Людмила Лузан поїде підкорювати і чемпіонат Європи

Олімпійські види

Після медального чемпіонату світу на іншому континенті українців змагатимуться за нагороди на європейській першості.

Збірна України з веслування на байдарках і каное візьме участь у мультиспортивному чемпіонаті Європи-2022, що відбудеться в серпні в німецькому Мюнхені. Змагання з веслування триватимуть з 18 до 21 серпня.

Команда вирушить до Німеччини невдовзі після участі в чемпіонаті світу-2022, що завершився в канадському Галіфаксі й приніс Україні п’ять медалей, зокрема дві золоті від каноїстки Людмили Лузан.

На минулому чемпіонаті Європи-2021 Україна виборола вісім медалей: по два “золота” й “срібла” та чотири “бронзи”. Загалом за всю історію участі в континентальних першостях збірна України завоювала 49 медалей: 8 золотих, 14 срібних і 27 бронзових.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор мультиспортивного чемпіонату Європи в Україні. Дивіться трансляції наживо на сайті Суспільне Спорт, а також на регіональних телеканалах Суспільного.

До попереднього складу збірної України на чемпіонат Європи-2022, який Суспільне Спорт надала Федерація веслування, ввійшли 27 спортсменів: 11 жінок і 16 чоловіків.

Склад збірної України на ЧЄ-2022 з веслування на байдарках і каное

  • Жінки: Людмила Лузан, Анастасія Четверікова, Людмила Кукліновська, Людмила Бабак, Діана Танько, Наталія Докієнко, Анастасія Горлова, Інна Клінова, Діана Рибак, Олена Скворцова, Діана Соловйова.
  • Чоловіки: Павло Алтухов, Андрій Рибачок, Віталій Вергелес, Олег Кухарик, Ігор Трунов, Дмитро Даниленко, Іван Семикін, Тарас Міщук, Олег Боровик, Дмитро Янчук, Юрій Вандюк, Олександр Сиромятников, Валерій Гарап, Олександр Чехмістренко, Андрій Захаров, Віталій Браташ.

Однією з головних фавориток на медалі на цьому чемпіонаті буде каноїстка Людмила Лузан, яка має на своєму рахунку дві нагороди Олімпійських ігор, три титули чемпіонки світу та яка є чинною дворазовою чемпіонкою Європи: в каное-одиночці й двійці на 500 м. На чемпіонаті світу, що передував європейській першості, Лузан здобула одразу три медалі, дві з них – золоті.

За медалі також боротиметься її партнерка Анастасія Четверікова, яка торік разом із Лузан стала чемпіонкою Європи у двійці, а також здобула “золото” чемпіонату світу й “срібло” Олімпіади.

З призерів світової першості-2022 заявлені й торішні чемпіони світу в каное-четвірці Віталій Вергелес, Андрій Рибачок, Юрій Вандюк і Тарас Міщук. У Канаді квартет посів третє місце на 500 м. Має приєднатися до них і байдарка-четвірка також минулорічних чемпіонів світу й бронзових призерів 2022-го – Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Ігор Трунов та Іван Семикін.

Також до попередньої заявки потрапила Людмила Бабак, яка спеціалізується на марафонських дистанціях, проте двічі виборювала “бронзу” чемпіонату Європи в каное-одиночці на 5000 м: у 2018 і 2021 роках.

Крім того, до списку ввійшли бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро Янчук (каное), віцечемпіон світу-2018 Олег Боровик (каное), бронзова призерка чемпіонату світу-2018 Анастасія Горлова (байдарка), чемпіонка Європейських ігор-2019 Людмила Кукліновська (байдарка), віцечемпіон ЄІ-2019 Олександр Сиромятников (байдарка), дворазовий бронзовий призер Євро Павло Алтухов (каное).

Що відомо

  • Чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное проходитиме 32-ий раз в історії. Перше Євро відбулося в 1933 році в Празі.
  • Медальний залік торішнього чемпіонату Європи очолила збірна Угорщини, яка здобула 18 нагород (9+7+2). Ця ж країна є лідеркою за загальною кількістю медалей за всю історію Євро – 357 нагород (151+122+84).
  • Росія та Білорусь цього року не будуть допущені до змагань через повномасштабну війну проти України.
  • Мультиспортивний чемпіонат Європи відбудеться лише вдруге в історії. Як і на минулому подібному Євро 2018 року, на змаганнях розіграють медалі у велоспорті, легкій атлетиці, триатлоні, спортивній гімнастиці та академічному веслуванні.
  • Водні види спорту та гольф цього разу замінять пляжний волейбол, спринтерське веслування на каное та байдарках, скелелазіння й настільний теніс. Також у програмі дебютують парадисципліни.

Суспільне

1 thought on “Людмила Лузан поїде підкорювати і чемпіонат Європи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *