Десять найкращих гравців НБА з Африки

Інші

У НБА грають таланти з усього світу, і чимало з найкращих гравців в історії ліги народилися в Африці. Зараз, коли все більше гравців із різних країн прагнуть грати в найкращій лізі світу, НБА намагається розширювати власну мережу за рахунок показових матчів, таборів і програм, на кшталт Баскетбольної африканської ліги.

Оскільки шанси баскетболіста африканського походження потрапити в НБА нижчі, ніж виграти джекпот у безкоштовній грі в онлайн-казино, можна зняти капелюха перед 10 найкращими гравцями, які проклали шлях для майбутніх поколінь.

Хакім Оладжувон


Народжений у Лагосі, Нігерія, Хакім Оладжувон, майбутній великий гравець Зали слави потрапив на північноамериканську землю в складі х’юстонських пум («Х’юстон Кугарз»). Оладжувон, на прізвисько «Мрія», допоміг «Пумам» за 4 роки тричі грати у «Фіналі чотирьох».

Обраний під загальним першим номером «Х’юстон Рокетс» на знаковому драфті НБА 1984 року, Оладжувон швидко став одним із найкращих захисників ліги. Невпинний прогрес бігмена «ракет» у нападі забезпечив «Х’юстону» 2 поспіль титули чемпіонів НБА, й обидва рази Хакіма визнавали найкращим гравцем фіналу. У резюме Оладжувона також є титул найкращого гравця НБА, 12 виборів до команди кращих гравців за результатами сезону та викликів на Гру всіх зірок НБА, а також 9 потраплянь до збірної найкращих захисників ліги за результатами сезону.

Стів Неш


Пересічні шанувальники баскетболу знають Стіва Неша, як канадця (так воно і є), але він народився і провів перші 18 місяців свого життя в Йоганнесбурзі, Південна Африка. Після надзвичайно виразних шкільних та студентських років Неша обрали під 15 номером на драфті НБА 1996 року фахівці «Фінікс Санз».

Стіва двічі визнавали найціннішим гравцем сезону, 7 разів обирали до команди найкращих гравців за результатами сезону та 8 разів запрошували на Матч усіх зірок. Хоча розігруючий Зали слави був відомий своїм майстерним володінням м’ячем і передачами (5 разів ставав лідером ліги за результатами сезону), Неша знають, як єдиного гравця, чий відсоток реалізації кидків за результатами 4 сезонів складав 50/40/90.

Дікембе Мутомбо


Можливо, у Демократичній Республіці Конго немає гори Мутомбо, але в НБА вона височіла впродовж 18 років. Студентські роки Дікембе Мутомбо Мполондо Мукамба Жан-Жак Вамутомбо пройшли в складі команди «Джорджтаун Хояс», після чого його обрали під 4 номером на драфті НБА 1991 року функціонери «Денвер Наггетс».

Восьмиразовий учасник Матчу всіх зірок і триразовий член команди найкращих гравців за результатами сезону входить до Зали слави, 4 рази визнавався гравцем року за грою в захисті, був лідером ліги за кількістю блоків тричі та за підбираннями двічі, а також знявся в одній із найвеселіших серій рекламних роликів за участю гравців НБА.

Джоел Ембіід


Камерунець Джоел Ембіїд із Яунде задовго до завершення кар’єри може потрапити до першої трійки цього переліку. Після закінчення школи в Гейнсвіллі, штат Флорида, Ембіід відіграв 1 рік у Канзасі за команду «Джейхоукс», а потім, під 3 номером на драфті НБА 2014 року, потрапив до «сімдесят шостих» із Філадельфії.

Головний герой «Процесу», Ембіід, який пропустив перші 2 сезони своєї кар’єри в НБА через проблеми зі стопою, обирався до команди найкращих гравців сезону впродовж 6 з перших 7 років своєї кар’єри. Попри чималу кількість зіркових гравців у складі «Сіксерс» упродовж перебування в команді Джоеля, гра команди й надалі будується навколо нього, а за результатами минулого сезону Ембііда визнали найкращим гравцем ліги із середніми показниками 27 очок, 11 підбирань та 3 передачі за кар’єру.

Паскаль Сіакам


Чемпіон НБА та дворазовий учасник Матчу всіх зірок форвард «Торонто Репторс» Паскаль Сікам уперше був помічений в організованому Люком Мба А Муте баскетбольному таборі до того, як переїхав до Луісвіля, штат Техас, аби відвідувати підготовчу школу. Після двох років у складі команди «Нью-Мексико Стейт Еггіз» Сіакам виявив бажання взяти участь у драфті НБА 2016 року.

Після 2 років гри запасним гравцем у НБА Сіакам знайшов свою гру і став одним із найкращих гравців «Репторс». Дворазовий учасник Матчу всіх зірок НБА Сіакам допоміг команді здобути свій найперший титул чемпіона НБА у 2019 році.

Серж Ібака


Серж Ібака народився в Республіці Конго, 3 роки грав у професійних лігах світу, а на драфті 2009 році його обрали функціонери «Сіетл СуперСонікс» (нині «Оклахома-Сіті Тандер») під 24-м номером.

З 2009 до 2023 року триразовий учасник команди найкращих захисників за результатами сезону, дворазовий лідер ліги за кількості блоків та ключовий гравець чемпіону НБА 2019 року, «Торонто Репторс», грав за 5 різних команд НБА.

Луол Денг


Луол Денг народився в Кау, Судан, виріс на півдні Лондона, а в 14 років переїхав до Нью-Джерсі. Перед переходом до НБА п’ятизірковий гравець коледжу зіграв 1 сезон за «Дюк Блю Девілз» і у 2004 році допоміг команді вийти до Фіналу чотирьох.

Функціонери «Фінікс Санз» обрали Луола під 7 номером на драфті й одразу ж обміняли його до «Чикаго Буллз», де Денг грав упродовж 9,5 років. За 15 років гри в НБА Денг грав у 5 командах і 2 Матчах усіх зірок.

Мануте Бол


З-поміж 5 гравців із Південного Судану, які грали в НБА, Мануте Бол відомий двома речами: він був одним із найвищих гравців в історії НБА і блокував кидки. Бол приїхав до Північної Америки в 1983 році зі зростом 231 см і вагою лише 91 кг, коли його обрали на драфті функціонери «Сан-Дієго Кліпперс» під 97 номером. Проте Мануте не потрапив до НБА через помилки в документах.

Після переобрання в 1985 році Бол 10 років відіграв за 4 різні команди: Вашингтон, Голден Стейт, Філадельфію та Маямі. Хоча він ніколи не набирав більше ніж 3,9 очка за гру й не робив більше ніж 6 підбирань, Мануте був одним із найкращих блок-шотерів і двічі ставав найкращим за цим показником у лізі за результатами сезону.

Люк Мба А Муте


Люк Мба а Муте, який народився в Яунде, Камерун, упродовж 12 років грав у 6 командах НБА. Завдяки захисним талантам у свій найперший рік у лізі, попри статус новачка, Люк виходив у стартовому складі в 66% ігор сезону.

Після того, як Люк допоміг команді «UCLA Bruins» тричі поспіль грати у Фіналі чотирьох, його обрали функціонери «Мілуокі Бакс» у другому раунді драфту НБА 2008 року. Хоча сезон із найкращими статистичними показниками випав на рік у складі «Філадельфії», Мба А Моуте грав здебільшого в складі «Бакс» та «Лос-Анджелес Кліпперс».

Еммануель Мудіай


На уродженця Демократичної Республіки Конго Еммануеля Мудіая, який відомий тим, що одразу після школи почав грати в Китайській баскетбольній лізі (без коледжу), покладали великі надії.

На жаль, талановитий розігруючий не виправдав авансів, виданих командою «Денвер Наггетс», що обрала його під 7 номером на драфті НБА 2015 року. Упродовж 6 років Мудіай змінив 5 команд, після чого грав за команди з G-Ліги НБА та Пуерто-Ріко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *