Тимур Арабаджи: “В Івано-Франківську до кінця збору заплановано ще проведення кількох турнірів”

Баскетбол Пряма мова ТОП

Чоловічі національна збірна України та збірна U-23 з баскетболу 3х3 під керівництвом наставника Тимура Арабаджи розпочали підготовку до літніх турнірів, перший із яких пройде на початку червня – національна збірна зіграє в Ізраїлі у кваліфікації на чемпіонат Європи.

Про початок збору в Івано-Франківську, його цілі та складнощі прес-службі ФБУ розповів Тимур Арабаджи.

– Збір ми розпочали 25 квітня в Івано-Франківську, зібралося шість баскетболістів національної збірної та шість гравців збірної U-23. З 12 хлопцями працюють три тренери – я, Дмитро Липовцев та Олександр Кодола.

Оскільки деякі хлопці, які є у розширеному списку національної збірної, перебувають за кордоном, то на цей збір ми додатково запросили хлопців, які були в Україні та знаходилися так би мовити в резерві, тому ми отримали досить широкий список гравців.

– Чи вдалося залучити всіх, кого ви хотіли бачити на зборі?

– Усі, з ким я говорив, кого викликав – усі приїхали. Це стосується тих хлопців, які перебувають на території України. З тими, хто за кордоном, ми підтримуємо зв’язок, вони також перебувають у різних місцях, але всі вони готові до нас приєднатися.

– Які цілі перед собою ставите на першому зборі в Україні?

– Перше завдання на цьому зборі – побачити в якому стані перебувають хлопці, бо ми розуміємо, що через ситуацію в країні багато хто не мав змоги тренуватися. Тому в першому мікроциклі збору важливо розібратися в стані хлопців, підвести фізичну форму під спільний знаменник і надалі вже готуватися безпосередньо до відбору на чемпіонат Європи.

Зараз складно говорити про те, як далі відбуватиметься підготовка, у нас, звичайно, є плани, що на початку травня складом, визначеним за підсумками нинішнього збору, виїхати на закордонний збір і там уже об’єднатися з тими хлопцями, які зараз закордоном. І тоді вже разом далі проводити підготовку. Точні дати та місце подальших зборів буде відоме вже пізніше.

– Як оцінюєте фізичний стан гравців?

– Деякі хлопці виглядають непогано, але звичайно переважно хлопці втратили форму і правильно, що ми займаємося відновленням кондицій. Не можу сказати, що в цьому плані все гаразд. Нас чекає дуже багато роботи і дуже мало часу, тому дивитимемося за обставинами. Для повного циклу відновлення форми та підготовки місяця мало, тому виходитимемо з реалій та десь форсуватимемо підготовку.

– А як справи з психологією, враховуючи війну в Україні в ці дні?

– У перший же день з хлопцями ми переговорили на цю тему, хлопці приїхали з різних міст, вся ця ситуація безперечно відображається на їхньому стані, але я побачив, що всі готові до роботи, розуміють відповідальність у цей непростий час. Фон на тренуванні збірної досить хороший, робочий.

– Ви вже встигли зіграти на турнірі в Івано-Франківську. Які взагалі плани щодо участі у турнірах, адже важливо не лише тренуватися, а повертати ігрові кондиції, перевіряти напрацювання на практиці?

На першому турнірі ми зіграли двома складами, умовно національна збірна виграла турнір, U-23 стала третьою. Хоча за національну збірну грали хлопці з U-23, а U-23, відповідно, представляли гравці, яким по 19-20 років. Але хлопці боролися на турнірі, я побачив їхній функціональний стан, бажання і від цього ми розпочали підготовку. В Івано-Франківську до кінця збору заплановано ще проведення кількох турнірів.

І звичайно, ми гратимемо турніри на закордонних зборах. Наразі така ситуація, що знайти турнір для виступу простіше, ніж місце збору. Тому першочергово зараз нам треба знайти місце для збору, а турніри будуть. Упевнений, що з цим не буде проблем, і нам допоможуть наші закордонні друзі.

– Як справи з фінансуванням, чи все є для роботи в Івано-Франківську?

– Так, тут усе гаразд. Дякуємо ФБУ, що у цей непростий час надала нам можливість провести збір та забезпечити нас всім необхідним. Розуміємо, що далі збори в Європі важко фінансуватимуться і ми можемо зіткнутися з проблемою фінансування переїздів, але в Івано-Франківську ми маємо все необхідне.

– Ви сказали, що деякі гравці перебувають закордоном. Хто це саме з гравців збірної?

– Балабан, Руслов, Мусієнко перебувають за кордоном, тренуються самостійно у Литві. Ми з ними на зв’язку, їх очікує боротьба на початку травня у Латвії за право зіграти на Челленджі. Є ще Юрій Кондраков, котрий знаходиться в іншому місці.

– При цьому Мусієнко встиг зіграти у складі національної збірної в Івано-Франківську. Його вже нема на зборі?

– Антон на той момент був у Івано-Франківську, я його підключив до національної збірної. Він буквально позавчора пересік кордон і приєднався до хлопців, які знаходяться у Литві.

– Як ви зараз бачите формування збірної? Хлопці, що знаходяться за кордоном складатимуть кістяк команди чи для них місце не гарантоване?

– Мені складно сказати про їхню перспективу скласти кістяк збірної, бо ми з ними не працювали разом. Ось коли вони приступлять до тренувань з нами, тоді ми зможемо порівняти їх форму з формою тих, з ким ми зараз працюємо і робитимемо висновки. До цього питання краще повернутися тоді, коли ми працюватимемо всі разом. У нас є плани, як це все об’єднати та сформувати оптимальний склад для виступу у кваліфікації чемпіонату Європи.

ФБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *