрин. 

Змінюють функціональну активність мозку та значно підвищують витривалість організму.

Вищеперелічені препарати діють швидко, блокуючи фізіологічні регулятори. Підвищують життєвий тонус, знімають втому та збільшують тривалість тренувань або виступів спортсменів.

Заборонені будь-які маніпуляції з кров’ю та її компонентами. Підвищена кількість червоних кров’яних тілець покращує доставлення кисню до м’язів, підвищуючи витривалість.  Недобросовісні спортсмени використовують власну підготовлену кров.

Перевірка спортсменів на допінг

ВАДА здійснює міжнародний контроль вживання заборонених речовин спортсменами. У кожній країні існує своє національне антидопінгове агентство, яке відстежує дотримання правил. Згідно з встановленими нормами, спортсменів мають право перевірити на наявність заборонених речовин у будь-який момент (навіть якщо вони перебувають на відпочинку). Представники ВАДА здійснюють забір проб.

Покарання за умисне вживання допінгу: позбавлення права брати участь у змаганнях до 2 років. У випадку повторного вживання допінгу або при обтяжувальних обставинах, заборона може бути довічною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *