Чемпіонат області: напередодні старту нового сезону

Футбол

Головні кадрові зміни, фаворити і новачки – представляємо наш гід по чемпіонату області 2021/22.

ФАВОРИТИ

Звісно ж, про кого говорити першими, як не про фаворитів? Якщо минулого року “Ураган” не залишив шансів конкурентам, то цьогоріч з відходом черніївців у чемпіонат України серед аматорів, головним і основним фаворитом є “Благо-Юність”. Об’єднана команда, яка минулоріч показала клас у Першості області (22 перемоги в 22 матчах), готова до нових викликів. Тим паче, ряди “жовто-зелених” поповнили у минулому професіонали Владислав Танчин (ФК “Калуш”, “Карпати” Галич), Андрій Вацеба (“Динамо”, “Прикарпаття”), Юрій Семенів (“Прикарпаття”), Іван Романчук (“Ворскла”, “Кремінь”). Саме “Благо-Юність” можна вважати основним претендентом на звання чемпіона.

Ще один новачок, який безсумнівно ставитиме перед собою високі завдання – ФК “Вільхівці”. Срібний призер Першості області 2020/21 у новий сезон входить під новим брендом, адже раніше виступав як “Колос Городенківщини”. Під знаменами команди зібрані знані на Прикарпаття гравці, такі як Петро Ковальчук, Володимир Боришкевич, Святослав Локатир, Тарас Томин, Руслан Уграк, Юрій Гладенький, Євген Борсук.

Чинний віцечеміон “Прикарпаття-Тепловик” цьогоріч виступить у чемпіонаті області та чемпіонаті України серед аматорів. Склад команди поповнили Володимир Радульський (“Нафтовик”) та Ігор Крамара з коломийського “Варатика”. А от чи вистачить сил франківцям вдало себе проявити на двох фронтах, побачимо вже незабаром.

Не планують збавляти оберти і футболісти “Сокільського”. Команда з Тюдева після минулого “бронзового” сезону зуміла не лише зберегти кістяк, а й непогано підсилитись. Відтепер кольори “Сокільського” захищатимуть Ранті Осіобор-Діамонд, відомий виступами за надвірнянський “Бескид”, Назар Гуменюк (“Тепловик”, “Прикарпаття”, “Карпати” Б-О) та Петро Телепчук (“Ураган” Черніїв, “Бескид”). Зважаючи на вищесказане, внесемо “Сокільське” до числа претендентів якщо не на чемпіонство, то на медалі так точно.

Не можемо не включити до числа претендентів на нагороди і ще одного новачка – калуську “Гарду”. Калушани під своїми знаменами зібрали футболістів колись професійного ФК “Калуш”, серед яких Богдан Кузів, Тарас Пецків, Ярослав Олевич та Владислав Гончар. Додамо сюди наддосвідченого Віктора Яневича, а також підсилення у якості нападника Івана Максим’юка, тренерів Володимира Магаса та Михайла Басараба і отримуємо амбітну команду, яка може поборотись за призові місця.

КАДРОВІ “РЕВОЛЮЦІЇ

Найбільш “революційним” видалось літнє міжсезоння для долинського “Нафтовика”, брошнівських “Карпат” та надвірнянського “Бескиду”.

“Карпатівці” втратили більше десятка (!) футболістів, які визначали гру команди. Серед втрат – Володимир Боришкевич, Андрій Громоляк, Юрій Семенів, Назар Гуменюк, Тарас Воробець, Володимир Христонько та ін. Тому тренерському штабу на чолі з Василем Качурем доведеться будувати чи не нову команду у сезоні 2021/22 років.

Менш радикальними виявились зміни у складі “Нафтовика”. Основною втратою став відхід головного тренера команди Михайла Басараба, який у новому сезоні стане другим тренером калуської “Гарди”. Також команду залишили Володимир Радульський, Василь Лаврінок та Роман Дяків. Хоча є й хороші новини для долинських вболівальників – буквально днями стало відомо, що команду очолить знаний на Прикарпатті фахівець Валентин Москвін.

Головноб новиною з табору “Бескиду” став відхід багаторічного керманича команди Петра Кушлика, якого замінив Віктор Поптанич. Разом з тим, команду залишили півтори десятка футболістів, серед яких Віталій Гаврилишин, Роман Горбатий, Іван Максим’юк, Степан Проців та Петро Телепчук.

НОВАЧКИ

Одразу п’ять команд отримають статус новачка у новому сезоні чемпіонату області. “Благо-Юність”, ФК “Вільхівці” та “Гарду” ми віднесли до числа фаворитів, тому далі зупинимось на “Карпатах” з Кут та ФК “Калуш”.

Кутські “Карпати” під керівництвом Іван Луканюка увійдуть у новий сезон з тим же складом, з яким минулоріч “кували” бронзові нагороди Першості області. Серед новачків варто відзначити квартет з “Сокільського” у складі Ярослава Галяна, Тараса Боднарука, Петра Шахрая та Дениса Іванюка.

ФК “Калуш” повертається на футбольну мапу Прикарпаття. Після коронавірусної кризи та зняття зі змагань серед професіоналів “червоно-чорні” готові до нових викликів у чемпіонаті області. Щоправда, наразі кольори калушан захищають місцеві виконавці та вихованці Каулської ДЮСШ, а очолить команду знаний фахівець Петро Лесів.

СТАБІЛЬНІ

Сюди ми віднесли ті команди, які зберегли свої ігрові ансамблі – НК “Пробій” та МФК “Покуття”.

“Народники” з Городенки у новому сезоні підсилились кількома гравцями – Василь Красій (“Ураган” Ч), Максим Ілюк (“Зоря”, “Іллічівець”), Олег Блонський, Роман Гаврилюк (обидва – “Варатик”). Зважаючи на те, що вдалось зберегти лідерів (Ігор Білик, Юрій Кисилиця, Олег Керчу) прогнозуємо для городенківців місце у верхній частині турнірної таблиці.

Коломийське “Покуття” у новому сезоні отримало приставку МФК – міський футбольний клуб. Разом з тим коломияни прродовжують робити ставку на місцевих вихованців, а серед новачків варто відзначити прихід Артема Магурчака та Юрія Івасюка з розформованого ФК “Турка”.

МОЛОДІ

Статус наймолодшої команди обласного чемпіонату отримає “Ніка-Вовчинець”. Заявку команди у новому сезоні складуть гравці юніорської команди, які тогоріч виступали у Першій лізі U-19. Ще б пак, адже найстаршому виконавцю команди Євгену Секреті 22 роки, а середній вік команди складає 19 (!) років. Щодо новачків, то їх лише двоє – Максим Андрусяк (ФА “Прикарпаття”) та Марк Попівняк (ФК “Марківці-Сільгоспхімія”).

До числа “молодих” ми внесли і коломийський “Варатик”, де кістяк вже який сезон складають гравці місцевих ДЮСШ та власної футбольної школи, а середній вік трохи вище 21 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *