Олег СОСЄНКОВ: “Позиція керівництва клубу завжди одна – перемагати в кожному матчі”

Пряма мова Футбол

Головний тренер Болехівських «Карпат» – Олег Сосєнков, в ексклюзивному інтерв’ю, поділився враженнями від виступів команди у першій половині сезону, розповів багато цікавого та підбив підсумки першого кола.

– Рік, що минає підніс вам гаму різних почуттів. Чого було більше, позитиву чи негативу?
– Вже другий рік поспіль наша країна боронить свій суверенітет та незалежність спротивом російській агресії, тому про позитив доводиться говорити не так часто. Що стосується наших клубних спортивних результатів, то там позитиву трішки більше, хоча і негативу достатньо.

– На старті цього сезону, одразу три гравці основної обойми команди, зазнали важких травм та пропустили першу половину чемпіонату. Наскільки відсутність Сокирка, Беляка та Яцика вплинула на командний дух та чи принесло це вам багато клопотів?
– Відсутність будь-яких футболістів для нас – це завжди великий клопіт. Що стосується саме цих футболістів, то кожен з них безумовно б нам допоміг в першій частині сезону. Але травми – це невід’ємна частина такого виду спорту, як футбол. Хлопці зараз відновлюються і я сподіваюся на те, що після зимових зборів, ми побачимо їх на футбольному полі.

– «Карпати» залишилися за бортом кубкового турніру в першій же стадії змагань. Чи вплинула на результат матчу, позиція керівництва клубу?
– Позиція керівництва клубу в нас завжди одна – це перемагати в кожному матчі та радувати наших вболівальників перемогами, тим паче на домашньому стадіоні. А те, що нам не вдалося пройти «Прикарпаття-Тепловик», свідчить тільки про те, що на той момент вони були сильнішими за нас.

– З чим пов’язуєте поганий старт сезону та розгромні поразки з рахунком 0:4 від Ямницького «Вихора» та Поляницького «Яструба»?
– Так, дуже неприємні виїзні поразки, особливо від «Вихора». Якщо «Яструб» не залишив нам жодних шансів, то в Ямниці ми зобов’язані були брати очки. Забий Покришка після виходу віч на віч з воротарем, та Вігак Влад з лінії воротарської, і хтозна-як могла б завершитись гра. Щодо команди з Ямниці, то там запам’яталася тільки ліва нога Кордоби. Але якщо відверто, ці результати жодним чином не вплинули на наші амбіції. Ми недорахувалися трьох очок, однак стали ще сильнішими.

– Після травми Беляка, в команду одразу ж було запрошено Дениса Кушпера, який з перших же матчів продемонстрував високий рівень гри та зацікавив команди з Чемпіонату Першої Ліги. Це найуспішніший трансфер цього сезону?
– Щоб найуспішніший, думаю – ні. Без сумніву, Денис максимально доклав свої зусилля до набраних очок за підсумками першого кола. Завдяки йому ми провели декілька «сухих» матчів. Але такі ж слова можна підібрати до Олійника, Варика, Халацького, Покришку, В. Вігака та Димида. Вклад цих футболістів точно не менший. Хочу тільки подякувати Денисові, що відгукнувся на нашу пропозицію та погодився допомогти нашій команді в цьому сезоні.

– Прокоментуйте будь ласка чоловічі розмови на високих тонах з Кудибином у перерві матчу проти «Прикарпаття-Тепловика U-18» та Громоляком у матчі з «Вихором».
– Та нічого коментувати, у нас чоловічий колектив, в якому кожен має право на свою думку. Я розумію хлопців після невдалих дій, тому у перерві матчу, завжди якнайкраще хочу висловитися в роздягальні. Найголовніше, щоб після таких розмов команда виходила на футбольне поле з бойовим настроєм та демонструвала позитивний результат. От у грі з Івано-Францівцями, персональна розмова допомогла, а от у Ямниці – ні.

– Наскільки сильно підтримуєте зв’язок з нашими воїнами, які впродовж сезону відвідували «Центральний» стадіон?
– Зв’язок підтримую з багатьма. Завжди радий бачити військових на наших футбольних матчах. Приємно було побачити на матчі з «Бурштином» – Ростислава Пижа, який до війни обслуговував матчі обласного рівня в ролі арбітра. А нашого Ромчика Івахнюка, який захищає нашу країну в найгарячіших бойових точках, ми будемо завжди раді бачити у футболці «Карпат». Маю велику надію, що Роман ще неодноразово допоможе хлопцям на футбольному полі.

– Під час другого тайму виїзної гри зі «Снятином», яку наживо транслювали на ютуб-каналі «ІФ-Спорт», було помітно як ви щось уважно розглядали у своєму телефоні. Що саме це було?
– Протягом всього матчу, я був на зв’язку з Михайлом Басарабом. В один момент, йому не сподобалася гра центральних захисників, тому він і вказав мені на це. Як виявилося згодом, він дійсно був правий. Саме після певних змін, ми більш-менш налагодили гру в обороні, що принесло нам можливість здобути три важливі очка у Снятині. Він завжди нам допомагає, його підтримка для нас дуже важлива. Я бажаю йому тільки успіхів у тренерській кар’єрі.

– Після декількох стартових матчів, все менше і менше бачимо в команді Линніка та Данилишина. Ці гравці офіційно покинули розташування команди?
– Десь бачив підсилення для нашої команди в цих футболістах. Однак, хлопці вирішили для себе, що чемпіонат району, це саме ті змагання, де вони хочуть себе проявляти. Тому нам нічого не залишалося, як побажати їм успіхів в подальшій їхній футбольній кар’єрі.

– Протягом сезону було багато розмов про погане суддівство, яке враження на вас склади рефері?
– З моєї сторони таких розмов практично не було. Не пригадую матч, де арбітри внесли б свої корективи у його результат. Найбільше хвилювався за матч у Снятині, але як показала гра, у нас є арбітри високого рівня.

– За тур до завершення першого кола, «Карпати» перебували на четвертій сходинці, проте в підсумку все склалося найкращим чином і нам вдалось піти на зимову перерву другими. Наскільки вам сподобалась ідея з мотиваційним роликом від рідних наших футболістів і чи відіграло це ключову роль у складному матчі?
– Спершу склалося враження, що це тільки нашкодило їм. Хочу сказати, що «Варатик» досить гарна команда, яка старається грати у футбол. Насправді, гра вийшла зовсім непростою, але добре, що все завершилося перемогою. Щодо мотиваційного ролика, то він дійсно вийшов дуже класним. Дівчатка молодці, що підтримують своїх хлопців.

– Який матч із зіграних у осінньому відрізку чемпіонату задовільнив вас, як тренера, найбільше, а який повністю розчарував?
– Сильно розчарував домашній матч з «Хутровиком». Не можна було у крайній грі на домашньому стадіоні, так безвідповідально до неї підійти. Хоча команда з Тисмениці дуже грамотно побудувала свою гру в обороні, і вміло використала свої гольові моменти. А ми, в свою чергу, самі на себе не були схожі. Один з найкращих матчів, так відразу й не назву. Проте кінцівка матчу з «Галичем» на домашньому стадіоні, точно заслуговує на аплодисменти. Хоча поєдинки у Снятині та Франківську з місцевими командами теж були хорошого рівня.

– Василь Кудибин вже другий сезон поспіль перебуває у когорті найкращих бомбардирів Першості області. Ширяться чутки, що молодий нападник опинився у сфері інтересів інших команд. Команди з Чемпіонату Першої Ліги, розглядають кандидатуру Дениса Кушпера. Яка вірогідність того, що гравці покинуть команду весною та підуть на підвищення?
– Я радий за Василя, він дійсно виріс в хорошого обласного бомбардира і така вірогідність дійсно є. Він дуже впевнено проводить і минулий, і теперішній сезони першості. Тому, й не дивно, що інші команди ним цікавляться. Те ж саме стосується Дениса Кушпера. Спочатку нехай привезуть медалі до Болехова, а тоді будемо розмовляти про підвищення.

– Наскільки виправдав своє повернення у команду Сергій Халацький, якого в клубі чекали вже декілька років. Які враження склались від гри Владислава Вігака, Олійника та Варика? Чи задоволені ви трансферною політикою, яку здійснили цього сезону?
– Своєю трансферною політикою ми задоволені в повній мірі. Кожен з цих футболістів дійсно приніс користь нашій команді в першій половині сезону, і я більш ніж впевнений, що принесуть і в другому колі змагань. Що стосується Халацького, допоки він не заб’є 25 голів за сезон, ним я задоволений не буду.

– Протягом сезону найбільше запитань виникало до гри флангових півзахисників. Чому на вашу думку, Дарваю та Покришці не завжди вдається розкривати свій потенціал у повній мірі?
– Неймовірний потенціал, як в одного, так і в іншого. На мій погляд – це найкращі футболісти, не тільки в нашій команді, а й серед усіх команд першості. Трішки роботи в плані психології, покаже в другому колі, що саме такими футболістами вони являються насправді. Надзвичайно великі надії покладаю саме на цих виконавців. Користуючись моментом, хотів би привітати Михайла Покришку з народженням донечки. Думаю ця подія додасть йому додаткового стимулу демонструвати футбол високого рівня у другій частині сезону.

– Якісна побудова інфраструктури, хороший рівень розвитку дитячого футболу, яскраві сторінки у соцмережах та повернення на трибуни великої кількості вболівальників, говорить про те, що Болехівські «Карпати» виходять на новий рівень. Чи має клуб у планах виступати у Чемпіонаті області в наступному сезоні?
– Такі питання краще запитувати у президента клубу. Але з того, що я спостерігаю, такі плани дійсно є. Все повинно бути поступово, і я впевнений, що «Карпати» будуть виступати серед найкращих команд області.

– Завдяки хорошій просторості сторінок команди у соцмережах, про наш клуб тепер знають не тільки на Івано-Франківщині. Як на це реагують всередині команди та чи добавляється тиск перед результатом?
– Не думаю, що сторінки в соціальних мережах якимось чином впливають на хлопців. Можливо додають стимулу, але це вже потрібно питати у них. Жодного тиску я не спостерігаю. Ці сторінки створені насамперед для наших вболівальників та критиків, щоб кожен з них мав змогу спостерігати за нами.

Коли орієнтовно команда повернеться з відпустки? За якими критеріями обиратимете спаринг-партнерів?
– Напевне ще рано про щось говорити, особливо в такий час. Як тільки ми будемо знати, дату відновлення змагань, тоді й будемо планувати наші подальші дії. Думаю зіграємо декілька товариських матчів з хорошими командами.

– Наскільки складно буде втриматись на другій сходинці після зимової перерви і які завдання стоятимуть перед командою?
– Завдання перед командою не зміниться, як би важко нам не було. Цього сезону потрібно зробити все від себе можливе, щоб порадувати наших вболівальників якісною, хорошою грою та постаратися увірватися до когорти найсильніших команд першості. Я впевнений, що в нас для цього все є. Боротьба обіцяє бути дуже насиченою, адже між другим і шостим місцями не така вже й велика різниця. Тому ми будемо налаштовуватися на дуже складне друге коло.

– Де плануєте святкувати Новий рік та що побажаєте нам всім у прийдешньому 2024 році?
– Новий Рік я зустрічатиму вдома в сімейному колі. А нам всім, хочу побажати в Новому році добра, миру та Божого благословіння. Хотілося б останню свою чемпіонську перемогу в цьому сезоні, святкувати вже під мирним небом. Слава Україні, Героям Слава!!!

ФК Карпати Болехів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *