На Верховинщину завітав проєкт FIFA TALENT DEVELOPMENT SCHEME

Футбол

Масштабний проєкт для юних футболістів

Українська асоціація футболу, попри період найскладнішого випробування для нашої держави, стала однією з асоціацій-членів ФІФА, які долучилися до реалізації нової Програми ФІФА з розвитку талантів (FIFA Talent Development Scheme).

Для ФІФА одна з головних цілей – дати шанс кожному таланту. І запуск цієї програми є одним із ключів до досягнення цієї мети. Автором та головним координатором програми є Арсен Венгер, керівник напряму глобального розвитку футболу у ФІФА, який наполягає на тому, що надання шансу кожному таланту, незалежно від того, де чи коли він/вона народилися, має бути стратегічною діяльністю і відповідальністю кожної національної асоціації у світі за централізованої підтримки та керівництва на глобальному рівні з боку ФІФА.

Отже, необхідно розвивати таланти, поважаючи місцеве середовище на кожному етапі цього процесу. Нова програма пропонує індивідуальну допомогу асоціаціям-членам, щоб допомогти їм повністю розкрити свій потенціал і зрештою покращити глобальну конкурентоспроможність для майбутнього футболу.

Запуску програми передував тривалий глобальний процес дослідження середовища в кожній з 211 асоціацій-членів ФІФА. Протягом 2020-2021 років у кожній країні був здійснений аналіз футбольної екосистеми в контексті залучення нових гравців та організації системи молодіжного футболу, що дало чітке уявлення про глобальний дисбаланс, який існує у футболі, і водночас потенціал для подолання цього дисбалансу.

Відтак протягом 2023-2026 років кожна національна асоціація, що долучилася до аналізу футбольної екосистеми та попередньо задекларувала інтерес до участі у програмі, запропонувавши своє бачення та власний пілотний проєкт, працюватиме з ментором, призначеним ФІФА для побудови покрокового і стратегічного шляху у виявленні й підтримці своїх молодих талантів. Таким чином, з початку 2023 року УАФ співпрацює з фінським експертом Ханну Тіхіненом.

Івано-Франківська обласна асоціація футболу виявила ініціативу провести відповідні заходи у всіх районах області, задіявши до перегляду всіх бажаючих діточок початкової школи.

Перший захід з реалізації проєкту Української асоціації футболу в рамках програми ФІФА з пошуку та розвитку юних футбольних талантів було проведено 23 квітня у найвіддаленішому гірському районі області – Верховинському.

До тестувань було залучено діточок всіх трьох громад району, а саме: Верховинської, Зеленської та Білоберізької громад. Прекрасні погодні умови, які в цей період року є доволі нестабільними, сприяли якісній організації процесу. Загалом було протестовано 170 хлопчиків та дівчаток.

На урочистому відкритті заходу учасників привітали Валерій Золотухін – начальник відділу юнацького футболу УАФ, голова Івано-Франківської обласної асоціації Тарас Клим, заступник голови “ІФАФ” Микола Васильків та всі три голови територіальних громад – Василь Мицканюк (Верховинська ТГ), Дмитро Іванюк (Білоберізька ТГ) та Володимир Феркаляк (Зеленська ТГ).

“Ви всі сьогодні є переможцями, – зазначив у своєму виступі перед присутніми Тарас Клим, – тому що проєкт ФІФА завітав на нашу рідну Франківщину. Я вдячний, що ви обрали для спортивного розвитку саме футбол, і впевнений, що саме в цій грі ви досягнете своїх перших значних успіхів. Бажаю кожному з вас футбольних перемог!”

Під час відкриття учителям та тренерам було вручено футбольний інвентар та м’ячі від УАФ, а діти отримали свідоцтва й памʼятні медалі за участь у новому цікавому проєкті.

Пресслужба ІФАФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *