Мар’ян Закальницький: “Після виступу на Олімпіаді хочеться довести, що результат в Токіо – не той, на який я готовий”

Легка атлетика Олімпійські види ТОП

Ексклюзивне інтерв’ю для Суспільне Спорт лідера збірної зі спортивної ходьби.

Із 11 по 18 серпня у Мюнхені відбувається чемпіонат Європи з літніх видів спорту. Особливі медальні сподівання в українських спортсменів на цьому турнірі стосуються виступів легкоатлетів.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор мультиспортивного чемпіонату Європи. Змагання триватимуть з 11 до 21 серпня, а старти з легкої атлетики – з 15 до 21 серпня.

Мар’ян Закальницький – чемпіон попереднього Євро з літніх видів спорту, що проходило у 2018 році в Берліні. Тоді він виборов дебютне в кар’єрі “золото” континентальної першості. Попри російське вторгнення, Закальницькому вдалося провести заплановані тренувальні збори, а сам старт у Мюнхені він заздалегідь обрав головним цього року.

Про роботу з новим тренером, виступ на незвичній для себе дистанції та зміну думки щодо відсторонення російських спортсменів – український легкоатлет розповів у ексклюзивному інтерв’ю Суспільне Спорт.

Мар'ян Закальницький під час перетину фінішної лінії на чемпіонаті Європи 2018 року. Тоді він уперше в кар'єрі виграв "золото" на таком рівні.

Мар’ян Закальницький під час перетину фінішної лінії на чемпіонаті Європи 2018 року в Берліні. Тоді він уперше в кар’єрі виграв “золото” на таком рівні. Фото: АР

  • Про причини пропуску чемпіонату світу в Орегоні

“Зі збірною у лютому ми були на зборі в Анталії. 22-го числа всі полетіли додому, бо на початку березня в Омані мав бути командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби. Я від цього змагання відмовився, напряму готувався на чемпіонат Європи, тому з тренером залишався далі працювати в Туреччині. І з того часу ми тут, за свої кошти. Тренувалися біля міста Болу, це середньогір’я – 1500-1600 метрів. Зараз перебазувалися трохи нижче, і звідси поїдемо до Мюнхена. До Оману не поїхали, бо після Олімпіади я припинив співпрацю з моїм попереднім тренером, і тепер готуюся із Денисом Тобіасом. А в Мюнхені ввели нову дистанцію в нашому виді – 35 кілометрів. Я раніше ходив лише 50, тому вирішили готуватися саме на континентальну першість”.

  • Про роботу з новим тренером

“Із попереднім тренером у мене вийшло якесь непорозуміння. Я вдячний йому за весь час, упродовж якого ми разом працювали. Зештою, усі мої результати – це завдяки йому. Але я не відчував тієї віддачі, яку хотів бачити. Із новим наставником у мене все навпаки: відчуваю, що сам не допрацьовую, настільки він вимогливий. Коли були складнощі у фінансах уже на цих зборах, тренер допомагав. Як він каже: ми робимо одну справу в одній упряжці. А це вже мене мотивує не опускати руки.

Зараз із тренером виконали всю ту роботу, що хотіли зробити. Єдине, що у квітні була невелика проблема з ногою, але ми її вирішили. Останні тренування показали, що все йде за планом. 13 серпня ми вилітаємо до Мюнхена, а 16-го уже мій старт. Мають приїхати моя мама і сестра. Вони взагалі вперше вибираються до іншої країни. Для мене це буде гарним плюсом, бо не бачив родину більш ніж півроку. Та не те що сім’ї, а й України. Я навіть попросив маму, щоб вона трішки взяла з собою української землі з собою”.

  • Про відмінність між дистанціями у спортивній ходьбі

“На 35-кілометровій дистанції особливістю буде те, що швидкість там буде набагато вища, ніж на звичних 50-ти кілометрах. Показовими були змагання на нещодавньому легкоатлетичному чемпіонаті світу в США, коли перші 20 кілометрів учасники ішли із дуже високим темпом. Тому доведеться йти досить швидко, при цьому будучи витривалим і терплячим. Шкода, що теж не потрапив на той чемпіонат в Юджині. Після виступу на Олімпіаді хочеться довести, що результат в Токіо – не той, на який я готовий. Але між чемпіонатами світу і Європи дуже мала часова різниця, мало днів на відновлення. Тому довелося пропустити змагання в США”

  • Про відбір на Олімпіаду на “незвичній” дистанції

“Важко спрогнозувати, що буде далі після чемпіонату Європи. Я – чинний військовослужбовець, і якщо до цього часу мені робили звільнення через мою підготовку, то після Мюнхена, мабуть, повернуся додому. Ситуація може змінюватися кожного дня, тому поки що не загадую надто далеко. На наступних Олімпійських іграх не буде дистанції у 50 кілометрів, лише 20. А я ж фактично не виступаю у цій дисципліні.

На 50-ти кілометрах ти можеш відпустити групу лідерів, наздогнати її, там багато перестановок відбувається. 20 кілометрів – це динамічна дистанція, як спринт. Треба кілометр йти десь за чотири хвилини або швидше. Денис Тобіас має досвід роботи зі спортсменами в такій дисципліні, це його спеціалізація. Але щоб відібратися на Олімпіаду, треба буде багато працювати. Усі основні старти будуть в європейських країнах, де не буде проблем з акліматизацією. Тому хочеться використати ці обставини, щоб показати себе якнайкраще. Здобувати ліцензії можна буде вже з наступного року”.

  • Про підступність дистанції 50 км

“50 кілометрів – це дистанція, на якій можуть зіграти роль багато факторів, через які спортсмен може навіть не фінішувати. Погодні умови, неправильний розподіл сил, погано підібрані гелі чи енергетики. На чемпіонаті світу в Катарі, коли я прийшов дев’ятим, на фініші просто втратив свідомість. Прийшов до тями уже через півгодини, під крапельницями. Навколо лікарі, кожен чимось зайнятий. Обмотують мене холодними рушниками, крапельниці у двох руках. Температура тіла – 42,5 градуси, мене кладуть у ванну з льодом, щоб знизити її. Наш лікар збоку знімає все на відео. Я його іноді переглядаю, і досі моторошно”.

Український легкоатлет Мар'ян Закальницький втратив свідомість після фінішу на дистанції 50 кілометрів на чемпіонаті світу в Катарі у 2019 році.

Мар’ян Закальницький після фінішу на дистанції 50 кілометрів втратив свідомість на чемпіонаті світу в Катарі у 2019 році. Фото: АР

  • Про українське представництво у Мюнхені

“У Мюнхені на дистанції 35 кілометрів також виступатимуть Іван Бензерук та Антон Радько. Ми могли заявити навіть чотирьох: до трьох допустимих від країни додався б ще я як чинний чемпіон Європи. Але здається, навіть Антон Радько їде фактично за свій рахунок. Він виконав усі критерії, але через проблеми з фінансами країна не може його повезти. 20 кілометрів від нас йтимуть теж три спортсмени. То Сергій Світличний з цієї дистанції, та Антон Радько на початку вторгнення були в Сумах. Я з ними переписувався, зідзвонювався, і перший місяць вони фактично воювали, у них не було ніяких тренувань”.

  • Про зміну думки щодо недопуску російських спортсменів до змагань

“Коли у 2018-му році я переміг на чемпіонаті Європи, то росіян туди не допустили. Журналіст з Росії мене тоді запитав, чи я підтримую таке рішення. І я тоді сказав, що проти такого кроку. Сам спортсмен, із дитинства мріяв про такі змагання і знаю, яка праця ховається за стартами. А після вторгнення Росії вони всі промовчали, не засудили війну, а хтось навіть підтримує. До таких людей у мене тепер просто ненависть. Зараз мій брат на передовій воює. Не буду казати напрямок, але він бере участь у бойових діях. Саме брат мене привів у спорт, він бігав на 800 і 1500 метрів. Хоч він і молодший, але саме з його ініціативи я став спортсменом”.

Хто такий Мар’ян Закальницький

  • Представник збірної України зі спортивної ходьби. 27-річний уродженець Івано-Франківської області. На змаганнях представляє Донеччину.
  • Чемпіон Європи 2018 року на дистанції 50 кілометрів. Срібний призер командних чемпіонатів Європи 2016 та 2018 років на дистанції 50 кілометрів.
  • На Олімпійських іграх у Токіо посів 25 місце на дистанції 50 кілометрів.

Петро Троць, Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *