Прев’ю сезону 2023/24 в Групі А Першої ліги від Sport Arena

Футбол

На сайті Sport Arena – великий передсезонний огляд Першої ліги 2023/24. Кожен клуб представлений, кожен трансфер згаданий, усі завдання, цілі та мрії розібрані. Це – гід по чемпіонату України з футболу в усіх лігах спеціально для вас.

Отже, розпочинається 33-й сезон Першої ліги:
– Перша ліга розділена на дві групи – це лише третій сезон в історії в такому форматі
– як і в минулому сезоні, зіграють в два етапи – з чемпіонською та аутсайдерською групами
– кількість учасників зросла від 16 до 20-ти (розділені на дві групи за географічним принципом)
– відразу 4 клуби відновили виступи після призупинки в 2022 р.
– із УПЛ опустилися Металіст (напряму) та Інгулець (через плей-офф)
– змагання розпочнуться без присутності глядачів за протоколом безпеки воєнного стану

Заплановано єдиний пул трансляцій на офіційному YouTube-каналі ПФЛ. Львівські Карпати, амбітні Лівий берег і Вікторія, оновлений Металіст і всі інші учасники Першої ліги 2023/24 – в нашому прев’ю нового сезону!

Прикарпаття (Івано-Франківськ)

1 місце Групи «вибування» Першої ліги 2022/23
Дата заснування: 2016 (оригінальний клуб заснований 1940 як Спартак, з 1981 – Прикарпаття)

Клубні кольори: жовто-зелені

  • Хто такі? Команда рідного краю (с), яка виступала в Другій і навіть Першій лізі, переважно, суто місцевими футболістами, проте в останні роки почала додавати молодих гравців і з інших регіонів. У минулому сезоні на першому етапі до останніх секунд боролися за вихід у чемпіонський раунд, але програли конкуренцію Ниві. Зате виграли втішний турнір.
  • Що змінилося за літо? Клуб оголосив, що гравці пішли служити, і навіть грав контрольні та благодійні матчі під назвою Прикарпаття-ЗСУ
  • Кого підписали: п.Сьомка (Гірник-Спорт Д2), в.Бобинець, п.Михальчук, п./н.Дмитрук (всі – Прикарпаття-Тепловик Івано-Франківськ ІФАФ ам.)

Найкраще придбання: Артем Сьомка

Наразі придбання клубу – мінімальні, тож віддамо належне Сьомці. Колишній півзахисник Арсенала-Київщини, Зірки та гірника-Спорт може підсилити гру команди на флангах. В юності вважався дуже перспективним, навіть міг потрапити в академію Мілану. Зараз – футболіст рівня Першої ліги. Таких би Прикарпаттю ще хоча б п’ять.

  • Ким цікавилися: п.Манастирний (Зірка ААФУ)
  • Кого втратили: п.Кузьмин (Агробізнес Д2), з.В.Радульський, з./п.Борисевич, п.Сондей, п./н.Волошинович (всі – Пробій Городенка ІФАФ ам.)

Найгірша втрата: Іван Сондей

Давайте будемо максимально відвертими: Прикарпаття за це літо втратило практично всіх своїх зірок. Нема питань, пішли вікові гравці, травматичні та дорогі в обслуговуванні. Проте багато років за рахунок саме таких гравців «Команда рідного краю» виступала вище очікувань. Зараз таких козирів уже не буде. Приміром, Сондей зі школою Динамо та Дніпра – технічний і різноплановий атакувальний півзахисник, спроможний на нестандартні рішення. Забивний Кузьмин, хай у Першій лізі він і відійшов на другий план. Обдарований вінгер Волошинович, який, якби не травми, в нинішній УПЛ був би не на останніх ролях. Їх більше в команди нема.

Може вистрелити: Максим Стадник

20-річний атакувальний гравець різко прогресує, хоча й забиває менше того ж Хоми. У Стадника яскраво виражені швидкісні якості, проте ударна сила мала, в фізичній боротьбі він не найкращий. Звідси – всього один гол у 22 матчах минулого сезону. Втім, талант у Максима є. Якщо над ним гарно попрацювати, в новому сезоні ми його не впізнаємо.

Зірка: Роман Барчук

33-річний форвард вдало замінив самого Ігоря «Халка» Худоб’яка, що дуже важливо для Прикарпаття. В 18 матчах минулого сезону в силового нападника 4 голи, результативність значно впала внаслідок травм і відсутності найталановитіших підносчиків снарядів. Втім, і зараз Барчук – головний нападник своєї команди. Поряд із ним молоді Хома та Стадник мають вийти на новий рівень майстерності.

Тренер: Олег Рипан

Колишній воротар Прикарпаття працює в тандемі з Яцураком. Разом вони створили досить боєздатний колектив, який минулого сезону не зміг пробитися в чемпіонську групу, зате виграв втішний турнір. Тренери Прикарпаття непогано розвивають молодих гравців, багатьом дали шанс проявити себе в Першій лізі після аматорів і обласного рівня.

Завдання: радувати своїх вболівальників і бути якомога вище – оптимально в п’ятірці найкращих.

Артур ВАЛЕРКО, Sport Arena

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *