Юні баскетболісти “Калуша” відіграли спаринги в Угорщині

Баскетбол

Упродовж 5-денної поїздки гравці віком 11-16 років мали насичену екскурсійну програму та щоденні тренування з однолітками. Також відбулася товариська гра між командами Калуша та Százhalombatta, з якої українці вийшли переможцями з рахунком 64:78.

Опікувався калуськими баскетболістами президент баскетбольного клубу «Ференцварош», голова баскетбольної асоціації Золтан Катона, пишуть Вікна. За його словами, як і багато волонтерів, які допомагають українським біженцям, він відчув більшу потребу щось зробити для мешканців країни, охопленої війною. За кілька днів за допомогою муніципалітету Ференцвароша він організував приїзд у Будапешт 17-ти дітей із Калуша та Львова.

Хоча юні баскетболісти не прибули безпосередньо із зони бойових дій, але, за словами Золтана Катони, їхнє життя перевернулося з ніг на голову впродовж останніх двох місяців.

Тренерка БК «Калуш Juniors» Людмила Пелех висловила вдячність жителям Ференцвароша, державному спортивному референту Хідоші Ґабору, головному секретареві Угорської баскетбольної федерації МКОС Пейтеру Боднару та голові районної ради 9-го району Будапешта Христині Бороні за гостинний прийом і насичену культурну та спортивну програми, адже діти вперше за тривалий час змогли спати спокійно, не прокидаючись від звуків сирен повітряної тривоги.

У Будапешті калуські баскетболісти побували у зоопарку, мали круїз Дунаєм, у тропікаріумі, були на Цитаделі, біля церкви святого Матіяша. Серед цікавинок були відвідини дитячої залізниці.

Але, звісно, переважав спорт: гравці «Калуш Juniors» та львівського «Агро-Віта» щодня тренувалися з угорськими однолітками і мали особливий товариський матч, організований баскетбольною асоціацією «Ференцвароша», яка приймала українських дітей. Для зустрічі з командою зі Százhalombatta було організоване професійне суддівство, звучали гімни двох країн.

Програючи по ходу зустріч із рахунком 10:17 та 28:29, українцям вдалося перемогти з рахунком 64:78.

Юні баскетболісти отримали у подарунок спортивну форму, м’ячі та вітаміни. Організатори планують запросити гравців БК «Калуш Juniors» на відпочинок і влітку.

— У день приїзду українських дітей стався шокуючий випадок. Команда якраз добре проводила час, коли всі вони одночасно отримали сигнали на свої мобільні телефони. Команда завмерла. Адже на телефонах українців є програма, яка попередження про можливе бомбардування. Дітям знадобилося кілька секунд, щоб зрозуміти, що вони у безпеці, — був вражений Золтан Катона.

За словами волонтерки Наталії Маргітікс, яка була перекладачкою на одній із зустрічей, жителі Будапешта створили волонтерські групи та центри для допомоги постраждалим українцям. Угорщина приймає українських біженців. Люди приносять як гуманітарну допомогу, так і грошову.

30 квітня у столиці Угорщини Будапешті відбувся мітинг за Україну, який зібрав більшу підтримку, у тому числі від угорців, ніж будь-яка з попередніх проукраїнських акцій. Видання Infopost підтверджує, що у мітингу «чи не вперше» брала участь також значна кількість місцевих угорців.

Важливим стало те, що цього разу чисельність проукраїнського мітингу була у рази більшою за чисельність проросійського, який одночасно проходив неподалік. За даними угорської поліції, участь у проукраїнській акції взяли більше 800 учасників (за даними деяких угорських ЗМІ — понад тисячу), у той час, як проросійський оцінювався у 200 осіб.

Основними сигналами українського мирного мітингу було те, що його учасники засуджують російську агресію та її жорстокість, вбивства мирних українців, а також відстоюють суверенітет і територіальну цілісність України.

У публікації використані матеріали hunbasket.hu

Фото: Катерина Зубрицька, Оксана Гузинець-Мудрик, infopost.media

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *