Юрій Процюк: “У нас була команда-переможець, де кожна гравчиня була лідером”

Баскетбол Пряма мова ТОП

Національна жіноча збірна України з баскетболу 3х3 завоювала путівку на чемпіонат Європи, який пройде 22-25 серпня у столиці Австрії Відні.

Наша команда в складі Міріам Уро-Ніле, Кристини Філевич, Оксани Моллової та Анжеліки Ляшко під керівництвом Юрія Процюка виграла у відборі в Братиславі всі чотири матчі.

Три перемоги дівчата здобули на груповій стадії, обігравши Туреччину, Естонію та Польщу, а у вирішальному матчі плей-оф за вихід на ЧЄ українки обіграли Словаччину 21:13.

Жіноча збірна України вдруге поспіль і всьоме в своїй історії зіграє на чемпіонаті Європи з баскетболу 3х3

Про підсумки відбіркового турніру на чемпіонат Європи та цілі на продовження цього сезону наставник жіночої збірної Юрій Процюк розповів в коментарі прес-службі ФБУ.

– В першу чергу ми хочемо подякувати ЗСУ, тим солдатам, які стоять на передовій, за те, що маємо можливість грати, займатись улюбленою справою і маємо можливість виступити у кваліфікації чемпіонату Європи.

І подякувати ФБУ за умови підготовки збірної України. Відчувається, що збірна у ФБУ в пріоритеті, що ми маємо можливість грати у Жіночій серії і здобувати досвід, який дозволив впевнено виглядати в матчах кваліфікації на чемпіонат Європи.

Дівчатам велике дякую за гру у Братиславі, за ті емоції, які вони подарували країні. Хочу відзначити всю команду. У нас була команда-переможець, де кожна гравчиня була лідером, кожна з дівчат в якийсь момент брала гру на себе. Це важливо. Дівчата продемонстрували якісний баскетбол, якісну гру і результат був лише питанням часу.

– Ключовою у відборі стала гра проти Польщі, перемога над якою дозволила виграти групу і вийти одразу до півфіналу. Що можете сказати про цю перемогу?

– Польща останнім часом стала для нас принциповим суперником – ми в минулому році їх перемогли на етапі Жіночої серії, на домашніх для них Європейських іграх, у цьому році вони нас перемогли в олімпійській кваліфікації. Десь нам не пощастило в Дебрецені, адже тоді троє з чотирьох дівчат були по різним причинам не в оптимальній формі, а зараз дівчата були гарно готові.

Нам важливо було перемогти Польщу і ми якісно провели цю гру, впевнено перемогли в 4 очки і навіть тренерка польської команди підійшла до мене і визнала, що на сьогоднішній день ми сильніші за них. Гра з Польщою і подальша перемога полячок над Литвою показала, що на цьому відборі Україна була найсильнішою командою.

– Гра з Естонією в останньому турі нічого не вирішувала, але ви все одно грали на перемогу?

– Ця гра нічого для нас не вирішувала в турнірному плані, але вона була для нас принциповою, адже у нас важко складаються ігри з Естонією. Ми їм програли на Європейських іграх у Мінську, на Європейських іграх у Кракові, тому було бажання перебороти цей момент для себе і перемогти Естонію.

– У вирішальному матчі на вихід на чемпіонат Європи довелось грати проти господарок збірної Словаччини…

– Ми думали, що зіграємо з Туреччиною. У них якісні гравчині у баскетболі 5х5, але вони десь не встигли перебудуватись на баскетбол 3х3. Ми грали з ними в першій грі і впевнено перемогли, але далі команда демонструвала гарний баскетбол проти Польщі та Естонії, а ось Словаччині в рівному матчі поступились.

У нас була десь 1 година 45 хвилин для підготовки до цього суперника. Трішки остерігались того, що у вирішальному матчі тиск вболівальників і певна симпатія судів, звична для команд-господарок будуть впливати на гру. Але дівчат не треба було додатково налаштовувати, адже вони розуміли ціну матчу. Вони впевнено провели гру і не дали жодного шансу суперницям.

– Дивлячись на результат, можна сказати, що команда підійшла гарно готовою як фізично, так і психологічно?

– Ми проробили велику роботу. У нас великий технічний арсенал і ми багато сетів ще навіть не використовуємо. У дівчат є досвід, гарна підготовка і питання було лише в психології, треба було повірити в себе.

Для нас важливою була перемога на етапі Жіночої серії в Марселі над командою Дьор, яка дала нам віру в себе. Далі був вдалий етап у Монголії, де дівчата показали кращий результат для України в історії виступів у Жіночій серії. Зараз психологічно дівчата готові до того, щоб досягати більшого. В команді гарний психологічний клімат, дівчата здружились, згадали минулорічні зв’язки, вивчили нові. У нас є потенціал для того, щоб зробити наступні кроки в наших досягненнях.

– Про наступні кроки… Найближчий турнір у збірної – етап Жіночої серії у Пуатьє. Далі дівчата отримають відпочинок чи продовжите грати у Жіночій серії?

– Зараз нам не потрібно зупинятись. Наступна мета – вихід на чемпіонат світу, а для цього потрібно бути в десятці кращих країн Європи за рейтингом. Зараз ми 11-ті. Тому ми ставимо завдання виходу у фінал Жіночої серії, що фактично гарантує нам участь у чемпіонаті світу. Думаю, для цієї команди це завдання під силу. Дівчата з характером, прагнуть перемагати в кожній грі, розуміють, що вони представляють Україну.

Враховуючи вихід на чемпіонат Європи, у серпні ми зможемо зіграти лише на одному етапі Жіночої серії. Тому якщо ми хочемо вийти у фінал Жіночої серії, а ми ставимо перед собою таке завдання, то потрібно далі грати. Поки у нас гарні кондиції, ми не повинні зупинятись. І дівчата самі хочуть грати.

При нагоді хочу запросити українців які проживають у Франції, підтримати нас на наступному етапі Жіночої серії у Пуатье 25-26 червня. У нас була чудова підтримка у Братиславі. За наші збірні у Словаччині зібралась вболівати місцева діаспора. Прийшли, підтримали і після ігор дівчат не відпускали, фотографувались. Ми завжди граємо для вболівальників і підтримка наших фанів є важливим моментом для нас.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *