Першопроходець у топовий європейський чемпіонат з футзалу

Футзал

Вчора був безсумнівно історичний день для українського футзалу.

21-го липня 2023 року навіки увійде в історію українського чоловічого футзалу. Так, можливо занадто пафосно, але саме сьогодні клуб іспанської футзальної Прімери “Кордова” оголосив про підписання 26-річного вихованця “Урагану” та нинішнього гравця національної збірної України Миколи Микитюка. Термін дії угоди футзаліста з клубом складає два роки.

І що? – запитаєте ви. А те, що трансфери українців у футбольні топ-ліги Європи стали якщо не буденною справою, то як мінімум вже давно не є чимось надзвичайним, то у футзалі ситуація кардинально інша. Важлива ремарка, мова йде саме про чоловічий футзал, адже у жіночому першою з українок у топ-лігах світу є безсумнівно легендарна Юлія Форсюк, що ще у 2017-му перебралась на Піренеї, уклавши контрактим з футзальним жіночим “Леганесом”. А якщо врахувати минулий сезон, то у трьох футзальних топ-чемпіонатах (Іспанія, Італія, Португалія) налічувалось більше десятка (!) українських футзалісток. Тож не дивно, що у 2023-му наші дівчата вперше з часів Незалежності України стали “срібними” призерками чемпіонату Європи.

Та у чоловічому футзалі все не так яскраво. Українці встигли засвітитись в чемпіонатах Польщі, Естонії, Німеччини, Чехії та ін. До повномасшабного вторгнення популярним напрямком була білорусь, втім, після того як наші північні сусіди стали поплічниками російських окупантів ситуація кардинально змінилась на користь вже згаданої Польщі. Тож до згаданих топ-ліг нікому дійти ніяк не вдавалось. До сьогодні.

Наш сьогоднішній герой – Микола Микитюк – є одним з найбільш яскравих футзалістів свого покоління. За свою футзальну кар’єру він встиг пограти лише за два клуби – рідний “Ураган” з Івано-Франківська та херсонський “Продексім”. У сезоні 2020/21 років Микола у статусі капітана привів “Ураган” до другого в історії клубу чемпіонства. І з ним пов’язана чи не наймиліша та наймотиваційніша історія українського футзалу.

Микола є вихованцем клубної вертикалі “Урагану”, пройшовши всі щаблі підготовки у клубі. Тож коли “дракони” у 2011-му році вибороли своє перше “золото” чемпіонату України юного футзаліста долучили до урочистого вшанування команди з нагоди чемпіонства – він допомогав нагороджувати керівникам міста, АФУ та клубу гравців основної команди. І ось, минає 10 років і Микитюк вже у статусі того самого гравця основи приводить команду до другого чемпіонства в історії.

Трансфер до чемпіонату Іспанії міг відбутись і набагато раніше. Подейкують, чотири року тому Микола отримав пропозицію від одного з іспанських клубів, але тоді з певних причин перехід так і не відбувся. Втім, з того часу гравець встиг стати чемпіоном та віце-чемпіоном України, володарем Кубку та Суперкубку України. І зараз в ідеальному футзальному віці переходить до ТОП-ліги світу. Якщо що, це не я сказав, а тренер “Кордови” Хосан Гонсалез, якого цитує клубний сайт: “..він потрапляє в найкращу лігу світу в ідеальному віці, щоб використовувати свою силу”.

Наостанок кілька слів про майбутній клуб Микитюка “Кордова”. Це доволі молодий клуб, заснований у 2013-му році і наступний сезон стане лише п’ятим для команди у Прімері. Дебют в еліті іспанського футзалу припав на 2019-й і є міцним середняком ліги, балансуючи між зоною плей-офф та зоною вильоту, а найкращим поки є 11-тий рядок таблиці в сезоні 2021/22 років. Сподіваємось, з приходом Микитюка турнірна ситуація покращиться. І ще один цікавий факт. Згідно спонсорської угоди клуб носить назву “Córdoba Patrimonio de la Humanidad”, що дослівно можна перекласти як Всесвітня спадщина Кордови.

Втім, клубні справи поки “не на часі”, адже Микитюк у складі футзальної збірної Івано-Франківського фахового коледжу фізичної культури нині виступає на чемпіонаті Європи серед закладів вищої освіти. Сьогодні франківці у рамках 3-го туру змагань познущались над студентами з Швейцарського інституту спорту (11:3), а наш новоспечений легіонер відзначився хет-триком у воротах швейцарців.

Tribuna

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *