Ігор Юрченко – кращий футболіст у новітній історії українського футболу Східної Галичини

Футбол

Уродженець Станіслава. Вихованець івано-франківської СДЮСШОР «Спартак». Тренер Юрія Шайкіна.

Коли ще йому не виповнилось 17 років, дебютував у складі івано-франківського «Спартака», що на той час виступав у Першій союзній лізі.

«Звісно, я пам’ятаю свій дебют за «Спартак», — згадує нині Юрченко. — Точно знаю, що в такому віці в нас ніхто ще не дебютував. Слід подякувавти Віктору Фоміну, який тоді очолював команду, за довіру та можливість проявити себе поряд з такими футболістами, як Валерій Авдиш, Олександр Мартиненко, Ігор Дирів, Михайло Паламарчук та інші. «Спартак» був боєздатною командою, яку поважали та «боялись» усі клуби Першої ліги» – згадуватиме Ігор Юрченко в одному із інтерв’ю.

Загалом за команду «Спартак»/«Прикарпаття» він провів десять сезонів, зігравши 231 матчі, у яких 42 рази відзначався забитими м’ячами.

В ігроій кар’єрі були також виступи за донецький «Шахтар» та одеський «Чорноморець».

Дев’ять разів Ігор Юрченко брав участь у єврокубках. П’ять — у Кубку володарів кубків у складі «Шахтаря», чотири — у Кубку УЄФА, грав за одеський «Чорноморець».

У домашньому матчі проти бременського «Вердера» Ігор відзначився голом, який фактично й дозволив одеському «Чорноморцю» вийти в наступний раунд Кубку УЄФА, де суперником одеситів був мадридський «Реал». Лише злий «нефарт» не дозволив тоді одеситам створити справжню сенсацію європейського футбольного сезону 1985/1986 років.

В 1983 році, вже у складі донецького «Шахтаря», Юрченко став володарем Кубку СРСР. зігравши в усіх 5-ти матчах розіграшу. Загалом він провів за «Шахтар» 89 матчів, відзначився 10 голами. Причому у дебютному сезоні (1982) зіграв в усіх 34 іграх, ставши єдиними гравцем «Шахтаря». якому вдалось це зробити.

В історії команди «Спартак»/Прикарпаття» (Івано-Франківськ) Ігор Юрченко — єдиний гравець, у новітній історії футболу східної Галичини, який обіймав посаду головного тренера команди і досяг з нею успіхів.

У сезоні 1993-1994 років команда «Прикарпаття» стала переможцем Першої ліги України, здобувши право виступати у Вищій лізі. Як не прикро, та це був останній значний успіх івано-франківської команди.

«Команда Івано-Франківська завжди була успішною, коли її основу складали місцеві вихованці, — говорить Ігор Юрченко. — До таких можна віднести і «Прикарпаття» зразка 1993/1994. Тоді, пройшовши всю дистанцію «на одному диханні», команда не тільки достроково стала переможцем Першої ліги, але й повернула в Івано-Франківськ Вищу лігу. Сумно, що той успіх, на жаль, став останнім в історії команди, а наразі весь івано-франківський футбол перебуває в такій прірві, що не видно будь-якого просвіту. В чому причина? Їх багато, але головна, вважаю, в тих людях, які «залізли» в обласний футбол. На жаль, більшість тих «фахівців» бачила футбол лише з екранів телевізора».

Ігор Юрченко — перший тренер на Івано-Франківщині, якій зумів здобути звання чемпіона України серед ігрових видів спорту Прикарпаття. Це сталось у сезоні 2007 року, разом із жіночою командою «Нафтохімік».

Ветерани футболу Прикарпаття

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *