Ігор Ощипко – про свій період в “Штурмі”

Футбол

У «Штурма» є український слід – у 2015 році за команду з Ґраца виступав екс-захисник «Карпат» Ігор Ощипко. Футболіст провів за австрійський клуб лише три матчі, але зберіг теплі спогади про своє перебування у «Штурмі».

Напередодні матчу-відповіді з «Динамо» у кваліфікації Ліги чемпіонів Ігор розповів Tribuna.com свою австрійську історію і поділився архівними фото з часів виступів за «Штурм».

«Грав тільки у двох матчах в основі, але з хорошими командами»

«Мій хороший друг живе в Німеччині. Він запропонував такий варіант зі «Штурмом». Спочатку поїхав у Ґрац на тиждень на перегляд, тоді всі роз’їхалися на Новий рік по домівках. Потім поїхав з командою на збори в Туреччину і після цього зі мною підписали контракт на півроку.

Мені там все подобалося – я б і далі залишався, але я поїхав у «Штурм» після важкої операції. Ба більше – два роки до цього взагалі не грав у футбол. А потрібно було відразу вриватися, боротися за місце у складі і грати. На моїй позиції виступав місцевий і молодший футболіст Мені тоді вже було 30 років. Не скажу, що він був сильнішим, але свій і молодий».

Загалом Ощипко виходив на поле за «Штурм» у трьох офіційних матчах.

«Два матчі я зіграв в основі, а в третьому вийшов десь на 5 хв. У моїй першій грі ми грали вдома з «Рапідом» – зіграли 2:2. А потім ще зіграв проти «Аустрії» – тоді ми теж зіграли внічию. Виходить, що грав тільки у двох матчах, але з хорошими командами. Якби ще вийшов проти «Зальцбурга», то зіграв би з усіма топами.  

Тоді тренером команди був Франко Фода – сильний тренер, який потім тренував збірну Австрії. Мені здається, що команда додала з того часу, коли я там був.

Ми зайняли четверте місце, хоча ще в останньому турі боролися за трійку. Якби на домашньому стадіоні виграли, то потрапили б в медалі. Але ми зіграли внічию і стали четвертими. Минулий сезон команда закінчила на другому місці і показувала гарні результати. Наприклад, перемагали «Зальцбург».

Склад повністю змінився з мого часу – зараз там взагалі немає жодного футболіста, з яким я грав. Тобто, склад і тренери вже інші, але єдине, що не змінилося – фанати. У місті люблять футбол і на стадіоні своя атмосфера. Він дуже компактний, розрахований на 15 тисяч і вболівальники будуть гнати команду вперед.

1:0 – не такий великий рахунок, але надіюся, що «Динамо» заб’є першими і пройде далі».

«За два-три місяці сам вивчив німецьку мову»

Українські легіонери за кордоном часто зіштовхуються з мовним бар’єром. Ігор зміг дуже швидко освоїти німецьку.

«За два-три місяці я сам вивчив німецьку мову і вже міг спілкуватися з головним тренером. Бо коли тільки прийшов, то більше жестами намагався говорити. Коли слів не знаєш, то думаєш, що руки тобі допоможуть, але вони особливо не допомагали.

Нам давали репетитора. Плюс я сам ще кожного дня вчив мову. Але треба сказати, що зараз вже забув її.

Колектив був хороший і мене добре прийняли в команді. Там був один футболіст з Росії, але я практично з ним не спілкувався – лише на тренуваннях. Якось не виникало ні в нього, ні в мене тяги до спілкування. Більше про клуб та побут мені розповідали місцеві хлопці та темношкірі одноклубники.

Ґрац – дуже красиве місто. За величиною воно друге в Австрії після Відня. Ми з дружиною жили біля бази, де нам винайняли квартиру. У нас була службова машина. На вихідні їздили гуляти у Відень.

А за кілька кілометрів від Ґраца знаходиться містечко Таль, де народився Арнольд Шварценеггер. В будинку, де він мешкав, зробили музей, куди люблять приїжджати туристи. Я був в музеї і там досить цікаво».

Про Термінатора в Австрії нагадує не лише музей. Стадіон «Штурма» після відкриття у 1997 році називався «Арнольд Шварценеггер-Штадіон». Втім, у 2005 році актор та політик позбавив арену права використовувати своє ім’я.

Це була реакція губернатора Каліфорнії на жорстку критику своїх дій, коли він категорично відмовився помилувати засудженого до смертної кари лідера банди. Вирок таки виконали, а справа отримала широкий резонанс не тільки в США, але й Австрії.

Але вже у 2011 році Арні відкрили бронзовий пам’ятник в його рідному Талі. Шварценеггер особисто приїжджав на церемонію.

«Був півроку у «Штурмі», але коли йшов з команди, то влаштували красиве прощання»

«Я мало грав, але фанати впізнавали на вулицях, підходили зробити фото чи просто поговорити. Там немає різниці, виходиш ти в матчах чи ні. Вони за всіма гравцями стежать і всіх знають.

Я був півроку у «Штурмі», але коли йшов з команди, то влаштували красиве прощання – вийшов президент, подарували футболку, весь стадіон аплодував, а на табло показали моє фото. Було дуже приємно. У нас граєш по 10 років в команді, а йдеш зі скандалом.

У мене приємні спогади про «Штурм», але вболівати я буду за киян. А Ґрацу хочеться побажати всього найкращого у чемпіонаті Австрії. Але хай більше не потрапляють в єврокубках на українські команди, бо я завжди буду вболівати за наших», – сміється Ощипко.

Сьогодні матч «Штурм» – «Динамо» розпочнеться о 21:30.

Трибуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *