Володимир КОВАЛЮК: “Поки інші команди Другої ліги планували літнє міжсезоння, ми в той час лише завершили чемпіонат”

Футбол

Головний тренер НК “Пробій” Володимир Ковалюк у розмові з клубною пресслужбою підбив підсумки минулого сезону, розповів про комплектацію команди та розкрив плани на літнє міжсезоння.

“Провели 50 ігор і футболісти пройшли весь турнірний шлях без серйозних пошкоджень”

– Минулий сезон завершено. Оцініть минулий сезон в цілому для команди.
– Якщо брати в цілому, то вважаю, що сезон вдався. Ми брали участь у трьох турнірах – кубок і чемпіонат області, чемпіонат України серед аматорів. Команда дійшла до фіналу кубка області, фіналу чемпіонату України та увійшла до трійки кращих чемпіонату області. Як на перший сезон, то ми виступили досить непогано.

– Команда провела півсотні ігор в сезоні. Чи вдалось хлопцям витримати цей турнірний марафон?
– Так, ми провели 50 ігор і футболісти пройшли весь турнірний шлях без серйозних пошкоджень та витримали навантаження. Хоча стартували в сезоні трішки тяжко – не очікували, що буде так багато матчів і що лавка запасних буде закоротка. Я керівництву казав, що нам потрібно трішки більше досвідчених футболістів, тому що грати на три фронти дуже складно. Вийшло так, що влітку, коли формували команду, ми недобрали гравців. Сподівався, що взимку вдасться виправити ситуацію, але вийшло навпаки – від нас пішли Мордас та Павлюк. Тож ми залучили гравців з районних змагань. Зрозуміло, що це складно назвати підсиленням, адже молоді футболісти як могли так себе і проявили. Звісно, хотілось, щоб не 14 футболістів витримували весь сезон, а хоча б 18.

Вважаю, що якщо було б в нас 18 гравців, то в одному з цих трьох змагань ми б точно стали чемпіонами. Чи в обласних змаганнях, чи в чемпіонаті України. Трохи нам не вистачило глибини складу. В цілому, задоволений футболістами та їхньою грою.

– Весняну частину сезону команда розпочала доволі невдало…
– У нас був дещо «змазаний» підготовчий період взимку, адже “Пробій” грав у футзал і став чемпіоном області. Ми мали дограти футзальний чемпіонат, адже розуміли, що команда боролась за “золото”. Фактично від завершення обласного футзального чемпіонату і до старту чемпіонату ААФУ у нас був один тиждень підготовки. Дуже боявся, що не було закладено фундамент на весняну частину і вийшло так, що ми почали набирати форму через ігри. Початок весняної частини змагань, можна сказати, провалили. Грали внічиї, програвали. І наздоганяли упущене вже по ходу чемпіонату, щоб потрапити до ТОП-5. Як пам’ятаєте, все вирішувалось аж в останньому турі. Але в цілому досить непогано команда виступила, шкода, що не привезла золоті медалі чи кубок до Городенки, адже наш клуб цьогоріч святкує сторіччя. Приємно те, що у трьох змаганнях брали участь і в трьох завоювали медалі.

“Поки інші команди Другої ліги планували літнє міжсезоння, ми в той час лише завершили чемпіонат”

– “Пробій” останнім серед всіх професіональних клубів завершив сезон. Як будете проводити підготовку у зв’язку з цим фактом?
– Звісно, для нас це трішки недобре. Представники ААФУ не розуміють, що пізній фініш сезону – це погано для команд, які подали заявки на участь у Другій лізі і стали професіоналами. Це “Пробій”, це “Куликів-Білка”, це “Вільхівці”. Ми йшли до кінця і дійшли до самого фіналу. Поки інші команди Другої ліги планували літнє міжсезоння, домовлялись за збори, спаринги, ми в той час лише завершили чемпіонат. Тож надали хлопцям невелику відпустку – вони провели 50 ігор і отримали заслужених 10 днів, щоб перевести подих і відпочити.

– Розкажіть детальніше про літні збори команди.
– 8 липня в Івано-Франківську ми розпочали “втягуючий” збір. На ньому хочемо переглянути футболістів, які приїдуть до нас на перегляд – це хлопці, як з Івано-Франківська, так і з інших регіонів України. Цей збір буде доволі коротким – всього 5 днів – і за цей час нам треба переглянути гравців і визначитись хто буде в команді, а хто ні. Далі 14 липня зіграємо спаринг проти «Дністра» із Заліщиків, а з 15 по 26 липня проведемо збори в Городенці, де маємо хороші умови для підготовки – хороший готель з басейном, маємо у розпорядженні два футбольні поля з якісним газоном для тренувань.

– На другому зборі команда запланувала ще три спаринги. Розкажіть про майбутніх суперників.
– Спаринги потрібні, щоб перевірити себе, відчути суперників. Звісно, хотілось зіграти з учасниками Першої чи Другої ліг, але зрозуміло, що ми пізно завершили сезон і всі команди все розписали свою літню підготовку. Добре, що ми знайшли чотирьох суперників, щоб бути в ігровому тонусі.

За два тижні другого збору зіграємо ще три спаринги проти «Прикарпаття-Тепловика» (20 липня), «Руху» U-19 (23 липня) та «Благо-Юності». Дата заключного спарингу буде залежати від того, коли стартує Кубок України. Наразі це ще не вирішено, тому, можливо, зіграємо або 25 або 26 липня, або навіть відмовимося від проведення. Станом на зараз ми не знаємо календаря змагань – «Дніпро-1» та ФК «Минай» затягують з рішенням хто в якій лізі гратиме і від цього залежить кількість команд-учасниць І раунду Кубка України.

В цьому наразі є проблема і невизначеність. Але легко не буває і ми завжди готові до таких спартанських умов. Знову підготовка буде дещо усічена, але нам до цього не звикати. Ми вже готові до будь-яких викликів і готові брати участь у Другій лізі ПФЛ.

– На яких саме аспектах буде робити акцент під час літньої підготовки?
– Це не є зимовий період, коли футболісти відпочивають один-два місяці, тож підхід зовсім інший. Фізичні кондиції хлопців не впадуть, а от технічно та тактично підтягнути хлопців потрібно. Коли ми грали в аматорах, то підготовки як такої не було – ми грали через два дні на третій, тому були лише відновлювані та передігрові тренування. Зараз же будемо працювати і відточувати майстерність виходу із оборони в атаку та перехід від атаки до оборони. На ці аспекти будемо найбільше звертати увагу.

“Всі гілки професіонального клубу – менеджери, адміністрація, медична служба, пресслужба – всі мають працювати на команду”

– Як можете охарактеризувати майбутній сезон Другої ліги?
– Чемпіонат має бути цікавий, багато молодих команд, які ще донедавна грали в Юнацькій лізі УПЛ U-19. Здавалось би, це молоді команди, але хлопці навчені, мають за плечима школу клубів УПЛ і я думаю, що чемпіонат буде максимально цікавим. До прикладу, «Нива-2». Вболівальники вважають, що це дубль тернопільської «Ниви», а по факту це «Минай» U-19, який ще минулоріч виступав в УПЛ. Теж саме можна сказати і про «Полісся-2».

Всі команди серйозні, потрібно буде правильно підходити та вивчати кожного суперника. В Чемпіонаті ААФУ ми всіх вже вивчили, адже з кожним зіграли двічі. Натомість у Другій лізі багато нових команд – немає як такої відеоінформації, тому доводиться різними методами дізнаватись про своїх суперників. Зателефонував знайомим, тобі розповіли і ти вже хоча б можеш уявити собі картину про ту чи іншу команду.

Та все покаже чемпіонат – коли ми увійдемо в сезон і буде зрозуміло як і з ким грати. Зі свого боку скажу,  що ми хочемо показати максимальні результати і команду налаштовуємо лише на максимальний результат.

– Які завдання стоять перед командою на сезон?
– Керівники НК «Пробій» дуже амбітні люди і завжди ставлять максимальні завдання. І це правильний підхід – тоді є до чого прагнути, тоді гравцям і тренерам потрібно показувати свою найкращу гру на полі. Як я вже сказав, нам спочатку потрібно побачити рівень наших суперників. Наразі більшість команд виглядають як «коти в мішку» – поки складно сказати якість гравців, тактику тощо. Зі свого боку ми максимально стежимо за майбутніми суперниками, трансферами, тощо, щоб підійти до початку сезону у повній готовності.

Ще як таких завдань на сезон озвучено не було, але, думаю, що перед нами стоятимуть максимальні завдання, адже просто брати участь – це не цікаво. Є поставлені завдання – ми їх виконуємо або не виконуємо і тоді все залежить від рішення керівництва клубу. Тоді команда додає, тренери та гравці вмотивовані, хочуть прогресувати. Коли ставлять завдання просто брати участь – то і таке відношення до футболу буде на полі. Ніхто гравця не посварить: програли – непогано, виграли – то добре. Я вважаю, що це неправильно.

Ми на шляху формування професіонального клубу. Повірте, за такий короткий проміжок часу побудувати сам клуб і футбольну команду дуже складно. Всі гілки професіонального клубу – менеджери, адміністрація, медична служба, пресслужба – всі мають працювати на команду. Щоб гравці та тренери мали всі умови для тренувань – якісні поля, комфортні умови проживання, транспорт, інвентар високого рівня, якісне екіпірування. Це маленькі складові, але дуже важливі для прогресу гравців. Тому, коли нам це все запропонують на високому рівні і от тоді ми будемо говорити про боротьбу за нагороди Другої ліги чи навіть підвищення у класі. Але треба розуміти, що не все одразу і до всього потрібно рухатись поступово.

“Спочатку сезону вболівальники доволі скептично ставились до мого призначення, але зараз ми вже подружились”

– Зараз в команді спостерігається своєрідний сплав досвіду і молоді. Які позиції плануєте підсилити і як взагалі проводитимете комплектацію команди влітку?
– Справді, у нас є частина досвідчених футболістів, що пограли, як в УПЛ, так і в Першій та Другій лігах. І в них досвіду хоч греблю гати. Але нам потрібна швидкість і ми вирішили з керівництвом, що влітку доберемо досвідчених захисників, адже захист – це найбільш основне у грі. І також прагнемо додати швидкості в атаку.

В трансферній роботі будемо робити ставку на молодь. Є старші гравці з досвідом, які мають за плечима багато ігор на високому рівні. А от молоді гравці повинні додати нам швидкості, якої нам не вистачало в минулому сезоні. Особливо після 60-ї хвилини. Футболісти, які постарше, “підсідали”, адже на них було велике навантаження. Тому нам потрібна «свіжа кров», яка буде доповнювати досвід і додасть швидкості нашим діям.

Основне, щоб молоді гравці розуміли, куди вони потрапили – що це професіональний клуб. Ми беремо молодих гравців з нашої області, а не з інших професіональних клубів. Такий підхід мені подобається. Я ще коли працював у «Прикарпатті» залучав до команди молодь, та мене звільнили і ті хлопці не отримували як такої ігрової практики і залишилися на тому самому рівні. Зараз хочеться їм дати шанс проявити себе і довести, що вони вміють грати у футбол. Молоді футболісти повинні розуміти, що тренер від них вимагає. Якщо гравець цього не розуміє, то не зможе заграти.

– На завершення нашої розмови подяка Збройним Силам України та вболівальникам Народної Команди «Пробій».
– В першу чергу хотілось би від тренерського штабу та команди подякувати хлопцям та дівчатам, які зараз служать у Збройних Силах України. Лише завдяки їм ми можемо грати у футбол, можемо займатись улюбленою справою. У нас багато вболівальників з Городенки, які зараз стоять на «нулі». Вони переживають за нашу команду, телефонують, запитують, як там команда. І ми в свою чергу намагались їх не підводити. Також ми разом з командою, керівництвом клубу та партнерами організовували купівлю дронів наших хлопцям на передовій, збирали кошти на реабілітацію наших захисників. НК «Пробій» не лише грає у футбол, а й реальними справами допомагає Збройним Силам України. Повторюсь, адже без них не було би футболу взагалі.

В Городенці дуже красивий хороший стадіон. Як ви могли бачити, на кожну гру на «Пробій-Арені» приходить багато вболівальників. Тут люди люблять футбол, переживають за нашу команду. І я вважаю, що наші вболівальники одні з кращих в області. Нас підтримують не лише на домашніх матчах, а й в гостьових. Думаю, вони вже зрозуміли, що футбол – це не лише перемоги та стали переживати і за наші поразки. Зрозуміло, коли перемога  – всі святкують, коли поразка – то деякі вболівальники відвертаються і кажуть, що такої команди їм непотрібно. Це футбол і не може команда 50 ігор поспіль вигравати.

Спочатку сезону доволі скептично ставились до мого призначення, але зараз ми вже подружились. В кожного своє – у нас завдання тренувати, у них – вболівати. Наш тренерський штаб довів у весняній частині сезону, що ми можемо добиватись високих результатів. Тож велика подяка від тренерського штабу нашим вболівальникам.

В майбутньому віримо, що вдасться досягти ще більших успіхів, адже лише становлення нашої команди. Нашому клубу цьогоріч 100 років, а проєкту Народна Команда «Пробій» – всього другий рік. Є питання, є недопрацювання. Та кожен в клубі працює над помилками – що тренери, що гравці, що керівництво. У нас мало часу і потрібно формувати професіональний клуб. Нам чим скоріше потрібно стати на професіональні рейки – щоб кожен розумів свою роль в клубі і як має бути налагоджена робота. З часом все налагодиться і все буде добре.

Пресслужба НК “Пробій”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *