Прев’ю сезону 2024/25 Першої ліги від Sport Arena

Футбол

Сайт Sport Arena – про все найголовніше перед стартом Першої ліги ПФЛ України. Говоримо про склади, тренерів, новачків, завдання та реалістичність їх виконання. Перед тим, як взятися за аналіз команд, кілька слів про учасників і формат:
– на старті 18 команд: ФК Минай і Металіст 1925 вилетіли з УПЛ і програли в «турнірі чотирьох»
– ЮКСА (Тарасівка) підвищилася в класі, ФК Хуст, Металург і Кремінь відкликані з Другої ліги через зняття низки клубів
– За результатами першого етапу 1-4 місця груп (А і Б) формують групу «Чемпіонська» з урахуванням усіх показників (очок, голів, в т.ч. Дисциплінарних санкцій, тощо) першого етапу, інші зіграють навесні в групі «Вибування».
– На другому етапі команди групи А проводять матчі тільки з командами групи Б у два кола, 32 матчі у Чемпіонській групі та 50 матчів у групі Вибування.
– 1-2 місця групи «Чемпіонська» – прямий вихід до УПЛ, 3-4 місця – в матчі плей-офф за вихід до УПЛ
– 6-7 місця групи «Вибування» зіграють стиковий матч з 2 та 3 місцями Другої ліги, 8-10 місця переходять до Другої ліги напряму
– Всього в чемпіонаті буде проведено 226 матчів.
– Матчі Першої ліги транслюватиме YouTube-канал DiviSport – новий офіційний мовник

Прикарпаття (Івано-Франківськ)

Як вони дісталися сюди: 5 місце групи «Чемпіонська» Першої ліги 2023/24
Про які завдання вони оголосили: тримають інформаційну тишу, проте насправді, звісно, хочуть ще раз у групу за підвищення в класі. Вони реалістичні? Буде ду-у-уже важко.
Принцип комплектації: мінімально мінімальний

Міграція:
Прийшли: п.Бабанін (Тепловик-Прикарпаття ІФАФ ам.), п.Замуренко (Дружба Д3→Д2→знялися)
Були чутки, що прийдуть: 

Пішли: з.Шинкаренко (Буковина Д2), з.Попчук
Були чутки, що підуть: в.Бобинець, н.Хома (Карпати Д2→Д1, Чорноморець Д1)

Тренер – Олег Рипан
Тренерський штаб у складі Рипана, Яцурака та Марцінківа вже давненько працює в цій конфігурації та виконує загалом ті скромні завдання, які ставляться. Звісно, тут є протиріччя між колись задекларованою філософією Команди рідного краю та пошуком іногородніх гравців – тим більше, коли під боком з’являються Ревера та Пробій.

Лідер – Сергій Швець
Вдома Прикарпаття підкритиковують за те, що бере іногородніх – причому, можливості запросити топ-гравців, як для ПФЛ, у клубу нема, тому й приходять футболісти середнього рівня. Проте що б робили без них, наприклад, у захисті? Ось Швець значно посилив команду, впевнено грає в різних поєднаннях оборони – як у три центрбеки, так і в два. До атак, знову ж таки, підключається часто та успішно.

Надія – Андрій Хома
Спів-найкращий бомбардир Першої ліги минулого сезону (14 голів). Але ось у чому справа: навесні Хома різко зменшив свою результативність і замість одноосібного титулу, розділив його ще з двома гравцями. Так як на другому етапі Прикарпаття грало в групі «Чемпіонська», це ставить питання про клас молодого бомбардира. Якщо в цьому сезоні 22-річний нападник знову заб’є відчутно більше 10 м’ячів, думається, Прикарпаття зможе взяти за нього суму, рівну річному бюджету.

Зірка – Василь Цюцюра
10 результативних дій – чотири голи та шість асистів – говорять самі за себе. Колись Цюцюра мав свої великі шанси, навіть перебував на контракті в клубу УПЛ (кам’янська Сталь), проте вже багато років грає в Першій лізі. Для Прикарпаття це справжня знахідка.

Найкраще придбання – Павло Замуренко
Вихованець Зірки частенько був на виду як талановитий півзахисник атакувального плану. З ЛНЗ пройшов шлях із аматорів до вершин – але все ж не доріс до УПЛ. Замуренко може зіграти на кількох різних позиціях, тож може бути корисним Прикарпаттю. Ну, а якщо перезавантажиться тут, як колись Оринчак, Конкольняк або Семотюк з Воробчаком, то колись може дорости й до вищого рівня.

Найгірша втрата – Дмитро Шинкаренко
Колись цей правий захисник переходив у Прикарпаття не дуже відомим – за спиною мав дубль ФК Маріуполь і основу ФК Краматорськ. Тут Шинкаренко багато чому навчився й вийшов у найкращі за амплуа в ПФЛ. Тому не дивно, що в підсумку його перехопили більш грошовиті клуби. Жаль, що прямої заміни Дмитрові клуб так і не знайшов. Поки?

Проблеми
Свого часу, коли Прикарпаття відновлювало бренд і заявлялося на ПФЛ після великої перерви, була чиста та зрозуміла ідея: збираємо найкращих зі своєї області, рубаємося на регіональному патріотизмі. Зараз клуб у пошуках своєї нової ідеї. Буткевич або Дубінські зайшли чомусь в інші обласні центри. Заокеанського мультимільйонера теж в Івано-Франківську не об’явилося. А наявних коштів вистачає на Замуренка та Бабаніна при потребі в 3-5-7 досвідчених новачків із досвідом УПЛ і збірних.

Артур ВАЛЕРКО, Sport Arena

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *