“Треба готуватися далі”. Оксана Лівач попри поразку зберегла шанси на “бронзу” Олімпіади-2024 з вільної боротьби

Боротьба

Ексклюзивний коментар українки для Суспільне Спорт.

Друга спортсменка збірної України розпочала змагання на Олімпіаді-2024 у вільній боротьбі серед жінок. У ваговій категорії до 50 кг із сутичок вівторка, 6 серпня, стартувала Оксана Лівач.

Триразова призерка чемпіонатів Європи виступала зі стадії 1/8 фіналу і на шляху до “золотого” фіналу мала здолати трьох суперниць, отримавши перед змаганнями восьмий номер посіву.

Як стартував жіночий турнір у вазі 50 кг?

  • Лівач просунулася турнірною сіткою після впевненої стартової перемоги над представницею Узбекистану Актенге Кеунімжаєвою, яку випереджає на 52 сходинки у світовому рейтингу борчинь, — 10:0.
  • У іншому матчі 1/8 фіналу, в якій визначалася суперниця Оксани, апсету зазнала чинна чемпіонка Олімпіади та світу, японка Юї Сусакі — мінімально поступилася представниці Індії Вінеш Фогат із рахунком 2:3.
  • Несіяна Фогат зійшлася у чвертьфіналі з Лівач — і перемогла українку 7:5. Після першого раунду Оксана поступалася 0:2 і до мінімуму скоротила відставання за рахунку 4:5, але поступилася вирішальними двома балами за 14 секунд до завершення сутички.
"Треба готуватися далі". Борчиня Оксана Лівач зберігає шанси на "бронзу" Олімпіади-2024: що для цього потрібно

Оксана Лівач — Вінеш Фогат. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Попри поразку в чвертьфіналі, Лівач може продовжити виступи на турнірі й навіть претендувати на дебютну “бронзу” в кар’єрі — все залежатиме від подальших результатів на турнірі Вінеш Фогат.

Що потрібно Оксані Лівач для “бронзи” Олімпіади-2024?

  • Вінеш у півфінальній сутичці має здолати несіяну кубинську борчиню Юснейліс Гусман. Для Лівач вихід суперниці у “золотий” раунд означатиме потрапляння до втішних сутичок, у яких змагатимуться переможені суперниці двох фіналісток.
  • У втішних сутичках Лівач стартуватиме із першого раунду і в разі перемоги боротиметься у “бронзовому” фіналі з Юснейліс Гусман, яка потраплятиме безпосередньо до медальної сутички в статусі півфіналістки.
"Треба готуватися далі". Борчиня Оксана Лівач зберігає шанси на "бронзу" Олімпіади-2024: що для цього потрібно

Шанси Лівач за подіум залежать від подальших успіхів Вінеш Фогат. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Як Оксана Лівач оцінила свій виступ на старті Олімпіади-2024?

В ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт чвертьфіналістка зізналася, що розглядала сутичку з Фогат як “великий шанс”, і проаналізувала перебіг програного поєдинку.

“Зрозуміла, що це мій великий шанс. Бо я налаштовувалася на чинну олімпійську чемпіонку [Юї Сусакі], і представниця Індії її вибила. Налаштовувалася на кожну позицію, кожен бал. Це непередбачувані змагання: лідери і виграють, і програють. Налаштовувалася просто боротися та виграти сутичку”.

“Наприкінці [проти Фогат] був щільний рахунок, зовсім трішки не вистачило. Може, десь були тактичні помилки, десь завчасно трішки «закіпішувала», що треба відігравати. Але це вже сталося, і тепер я маю готуватися до наступних поєдинків. Сподіваємося, якщо індійка вийде далі до фіналу, це буде шанс боротися за фінали. Треба проаналізувати свої помилки і готуватися далі.

"Треба готуватися далі". Борчиня Оксана Лівач зберігає шанси на "бронзу" Олімпіади-2024: що для цього потрібно

Оксана Лівач — Вінеш Фогат. AP/Eugene Hoshiko

Хочу подякувати всім вболівальникам, які вірять в нас, переживають, щоб ми виграли. Все насправді можливо, ми хочемо якомога краще представляти нашу країну. Для мене велика честь представляти Україну, наш прапор. Пишаюся, що я тут, можу змагатися за нашу країну, виборювати для неї перемогу”.

“Звичайно, хотілося б ще порадувати, я вже налаштовувалася на перемогу і підготовку до півфінальної зустрічі. Є як є, будемо готуватися, вдосконалюватися та працювати над собою”.

Оксана Лівач: що відомо про борчиню?

  • Дворазова учасниця Олімпійських ігор. 2021 року в Токіо програла “бронзовий” фінал і фінішувала на п’ятому місці.
  • У вазі до 50 кг — бронзова призерка чемпіонату світу-2018, чемпіонка Євро-2019 і володарка двох срібних континентальних нагород (2020, 2023).
  • У сезоні 2024 року змагалася на двох турнірах, зокрема вигравши відбірковий турнір до Олімпіади в азербайджанському Баку.

Суспільне спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *