Володимир Шаран: “Всі вже хочуть грати у футбол. За період зимової паузи добряче встигли скучити за офіційними матчами”

Пряма мова Футбол

Підготовка “Минаю” до старту весняної частини сезону вийшла на фінішну пряму. Вже 28 лютого на закарпатську команду чекає серйозне випробування – поєдинок із донецьким “Шахтарем”.

Про те, як “Минай” проводив зимову роботу у Туреччині, де окрім контрольних матчів із суперниками з різних країн відбувся переможний позаплановий “спаринг” з кулачного бою із російським “Шинником”, в інтерв’ю UA-Футбол розповів головний тренер Володимир Шаран.

– Після недавнього перебування на зборі у Туреччині кількість симпатиків “Миная” не тільки в Україні, а й за її межами значно зросла. Відчули це?

– Так. Насамперед це відчули хлопці, адже моє головне завдання – це готувати футболістів до важливих поєдинків. Однак я задоволений діями своїх підопічних увечері 13 лютого. Вони дійсно проявили себе з найкращої сторони, тому як відстояли свою честь та повелися, як справжні козаки. Відтак для нашої команди це плюс, завдяки цьому про “Минай” дізналося багато людей, які ніколи за нього не вболівали. Сподіваємось, що наших прихильників побільшає. Та передусім зараз найголовніше – відзначатися грою та самовіддачею на футбольному полі. Для того, щоб виконати завдання – залишитись у Прем’єр-лізі.

– З якими проблемами та незручностями довелося зіткнутися вашій команді впродовж підготовки до другого кола чемпіонату?

Якщо оцінювати збори загалом, то вони пройшли чудово. Перший з них проводився в Аланії, де два відмінних футбольних поля. Ми про це знали, адже неодноразово у готель Gold City приїжджали із “Олександрією” (попереднім клубом Володимира Шарана – прим. В.К.). Тож було прохання до керівництва провести перший збір саме в Аланії. Єдине, що можна згадати про перебування у Gold City, так це сумнозвісний землетрус. Він стався в той день, коли ми мали від’їжджати з цього готелю. Потім команда перебралася в Лару, де під час нашого переїзду стався другий землетрус. До речі, в дорозі ми його не відчули. В готелі ж Royal Seginus, куди наша команда поселилася, підземні поштовхи залишили тріщини на стінах.

– Не можу не запитати про відчуття, які довелося пережити під час землетрусу?

– Футболісти жили на третьому та другому поверхах, а наш тренерський штаб та спортивний директор – на п’ятому. Саме тому ми відчули підземні поштовхи найбільше. Хоча сила землетрусу в Аланії була 4,2 – це начебто невелика шкала. Та як би там не було, але коли я прокинувся, то добряче коливання землі відчув. А потім, вже вранці, коли з’явилася перша інформація щодо кількості загиблих людей, було важко на душі. Зараз, коли відомо вже про близько 50 тисяч жертв трагедії для Туреччини та Сирії, ти усвідомлюєш серйозність масштабу цього лиха. Кожен контрольний матч на зборі ми починали з хвилини мовчання в пам’ять про загиблих. Гірко було усвідомлювати, коли щодня кількість людей, які пішли з життя через страшну трагедію, збільшувалась…

Володимир Шаран: В оренді у Минаї гратимуть футболісти Олександрії та Шахтаря - изображение 1

– Чи були сприятливими погодні умови під час зборів?

Спочатку вони були чудовими. Місцевість, де ми знаходились в Аланії, прикривають гори, тому вітру не було. Всі тренування, які були заплановані, відбулися. Щоправда, деколи траплялись дощі, проте на зборі вони суттєво не позначились. А от в Ларі нам нерідко дошкуляв сильний вітер, який заважав працювати. Футбольні ж поля там, на мою думку, залишають бажати кращого. Втім, на даному етапі ми вже згадуємо їх, адже зараз в Ужгороді у нас є проблема щодо можливості проводити заняття на якісних газонах. Скажімо, сьогодні тренувалися на штучному.

– Проведеними на турецькій землі спарингами задоволені?

– Так. Зокрема, це стосується зустрічей з двома боснійськими командами – “Сараєво” та “Вележом”. Обидві грають дуже жорстко, нав’язують боротьбу – а мені, як тренеру, це подобається. Спаринг-партнери загалом були непогані. Вони хоч і не відносяться до суперників високого рівня, проте для нашої команди і цього було достатньо. Всі виявились цілком прийнятними. Загалом “Минай” зіграв сім контрольних поєдинків, в яких здобув лише одну перемогу. В них ми побачили, що існує проблема із реалізацією. На жаль, футболістам не вистачає майстерності для того, аби більше забивати. Адже гольових моментів, які дозволяли б грати на позитивний результат, створювалось немало. А от якщо казати про турецький арбітраж, то він, на жаль, не дотягує до того рівня, який має бути. Нам хотілося б, щоб судді більше давали грати.

– Зазвичай у контрольних матчах переглядаються можливості новачків. Скільки їх було цієї зими?

Дуже мало. На даному етапі їх п’ятеро. З огляду на наш склад, ми знали, хто може піти. Це Ельдар Кулієв, який залишив команду і перебрався до азербайджанської “Зіри”. Закінчився контракт у Олексія Хахльова, і ми розуміли, що він може покинути наш клуб. Розумію, що у луганської “Зорі”, куди він подався, умови по заробітній платні набагато кращі, ніж у “Миная”. Міркуючи над запрошенням нових гравців, ми хотіли зробити це точково, лише на деякі позиції. Ті з футболістів, яких переглядали у Туреччині, сподіваюсь, залишаться в нашій команді. Їх загалом було небагато: на турецький збір прилетіло двоє новачків – Сергій Петько і Михайло Шишка, а до цього у нас з’явився молдовський легіонер Михайло Гечєв. Ще до нас повинен приїхати центральний захисник Олександр Мельник з “Олександрії”, якого я добре знаю. Ми його беремо в оренду. На таких же умовах маємо наміри взяти і юного Андрія Булезу із резервного складу донецького “Шахтаря”.

Володимир Шаран: В оренді у Минаї гратимуть футболісти Олександрії та Шахтаря - изображение 2

– Готовністю підопічних на сьогоднішній день задоволені?

Якщо враховувати заключну гру другого турецького збору із латвійською “Аудою” і те, що наш тренерський штаб побачив, то найголовніше з цього – щоб футболісти могли витримувати у фізичному плані. Адже ми добре усвідомлюємо, проти кого гратимемо на старті весняної частини сезону. Це “Шахтар”, з яким зустрінемося на початку наступного тижня у перенесеному поєдинку 9-го туру. Звичайно, ми будемо багато часу знаходитись без м’яча, тому дуже важливо, аби у нас були правильні тактичні дії і відповідна фізична підготовка. Можу сказати: жоден тренер на запитання щодо готовності підопічних не відповість, що він на сто відсотків задоволений. Показати це можуть тільки офіційні матчі. Для “Миная” зараз головне, щоб за шість діб, які залишились до поєдинку із гірниками, було де тренуватися. Знаю точно, що у найближчі дні ми займатимемось на непоганої якості футбольному полі. А потім, якщо раптом йтимуть дощі, доведеться обмежуватися заняттями на штучному. Зрозуміло, що це може позначитись на фізичній підготовці – зокрема, м’язовому факторі. Головне, щоб через часту зміну полів не було травматизму. Ось що мене турбує зараз найбільше.

– Чи вдавалося під час збору спостерігати за грою суперників по УПЛ в спарингах чи матчах турніру Winter Cup?

– Так, звичайно, ми дивились ігри за участю колег по Прем’єр-лізі. В першу чергу, звертали увагу на наших найближчих суперників – того ж “Шахтаря” та “Львів”, з яким зустрічатимемось у наступному поєдинку після гри з гірниками. Вдалося подивитись кілька матчів, так що інформацією щодо можливостей цих команд ми володіємо.

Володимир Шаран: В оренді у Минаї гратимуть футболісти Олександрії та Шахтаря - изображение 3

– На відміну від левової частки представників Прем’єр-ліги у “Миная” старт весняної частини чемпіонату відбудеться на чотири дні раніше. Для вашої команди це плюс чи мінус?

– Важко сказати. У психологічному плані, мабуть, для нас це плюс. Гадаю, що всі вже хочуть грати у футбол. Бачу це по хлопцях, які за період зимової паузи добряче встигли скучити за офіційними матчами. До того ж, як для останньої декади лютого погода в Ужгороді відмінна – сьогодні стовпчик термометра показував +12, сяяло сонечко (розмова відбулася напередодні – прим.В.К.). За таких умов дійсно хочеться, щоб чемпіонат поновився якнайшвидше.

– Що відомо про оновлений “Шахтар”? Чи вдалось у його грі щось помітити, чого не бачили раніше?

– Ніяких особливостей. Ми ж бо дивимось ігри “Шахтаря” постійно – як у минулому році, так і в нинішньому. На тому тижні спостерігали за поєдинком донецької команди з “Ренном”, а тепер переглядатимемо грувідповідь у четвер. “Шахтар” є “Шахтар”. Пригадується, що перші тури гірникам важко давались, однак потім пішли перемоги, з’явилася впевненість. Особливо коли вони вдало виступили у Лізі чемпіонів. Звичайно, ми всі розуміємо, якого рівня ця команда. Футболісти, які раніше виступали у “Шахтарі”, але потім грали в інших клубах, зараз зібрались разом. І що важливо: притаманна їм модель гри не помінялась. Якщо із сильними суперниками донеччани більше уваги приділяють обороні, то проти нас вони гратимуть по-іншому – першим номером, з контролем м’яча. Та як би там не було, а ми намагатимемось продемонструвати свої найкращі якості і зіграти пристойно проти такої серйозної команди.

UA-футбол

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *