Євген Марусяк: “На нагородженні мене емоції переповнювали. Був дуже щасливий, що звучав гімн України”

Зимові Пряма мова ТОП

Ексклюзивні коментарі тренера та стрибуна для Суспільне Спорт.

Україна уперше в історії здобула перемогу на змаганнях рівня Континентального Кубка зі стрибків з трампліна. Дебютне “золото” для українських стрибків приніс 22-річний Євген Марусяк у лютому 2023 року на етапі в Німеччині. Попередній найкращий результат в історії України на такому рівні був встановлений ще у 1996 році – це було шосте місце.

Марусяк за останній місяць не вперше переписує рекорди України у стрибках з трампліна. На етапі польотного Кубка світу – це змагання з “великих” трамплінів, де спортсмени можуть летіти на 240 метрів – 22-річний Євген тричі стрибнув за 200 метрів. Його результат у 210 метрів став новим рекордом України за дальністю польоту, при цьому нікому раніше не вдавалося летіти на 200 метрів та далі.

На етапи Континентального Кубка в Німеччину – за два дні відбулося два старти – українська збірна їхала без особливих очікувань щодо боротьби за медалі. Як заявили в коментарях Суспільне Спорт Євген Марусяк та тренер Володимир Бощук, команда націлювалася на фініш у топ-30.

“Налаштовувалися, як мінімум, на 20-30 місця. По стрибках, які Євген демонстрував на тренуваннях – орієнтувався, що якщо будуть такі ж стрибкіи, то буде приблизно в районі 15-25 місця. Я реаліст – знаю як люди стрибають у світі, як ми стрибаємо. І тому приблизно на такі місця розраховував”, – розповідає Бощук у коментарі Суспільне Спорт.

Однак уже в перший змагальний день Євген Марусяк фінішував на сьомому місці. На той момент, це був другий найкращий результат в історії України на такому рівні. Володимир Бощук пояснює, що сьоме місце – це “дуже-дуже високий результат для нас”. І саме цей виступ дав упевненість стрибуну в другий день.

Водночас, Євген Марусяк відзначає, що трохи був засмучений результатом, попри загальне задоволення.

“У перший день, коли зайняв сьоме місце, я був дуже задоволений. Хоч трохи й засмучений, бо до квіткової церемонії трошки не вистачило. Але все одно був задоволений тим результатом. Після сьомого місця хотілося покращити результат [у другий день], але не знав як це зробити”, – зазначає Євген.

У другий змагальний день Євген Марусяк був найкращим в обох стрибкових раундах. Захопив лідерство після першого стрибка – втримав перше місце після другого раунду. Хоча, розповідає Євген, він до останнього не вірив, що втримає лідерство.

“Після першого стрибка у недільному старті, коли побачив що йду першим, вже було якось незвично бачити, що я вище всіх після першого стрибка. А вже потім був невеликий мандраж, трохи трусило тіло, – згадує Євген. – Після другого стрибка не думав, що залишуся лідером. Коли приземлився, то були думки, що не вистачить декілька метрів або ще чогось, бо спостерігав, як стрибали суперники”.

Перед другим стрибком Марусяка майже щохвилини змінювався вітер та погодні умови для стрибків. Саме тому словенський стрибун, що йшов другим після першої спроби, провалив свою спробу і фінішував 24-м.

Тренер Володимир Бощук довго вичікував на те, аби змахнути прапорцем та дати “зелене світло” на політ Євгену Марусяку. За словами Бощука, якби він “відпустив” стрибуна на кілька секунд раніше – усе могло б скластися по-іншому. А як тільки він побачив початок стрибка Марусяка, то зрозумів, що він буде успішним.

У другій спробі Євген Марусяк полетів на 135.5 метра – стрибок, який дозволив йому не лише втримати перше місце, а й суттєво випередити найближчих суперників.

“Тренери, які були на суддівській вишці – одразу сказали, що це стрибок переможця. Було видно одразу. Кожен тренер вітав нас, навіть деякі, як фінський та норвезький, казали “Слава Україні”. Дуже приємно”, – розповідає Бощук.

Уже на церемонії нагородження стрибуни, які стояли на подіумі з Євгеном Марусяком, тримали український прапор. А потім підняли його на плечі, таким чином привітали з дебютною перемогою.

За словами Марусяка, потримати прапор України він їх попросив сам. Але от ідея з підняттям на плечі – уже імпровізація та бажання самих спортсменів.

“На нагородженні мене емоції переповнювали. Був дуже щасливий, що звучав гімн України. Дякую тим спортсменам, які зайняли друге-третє місце, що дуже сильно Женю підтримали, потримали наш національний прапор. Тоді емоції зашкалювали, я ледь не розплакався”, – резюмує Володимир Бощук.

Попереду в Євгена Марусяка та збірної України – виступ на етапі Кубка світу в Румунії, після чого підготовка до світової першості, яка відбудеться у Словенії.

Як відзначає сам Євген Марусяк, він перебуває у найкращій формі у кар’єрі. Таких стрибків і такої стабільності у нього ще не було.

“Зараз моя найкраща форма, сподіваюся, вона не буде закінчуватися. Ми стараємося, тренуємося, виконуємо елементи якомога краще, швидше, викладаємося на 120%. Сподіваюся, що це тільки початок. Ми з командою будемо працювати над тим, щоб кожного року ставати все краще і краще”.

Тренер Володимир Бощук відзначає, що поки Євгенові не вистачає стабільності у наборі швидкості. Але погоджується з тезою, що це найкраща форма спортсмена у кар’єрі.

“Це дуже величезний успіх. Це найкраща форма, яку він мав у своєму житті”, – зазначає Бощук.

Топ-3 найкращі результати України на Континентальному Кубку

  • перше місце: Євген Марусяк – 2023 рік
  • шосте місце: Володимир Гливко – 1996 рік
  • сьоме місце: Євген Марусяк – 2023 рік

Суспільне спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *