Футзальна збірна України вийшла на чемпіонат світу!

Футзал

Поєдинок між збірними Польщі та України мав дати відповідь на головне питання: хто з цих двох команд стане переможцем у групі «В» Елітного раунду Європейської кваліфікації чемпіонату світу – 2024? І, відповідно, хто оформить собі пряму путівку на «мундіаль» та приєднатися до збірних Франції, Португалії, Іспанії та Казахстану? І хто в такому випадку потрапить до раунду плей-оф, де розіграються ще дві перепустки до Узбекистану? Саме ця гра мала дати відповіді на всі ці питання.

Наставник збірної України Олександр Косенко не став міняти стартовий склад у порівняння з поєдинком проти Бельгії. Але головна проблема «синьо-жовтих» полягала в іншому. Протягом цього Елітного раунду українській команді дуже важко давались другі матчі спарених турів. Так було, коли після першого виїзного матчу з Бельгією підопічні Олександра Косенка програли у номінально домашньому поєдинку саме полякам. А потім після виїзної перемоги над Сербією «синьо-жовті» втратили два дуже важливих очки, зігравши внічию з тими же сербами у, знову ж таки, номінально домашньому матчі, який проходив у Береттьоуйфалу. Однак, з іншого боку – збірна України в Елітному раунді Європейської кваліфікації здобула дві виїзні перемоги. І цей факт мав би вселяти оптимізм. Також оптимізму додавав той факт, що у попередньому матчі саме на території Польщі, який відбувався у Колобжезі, збірна України перемогла. Однак, це був товариський матч, а тепер вже українці та поляки грали в офіційній грі на території Лодзького воєводства.

Вже на перших секундах поєдинку Савенко пішов п’ятим польовим на половину майданчику збірної Польщі та пробив по воротах Калужі, однак удар виявився неточним. Ще за кілька миттєвостей Савенко віддав загострюючу передачу на Жука, проте йому не вдалося втілити цей пас у гол. І тільки на 3-й хвилині полякам вдалося створити перший серйозний момент біля воріт Савенка – це Заставнік пробивав з далекої відстані, проте голкіпер збірної України вдало зіграв у цьому епізоді. Тим не менш, незважаючи на цей момент у виконанні господарів майданчику, українці атакували більше. І це було зрозуміло, тому що «синьо-жовтим» потрібно було лише перемагати. Але разом з тим складалося враження, що польські футзалісти були готові до такого старту від української команди, адже підопічних Блажея Корчиньського влаштовувала навіть нічия. Однак, навряд чи «біло-червоних» влаштовувало те, що українці заб’ють першими. А це сталося на 7-й хвилині, коли підопічні Олександра Косенка розіграли аут, після якого по воротах Калужі пробивав Чернявський. З ударом української «вісімки» польський воротар впорався, проте з добиванням від Абакшина – ні. І після цього збірна України буквально понеслась. Один тільки Абакшин мав ще кілька моментів для збільшення рахунку на користь збірної України. А на 9-й хвилині «синьо-жовті» змогли-таки подвоїти свою перевагу в рахунку. Цього разу гол прийшов після розіграшу кутового, а його автором став капітан збірної України Петро Шотурма.

Блажей Корчиньскі одразу взяв тайм-аут, але і він не допоміг польській збірній – настільки все вдавалося гравцям збірної України на майданчику по ходу першого тайму. Одним з ключових епізодів першого тайму став «сейв» Савенка після дальнього удару Заставніка. Практично одразу після цього українці організували атаку, яка закінчилась голом Корсуна. І тільки після цього поляки, мабуть, розізлившись самі на себе, видали відносно непоганий відрізок, створивши кілька небезпечних нагод біля українських воріт. Акцент гравці «кадри» робили здебільшого на дальні удари. З деякими з них Савенку довелося попрацювати. Але у більшості епізодів ці удари летіли неточно. Важливо те, що не давалися дальні удари Крєзелю, від якого мала би бути одна з основних загроз. А на останній хвилині першого тайму українці збільшили свою перевагу до 4:0. Жук класно прийняв м’яч на «стовпа» та віддав пас у темп Корсуну, а той оформив дубль. І цей «гол у роздягальню» підсумував надто вдалий перший тайм для збірної України.

З початку другого тайму у воротах збірної Польщі з’явився Наврат. Вочевидь, Блажей Корчиньскі був незадоволений тим, що Калужа пропустив чотири голи у першому таймі, тому вирішив довірити місце у «рамці» голкіперу «Рекорду». Разом з тим, поляки почали зі старту другого тайму тиснути на ворота Савенка. Зрозуміти господарів майданчику можна було, адже фактично вони втрачали можливість поїхати на чемпіонат світу напряму. Тому, підопічні Блажея Корчинського дуже активно почали другу 20-хвилинку. Подекуди українці навіть не встигали зробити зміну належним чином. Більше того – у підопічних Олександра Косенка в ці хвилини не вдавався вихід до контратак, що звужувало можливість для маневру. У ці хвилини можна було згадати хіба що дальній удар Семенченка по воротах Наврата, проте голкіпер польської збірної був до цього готовий. А вже на 27-й хвилині польській команді таки вдалося «розмочити» Савенка. Це сталося після розіграшу кутового. Канєвскі видав подачу на Лещака та отримав пас у відповідь, після чого і переправив м’яч у ворота. А вже на екваторі другого тайму Канєвскі оформив дубль. І знову він забив після розіграшу кутового. Цього разу він опинився першим на м’ячі після удару свого одноклубника по «Констракту» – Крєзеля. Так рахунок став 4:2 на користь збірної України. Відповідно, поляки зрозуміли, що у них ще є шанс зробити «камбек» та зрівняти рахунок. Однак, на 32-й хвилині Семенченко скористався класною передачею Савенка та змусив Наврата капітулювати. Так рахунок став 5:2, і після цього українці ще могли забивати ще, проте цього разу полякам трохи пощастило, що «синьо-жовті» не втілили два хороших моменти у голи.

Зрештою, на початку останньої 5-хвилинки матчу поляки почали грати вп’ятьох. Окрім того, на руку підопічним Блажея Корчиньського був і той факт, що у пасиві збірної України було п’ять командних фолів. Тому, підопічним Олександра Косенка потрібно було грати обережніше. Разом з тим, «Кадра» посилювала тиск, і на 37-й хвилині розіграш зайвого гравця призвів до голу Рашковського. Поляки знову почали робити все для того, щоб забити у ворота Савенка ще раз. Однак, тепер Савенко не дозволяв «біло-червоним» підібратися на відстань одного голу. Зрештою, українцям вдалося встояти у захисті на останніх хвилинах, і фінальна сирена на «Атлас Арені» зафіксувала рахунок 5:3. А це означає наступне. По-перше – українці взяли реванш у польської збірної за поразку в матчі першого кола. По-друге – «синьо-жовті» втретє у цьому Елітному арунді перемогли на виїзді. А по-третє – і це найважливіше – збірна України завдяки цій перемозі посіла підсумкове перше місце у групі «В» та напряму вийшла на чемпіонат світу, який наступного року відбудеться в Узбекистані. Для збірної України це буде вже шостий чемпіонат світу. Нагадаємо, що до цього українці брали участь на чемпіонатах світу у 1996, 2004, 2008, 2012 та 2016 роках. І окремо варто подякувати тим уболівальникам, які підтримували збірну України на трибунах «Атлас Арени». Без них цієї перемоги не було би.    

Польща – Україна – 3:5
Голи:
 Канєвскі (27, 30), Рашковскі (37) – Абакшин (7), Шотурма (9), Корсун (12, 20), Семенченко (32)
Польща: Калужа (Наврат, 21) – Скєпко, Лютецкі, Заставнік, Крєзель – Мровець, Кубік, Мадзьонг, Канєвскі – Рашковскі, Марек, Сендлевскі, Лещак
Україна: Савенко – Шотурма, Корсун, Швед, Жук – Семенченко, Педяш, Чернявський, Абакшин – Фаренюк,
Попередження: Лютецкі (5), Заставнік (24), Мровєць (28) – Шотурма (5), Абакшин (24) 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *