Чемпіонат України ВЮБЛ: зміни до Правил проведення сезону 2024/25

Баскетбол

Вже декілька років змагання ВЮБЛ складаються з двох етапів. Перший етап – це відкритий чемпіонат (першість) області, другий етап – Всеукраїнський етап, куди потрапляють кращі регіональні команди.

У 23-му сезоні ВЮБЛ, до якого ми так швидко наближаємось, строки проведення першого регіонального етапу ВЮБЛ – з 01.09.2024 р. по 30.06.2025 р. Цей етап є відбірковим для участі команд у другому всеукраїнському етапі ВЮБЛ сезону 2025/2026 рр. Команди, які протягом сезону 2024/2025 рр. зіграють не менш ніж 10 офіційних ігор (два коло по п’ять ігор: перше коло до Новорічних свят і друге коло після Новорічних свят) і посядуть І-ІІІ місця в чемпіонаті своєї області, мають право на участь у другому всеукраїнському етапі ВЮБЛ сезону 2025/2026 рр.

Всеукраїнський етап ВЮБЛ почнеться з середині жовтня 2024 р. До змагань другого етапу ВЮБЛ допускаються команди, які посіли І-ІІІ місця в першому регіональному етапі ВЮБЛ (чемпіонаті (першості) своєї області) сезону 2023/2024 рр.

Проведення турів всеукраїнського етапу планується один раз на місяць, тобто в інші тижні місяця буде достатньо часу для навчання, тренування, участі в регіональному змаганні.

Важливо нагадати, що Виконком ФБУ прийняв рішення про необхідність клубам чоловічої Суперліги мати у своїй структурі не менше ніж дві команди дівчат, що беруть участь у змаганнях ВЮБЛ.

За рекомендаціями дитячо-юнацької комісії ФБУ до Правил проведення ВЮБЛ внесені ще деякі зміни:

– у змаганнях кожної вікової групи допускаються гравці молодші за віком не більше ніж на два роки.

– гравець 2007 р.н. і молодше може прийняти участь у Змаганнях поточного сезону не більше ніж у двох командах свого Клубу, в т.ч. командах ВЮБЛ (або дві команди ВЮБЛ, або одна команда ВЮБЛ плюс одна команда Суперліги / Вищої ліги / Першої ліги чемпіонату, або дві команди Суперліги / Вищої ліги / Першої ліги чемпіонату). У даному випадку чемпіонат Молодіжної ліги до уваги не приймається.

– гравець може грати у складі команди свого Клубу у змаганнях першого етапу ВЮБЛ (чемпіонату / першості своєї області) і у складі команди, що паралельно бере участь у другому всеукраїнському етапі ВЮБЛ (оренда гравця), за умови:

а) команда Клубу гравця паралельно не приймає участі у другому всеукраїнському етапі ВЮБЛ.

б) команда, що грає у другому всеукраїнському етапі ВЮБЛ, територіально відноситься до цієї ж області, що і Клуб гравця;

– до одного Клубу ВЮБЛ у термін переходу можуть перейти із інших Клубів не більше трьох гравців.

– зберігаємо мікс у віковій групі юнаків U-12 (2013 р.н.)

– м’ячем розміром № 5 дозволено грати командам юнаків вікової групи U-12 та командам дівчат вікових груп U-13, U-12.

– якщо в команді вікових груп U-13, U-12 менше ніж 10 гравців: обидві команди можуть проводити всі заміни без обмежень ігрового часу, гравець може зіграти не більше ніж 30 хвилин. Але команда програє цю гру через нестачу гравців, якщо до початку гри у її складі немає 10 гравців, та після закінчення гри отримує нуль очок у класифікації (таблиці результатів).

Якщо у складі команди менше ніж 9 гравців – гра не проводиться, команді зараховується поразка позбавленням права і нуль очок у класифікації (таблиці результатів).

– командам вікових груп U-14, U-13, U-12 забороняється грати будь-які варіанти зонного захисту.

– командам вікових груп U-13, U-12 забороняється використання заслонів для гравців з м’ячем.

– командам вікової групи U-12 забороняється використання «пресінгу» при рахунку +30.

– клуби-учасники змагань ВЮБЛ (і регіонального, і всеукраїнського етапів) не повинні мати фінансову заборгованість. В особистий електронний кабінет Клубу на офіційній платформі ФБУ Sportbox повинні бути завантажені сканкопії документів, що необхідні для реєстрації команди, всіх гравців і тренерів, оновлені фото в ігровій формі Клубу).

– клуб, що приймає тур ВЮБЛ, повинен активно висвітлювати змагання ВЮБЛ в соціальних мережах Facebook та Instagram, ТБ, ЗМІ, ігри команд кожного туру ВЮБЛ супроводжувати однокамерною трансляцією, нагородити кращого гравця кожної команди і MVP туру.

Читайте:

Регламент проведення ХХIII Чемпіонату та Кубку України з баскетболу серед команд юнаків та дівчат – ВЮБЛ сезону 2024/2025 рр.
Правила проведення ХХIII Чемпіонату та Кубку України з баскетболу серед команд юнаків та дівчат – ВЮБЛ сезону 2024/2025 рр.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *