Володимир Шаран: “Якщо збірній вдасться зіграти хоч один контрольний матч після приїзду всіх легіонерів, це буде супер”

Пряма мова Футбол

Збірна України провела третій спаринг під час підготовки до матчу відбору на ЧС-2022 проти Шотландії. Суперником “синьо-жовтих” виступила хорватська “Рієка” (1:1). Проаналізувати гру нашої національної команди Footboom попросив екс-гравця збірної України, відомого тренера Володимира Шарана.


– Коли ми на зборах грали заключні спаринги, то намагалися дати можливість хлопцям зіграти по 90 хвилин, щоб отримати повну інформацію про їхній стан, – зазначив Шаран. – Ті ж цілі переслідував і Олександр Петраков, який на матч із “Рієкою” виставив інший склад, ніж на вчорашній поєдинок із “Емполі”. Грати по 30 хвилин це неправильно.

– Який із складів найближчий до оптимального?

– В “основі” однозначно гратимуть легіонери, які незабаром під’їдуть до розташування збірної України. А в спарингах з “Емполі” та “Рієкою”, які вийшли якісними та справді інформативними, визначалися футболісти для найближчого резерву на поєдинок із Шотландією. Петракову важливо було визначити, хто реально зможе, за потреби, посилити гру у відбірному матчі ЧС-2022, і на кого можна розраховувати у наступних зустрічах Ліги націй.

– Судячи з матчів з “Емполі” та “Рієкою” можна назвати тих, хто може бути включений у заявку на гру з шотландцями?

– Хлопці у контрольних поєдинках виступали на різних позиціях, Довбик та Бесєдін грали після тривалої відсутності через травми, тому переходити на особи я не буду. Ті ж Сікан та Сирота грали ліворуч, і це було зроблено для того, щоби просто дати їм зіграти.Думаю, зі складу у матчі з “Рієкою” у заявку збірної України потрапить максимум чотири-п’ять виконавців. Вони розуміють, що є резервом.

– Результат спарингів з “Емполі” та “Рієкою” мав значення?

– Нашій команді, звісно ж, хотілося виграти. Але нічого страшного, що з “Рієкою” все завершилося нічиєю. “Рієка”, до речі, як і “Емполі”, виявилася добротною командою, яка зуміла створити проблеми збірної України.

– Більше за інших помилявся Бондар, вам так не здалося?

– Футболісти “Шахтаря” та “Динамо” проводили благодійні матчі та сказати, що хтось із цих команд не готовий, неправильно. Повторюся, не хочу переходити на особистості. Тривожить те, що збірна України пропускає у кожному поєдинку. Це дзвіночок… Найпроблемніша зона нашої національної команди – центр оборони. Альтернативи парі центрбеків Забарний – Матвієнко немає.

– В атаці у збірної України все гаразд?

– Основну увагу нашій команді необхідно сконцентрувати на обороні. Це не означає, що нам потрібно закритися, але зіграність у захисті дуже важлива. Щодо атаки, то за наявності Яремчука та Ярмоленка, думаю, особливо переживати не варто. Для Ярмоленка, щоправда, важливо, у яких кондиціях він підійде до гри із Шотландією. Інші наші легіонери в тонусі.

– У нашої національної команди можуть бути ще два спаринги, один з яких – з африканською командою. Наскільки ці матчі є доречними за 5-7 днів до зустрічі з шотландцями?

– Якщо вдасться зіграти бодай один контрольний матч після приїзду всіх легіонерів, то це буде просто супер. Потрібно згадати, як грати один з одним, налагодити колишні зв’язки, адже національна команда вже давно не грала у бойовому складі – місяців п’ять-шість. У майбутньому спарингу необхідно зіграти “основою”, нехай, таким чином, ми розкриємо всі карти – не страшно.

– Як зараз оціните шанси збірної України на успіх у протистоянні із Шотландією?

Треба бути оптимістом. Думаю, що шанси – 50 на 50. Якби ми дограли сезон, то я вважав би нашу національну команду фаворитом. Але зараз ігрових кондицій українським футболістам не вистачає, та й психологічно у зв’язку з війною хлопцям важко. З іншого боку, це має підштовхнути збірну України, змусити викластися на повну і здобути перемогу. Це і є головним стимулом.

Footboom

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *