Альберт Шафіков: “Головним претендентом на «золото» чемпіонату навесні буде не «Кременчук», а «Сокіл» і наш «Легіон»!”

Зимові Пряма мова ТОП Хокей

Калуський «Легіон» свій дебютний сезон у вищій лізі чемпіонатів України розпочав із трьох поразок поспіль, проте поступово виправив стан справ і під завісу 2022 року видав вже переможну ходу з чотирьох перемог поспіль.

В результаті підопічні Альберта Шафікова та Сергія Вітера до зимової паузи закріпилися на четвертому місці у таблиці, що дає право брати участь навесні у плей-оф. Незадовго до поновлення національної першості проміжні підсумки підбив головний тренер клубу з Франківщини Альберт Шафіков.

— Альберт Маратович, на яку оцінку заслуговує «Легіон» за першу частину чемпіонату України?

– Четвірку за п’ятибальною шкалою! На жаль, ми не уникли необґрунтованої втрати очок у зустрічі з аутсайдером «Києвом» у листопаді (1:3), а також кілька разів провалилися у перших періодах різних матчів проти «Берсерків», коли доводилося докладати зусиль та відігравати фору у дві шайби. Вважаю, наша команда зобов’язана виходити на будь-який поєдинок якісніше, більш зібрано та відповідально!

— Згадаєте найдосконаліший матч поточного чемпіонату?

– Останній виграний матч у “Кременчука” (3:2). У домашньому поєдинку всі наші хокеїсти билися до останнього, повністю віддавалися грі, лягали під шайбу і дуже самовіддано та заряджено провели усі 60 ігрових хвилин. Вважаю, цей матч продемонстрував те, що «Легіон» росте і калуська команда та хокеїсти мають світле майбутнє в поточному національному чемпіонаті!

— Хто із хокеїстів запам’ятався, хто розчарував?

– Я відзначив би нашого капітана з великої літери Віктора Захарова, який є лідером на льоду і в роздягальні. Дуже вдячний йому за те, як він заряджає команду, веде за собою партнерів і все те, що Віктор робить для «Легіону». Також у першій частині чемпіонату запам’ятався воротар “Дніпра” Едуард Захарченко: усі ігри херсонський колектив виграв виключно завдяки надійній грі свого голкіпера. Без перебільшення. Це якраз той випадок, коли вислів: «воротар – половина команди», якнайкраще підходить до Захарченка. Хоча, мені здається, він навіть більше за половину команди «Дніпра».

— Хто із суперників сподобався і чому?

– Дуже цікава команда у «Кременчука», з якою приємно грати. Можна сказати, що в команді Олександра Савицького зібрано найкращих гравців країни, тому підхід і внутрішній настрій на цього суперника у гравців «Легіону», як на головного фаворита чемпіонату. При цьому, мені здається, головним претендентом на «золото» чемпіонату навесні буде не «Кременчук», а «Сокіл» і наш «Легіон»!..

— Хто з гравців вашої команди досяг найбільшого прогресу?

– Без питань – це воротар Олексій Аріпов. Перед початком сезону ми розглядали Олексія як другого чи навіть третього воротаря команди, але він зумів проявити себе в ключових зустрічах і вже зараз є першим номером «Легіону». Безумовно, великого прогресу досягла перша п’ятірка команди, на рахунку якої левова частка командних шайб. Досить сказати, що трійка: Луговий – Захаров – Ромащенко сумарно наштампувала 76 очок у 18 іграх. Ось вам готова ланка до збірної України! Також хочеться відзначити форварда Олега Паламарчука, який став чудовим придбанням у ході сезону. Олег забивав майже у кожній грі (5 ігор, 3 шайби) і сильно нам допоміг.

— Які найбільші плюси-мінуси ви б відзначили у чемпіонаті?

– Плюс – це вміле проведення Федерацією хокею України самого чемпіонату у воєнний час. Навіть коли гасне світло гра не переноситься, а продовжується через невелику паузу на генераторному освітленні. До мінусів я відніс би не зовсім кваліфіковане суддівство в окремих зустрічах. Є арбітри, які починають «плисти» після напруженого моменту у грі… Наприклад, коли нашого «вибухового» захисника Павла Тарана провокують, то судді цього не бачать, а коли йде «відповідь» у виконанні Тарана – фіксується вилучення. Можливо, на якісь ключові зустрічі слід призначати досвідченіших суддів?..

— За якою програмою працюєте в цю паузу? Які завдання ставите перед командою на зимово-весняну частину чемпіонату?

– З 4 січня розпочали повноцінні тренування двома групами: зал – лід, зал – лід. На даному етапі команда «Легіон» знаходиться у чудовій фізичній формі і до ігор у плей-оф спробуємо підійти на піку своєї функціональної та фізичної готовності. Завдання у нас – вийти у фінал. Гадаю, це цілком досяжна ціль у нинішньому сезоні.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Бомбардири «Легіона»

(Гол+пас)

1. Руслан Ромащенко – 30 (14+16)

2. Владислав Луговий – 25 (7+18)

3. Віктор Захаров – 21 (10+11)

4. Андрій Кривоножкін – 13 (5+8)

5. Валентин Сірченко – 11 (1+10)

Вкидання

1. Віктор Захаров – 63,39% (+284/-164)

2. Дмитро Халін – 58,79% (+107/-32)

3. Андрій Кривоножкін – 55,41% (+87/-70)

4. Ілля Собченко – 55,36% (+31/-25)

5. Руслан Ромащенко – 51,16% (+44/-42)

Штрафники

1. Павло Таран – 94 хв.

2. Валентин Сірченко – 37 хв.

3. Віктор Захаров – 26 хв.

4. Данило Бабчук – 20 хв.

5. Олексій Аріпов – 18 хв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *