Віталій ШЕВАГА: «Досягати вершин – це принцип всіх, хто працює у Народній Команді «Пробій»

Пряма мова Футбол

Президент Народної Команди «Пробій» Віталій Шевага у розмові з клубною пресслужбою розповів про шлях команди до професіоналів, домашній стадіон, а також про формування команди для участі у Другій лізі ПФЛ.

– Віталію Михайловичу, розкажіть про минулий сезон і чи задоволені сезоном в цілому?
– СЛАВА УКРАЇНІ! У минулому змагальному сезоні ми стали фіналістами чемпіонату України та кубку області, а також здобули «бронзу» чемпіонату області. Звісно, сказати, що таким результатом бути незадоволеним – це лукавство. Не варто також забувати, що ми стали чемпіонами області з футзалу та пробились до півфіналу кубка області з футзалу.

Я завжди говорю, що результат повинен бути максимальним, тому що я є по життю максималіст. Це був шалений сезон, який, відверто скажу, приніс дуже багато емоцій. Навіть сьогодні все ще не можу прийти до себе, адже насправді складно було психологічно, фізично, фінансово, але, слава Богу, ми пройшли все те, що мали пройти. А основне – ми пройшли ліцензування в професіональний футбол і наші гравці стали професіоналами. Це була наша головна ціль до сторіччя Народної Команди «Пробій». Городенка такого ще не мала і нам це дуже цікаво.

Ми не боремось за «медальки», ми боремось за те, щоб в кожній грі перемагати і в кожній грі досягати максимуму. Інших принципів у тих, хто працює і працюватиме в НК «Пробій» бути не може – ми повинні викладатись на максимум і досягати вершин.

Можу подякувати і сказати лише схвальні відгуки нашому тренерському складу, гравцям, адже провести 50 ігор – це високий рівень і думаю, що ніколи і ніхто не проводив 50 офіційних ігор серед аматорських команд. Витримати таке навантаження гравцям було дуже складно. Слава Богу, що ми пройшли цей шлях без важких травм. Робимо висновки з минулого сезону та розуміємо, що нам зараз потрібно підсилюватись якісними гравцями, які вийдуть на заміну і додадуть команді атакувальної міцності.

– З якими емоціями завершили минулий сезон?
– 
Щодо емоцій, то, звісно важко, сьогодні війна, не військовий стан, а війна – ми бачимо широкомасштабну атаку ворога, захоплення земель. Ми бачимо, що люди тікають із окупованих земель і це не одна тисяча людей. Відверто нічого не хочеться, адже перебуваєш під постійним психологічним тиском. Але ми розуміємо, що відбувається у хлопців, які нас захищають. Будь-які наші перемоги ми присвячуємо Збройним Силам України, переживаємо за хлопців та дівчат, підтримуємо. В цілому, дуже складно щось робити в такий час.

Відверто скажу, не можу зрозуміти, коли працюють нічні клуби, тощо. Звісно, діти та молодь не повинні відчувати війну, вони мають жити своїм життям. Ми маємо зробити все, щоб вони не відчували сьогодні війни. Але якщо там дорослий «жлоб» 30-40 років «відпочиває» – то, вибачте, це неправильно.

– НК «Пробій» не лише завдячує Збройним Силам, а й активно допомагає. Розкажіть про благодійні акції команди.
– Ми не тільки граємо у футбол, а й активно долучаємось до будь-яких зборів. Народна Команда «Пробій» разом з друзями та партнерами команди започаткувала акцію “Спорт – Збройним Силам України”. Ми спільними зусиллями передали 22 дрони для бійців 42 окремої механізованої бригади. Почесний президент клубу Володимир Сергійович Ярмошук двічі на місяць їздить до хлопців на передову, везе дронів, автомобілів, засобів захисту і це не на один мільйон гривень. І не в одну бригаду.

Тож коли мені хтось незрозумілий задає питання: «Що ви там долучаєтесь?», то немає бажання відповідати. Повторюсь, ми не тільки граємо у футбол, але й долучаємось до будь-яких благодійних ініціатив. На кожній домашній грі «Пробою» проходить збір коштів на реабілітацію наших захисників. Звісно там невеликі суми, не можу ж я змусити вболівальників дати умовних не 5, а 500 грн. Скільки хто може, той стільки і донатить. то вже їхня справа і бажання. Та я завжди говорю, що якихось 100 грн – це буквально одна кава з пончиком випита на день. Але кожен має свою думку, свою позицію.

– На жаль, є і критиканти…
– Розумієте, людині, якщо постійно щось недогода, то вона буде шукати причини в комусь, а не в собі. Тому що, коли ти бачиш, скільки до проекту долучається людей, які підтримка армії. Чесно, Бог їм суддя і не хочу звертати на них уваги. Для мене їх думка не має великої цінності і такі люди повинні розуміти, що вони теж повинні щось робити. Не тільки писати, а й щось робити. Таким людям бажаю трішки мудрости і хай вони почнуть поважати ті проєкти, що робляться в громаді та в Україні.

– Чи слідкують за матчами «Пробою» військові?
– Звісно, навіть з передових позицій, з «нульовки» пишуть, цікавляться, телефонують, підтримують та вболівають. Як вони самі говорять – це дуже добре, що футбол живе і розвивається попри такі складні умови. Кажуть, що вони чекають на ігри, і байдуже звідки вони – чи з Городенки, чи з Франківська, чи з іншого регіону – всі звикли до переглядів наших ігор. Цим я також трішки, якщо так можна сказати, пишаюсь – ми повинні робити все для цих хлопців.

Вкотре наголошу, що ми повинні робити все для нашої спільної перемоги, робити так, щоб наші діти займалися фізичною культурою, спортом, футболом. Ми робимо це не для популяризації одного містечка чи суто проєкту НК «Пробій». А для того, щоб діти розвивались, бачили і брали приклад. Дуже класно, коли я приїджаю в будь-яке село і дітки йдуть на стадіон копати «бальона». До слова, не так давно був на грі у Ясенові-Пільному і побачив, що більше 50 дітей вийшли бігати на стадіон в перерві гри «Ясполя». Такого вже давно не було.

Вважаю, що дуже добре, що ми цим займаємось і кожен займається тим, чим може. Дякую хлопцям, вони пишуть гарні відгуки і дякують, що ми робимо футбол в Городенці і для них теж. Багато гравців, які раніше колись були гравцями футбольного клубу «Пробій» також у лавах ЗСУ і, звісно, вони теж підтримують нас.

– НК «Пробій» у Другій лізі гратиме на стадіоні «Пробій-Арена». Розкажіть, як проходила підготовка інфраструктури до змагань професіоналів.
– Коли ми ще грали в аматорській лізі, в чемпіонаті області, ми розуміли якість нашого газону та інфраструктури в цілому на фоні інших команд. Суддівські кімнати, роздягальні, VIP-трибуна, тощо. Ми розуміємо, що Городенка готова вже давно до прийняття матчів Першої ліги, не тільки Другої. Звісно, вимоги у Першій лізі жорсткіші. Наприклад, освітлення стадіону можемо зробити – це, думаю, не буде проблемою. Корім того, плануємо залучити спонсорів і зробити накриття трибун. Адже розуміємо, що дощ чи палюче сонце шкодить вболівальникам і ми не дораховуємось левової частки людей, які приходять і підтримують команду.

В цілому стадіон у нас готовий. Звісно, залишились певні роботи – монтаж металоконструкцій навколо стадіону, додати окремі роздягальні для жінок-арбітрів. Розуміємо, що через страшну війну масово до арбітражу долучаються і арбітрині. Ми це вже бачили і в чемпіонаті ААФУ, це також є і на рівні ПФЛ.

Щодо стану газону, то фактично не бачив кращого якості покриття, ніж у нас. Можливо, у Тернополі чи на НТК ім. В. Баннікова трішки густіший, але точно не кращий за якістю. Вважаю, що громада, клуб, керівництво міста провели дуже потужну роботу для того, щоб Городенка вперше прийняла футбол професіонального рівня.

– Як проходитиме формування команди? На кого розраховуватимете у новому сезоні?
– Всі, хто приєднався до НК «Пробій» – всі професіонали на своєму рівні. Якщо говорити про гравців, то ми минулого року підсилились гравцями першолігового «Прикарпаття». До нас прийшли Іван Піцан, Ростислав Волошинович, Володимир Радульський, Іван Сондей, Михайло Писко. Тож у нас в команді є поєднання молодості і досвіду – вистачає і молодих гравців, які прагнуть показати себе на професіональному рівні.

Під час літнього міжсезоння ми робитимемо ставку на підписання молодих виконавців. Мова про вихованців місцевих футбольних шкіл віком від 18 до 22 років, які готові долучатись до нас, захищати наші кольори і підсилювати гру команди. Вони отримають колосальний досвід виступів вже у професіональному футболі. Тож умовно нам потрібно буде поєднати 20-річних і 30-річних. І саме від тренерського штабу залежатиме, як це все можна поєднати на футбольному полі. Але ми розуміємо, хто в нас тренери. Це не лише видатні футболісти, а й ті, хто пройшов Другу та Першу ліги як, власне, наставники. Думаю, їм це вдасться.

Якісного гравця без належних коштів не візьмеш в команду – хто що б не говорив, «задурно» грати в футбол навіть діти не будуть. Приходить хлопець 17-19 років, бачиш в ньому перспективу, а він перше питання ставить: «Яка в мене буде зарплата?». Це зовсім неправильний підхід з боку молодих гравців. Вважаю, що спочатку потрібно показати себе, свої вміння і тоді вже говорити про гроші. Я ніколи не буду заменшувати «цінник» і буду тільки підіймати. Люди цього не розуміють і одразу приходять домовлятися за гроші і з таких людей футболістів не буде.

Залишається в нашій команді Ігор Білик, легенда городенківського футболу. Йому скоро «стукне» 40 років. В нього була пропозиція очолити команду «Яспіль», яка планує грати у Першості області. Ігор відповів, що хоче бути професіональним футболістом, хоче пограти у Першій лізі. Не Другій, а саме Першій лізі. Це настільки потужно сказано і мені приємно, що в нашій команді грає безсумнівно легенда городенківського футболу. Ніхто не мав би совісті сказати йому, що ти йдеш з нашої команди, адже як відомо «старі коні борозни не псують». І це правда, він реально на своєму місці. Як ви пам’ятаєте, Ігор чудово відборовся у двох півфіналах проти «Подолян», проти молодих хлопців, які йому у сини годяться. У фіналі проти «Агротеху» теж довів, що може і хоче грати на високому рівні. І не забувайте, що заслужив звання кращого гравця фіналу Чемпіонату ААФУ 2023/24. А це дуже престижна нагорода.

– А як щодо місцевих вихованців?
– Звісно, ми звертаємо увагу на наших місцевих гравців. Мова про талановитого 18-річного воротаря Артема Креховецького, а також Максима Андрусяка з Чернятина. Це все наші городенківчани. Плануємо робити ставку на місцевих гравців. Буває, що до нас приходять футболісти з Городенки чи інших громад поблизу. Ми бачимо, що зараз перспективи його участі у професіональній команді немає і можемо втратити його як футболіста. Тому будемо долучати його до ігор команд обласних змагань, будемо спостерігати як він розвивається і коли прийде час запросимо до НК «Пробій». Скажу відверто, ми навіть розглядали можливість участі дублюючого складу команди в обласних змаганнях, але поки вирішили поставити це на паузу і повернутись до цієї теми за рік.

– Чи налагоджена зараз співпраця з Городенківською ДЮСШ у напрямку підготовки футболістів?
– Моє бачення однозначне – Городенківська ДЮСШ має готувати гравців високого рівня. У 2025 році у Городенці планується відкрити спортивний ліцей. Не будемо голосно говорити за якісь академії, але спортивний ліцей в громаді для діток різних вікових груп має бути. Окрім, власне, Городенківської громади, навчатись у ньому можуть талановиті діти з Снятинської,  Коломийської громад, Чорткова та Заліщиків. Ми повинні цей процес запустити. Од-но-зна-чно.

Без городенківських дітей я не бачу майбутнього Народної Команди «Пробій». Ми втратили сім років через те, що не було футбольного поля, ДЮСШ не працювала з великим футболом. Ми побачили, що у нас є талановиті гравці у футзал – багато футзалістів, вихідців з Городенки, нині грають закордоном та в клубах Екстра-ліги. Це Микола Микитюк, перший український легіонер в чемпіонаті Іспанії, Мар’ян Масевич, Микола Гуйван, Олександр Дичук. Це гравці, які здобувають медалі у чемпіонаті України, це кращі гравці своїх клубів, учасники збірної України. Ми бачимо, що таке футзал городенківський. А футбол вмер.

А чому? Тому, що школа не працювала на розвиток великого футболу. Ми спільними зусиллями запустили цей процес і на сьогоднішній день маємо 287 дітей, які займаються у футбольній секції. Як на мене, це дуже вагома цифра. Ще 2-3 роки тому діти не займались футболом, не ходили на стадіон. А сьогодні бачимо що діти зацікавлені, займаються, цікавляться футболом і вболівають.

Щоб дійти до певного розвитку дитині потрібно пройти всі вікові категорії, починаючи від наймолодшої і завершуючи командою U-17. Наступного сезону, а саме у сезоні 2025/26, дві команди Городенківської ДЮСШ братимуть участь у Першій лізі ДЮФЛУ. Ми намагались зробити все, щоб стартувати вже цьогоріч, але побачили, що в нас ще не має такої кількості вихованців. Ми зіткнулись з тим, що кращих наших вихованців «порозбирали» інші академії Івано-Франківщини. І це також є трішки проблема. В цілому ми повинні виховувати своїх гравців і для цього ми маємо професіональну команду. Діти вже мають майбутнє і мають до чого тягнутись. Звісно, ми не збираємось нікого «маринувати» – якщо футболісти будуть з часом готові грати на вищому рівні, а не тільки прославляти наш край, рідний НК «Пробій», то ми будемо всіма руками «за» і робити все для того, щоб вони проявили себе у великих клубах України та закордону.

– Розкажіть про людей, завдяки яким «Пробою» вдалось посісти своє почесне місце у когорті професіоналів – друзів та партнерів Народної Команди.
– 
Хочу сказати, що футбольний клуб – це не 11, 18 чи 20 футболістів, це велика футбольна сім’я. Крім футболістів, тренерів, адміністрації клубу – це і вболівальники, фани, партнери та друзі команди. Тож футбольний клуб – це дуже велика кількість людей, які долучаються до нього. Звісно, завжди дякуємо нашим надійним партнерам, адже навіть якщо людина готова виділити будь-яку суму для розвитку футболу, і вкотре повторюсь, не лише для футболу вищих досягнень, тобто професіонального чи аматорського, а й дитячого футболу, футболу в районі чи громаді – це дуже цінно.

Щодо спонсорів та партнерів, хочу найперше висловити велику вдячність всім, хто долучився до нас бодай копійкою. Насамперед хочеться подякувати будівельній компанії VD Group, адже завдяки їх підтримці ми зайшли у професіональний футбол. І якби не їхня левова частка спонсорської допомоги нам було б складно віднайти потрібну суму для участі у Другій лізі. Дякую керівнику компанії Василю Миколайовичу Кавлаку за таку величезну спонсорську лепту, яку він вніс у проєкт Народної Команди.

Наш почесний президент Володимир Сергійович Ярмошук, який прийшов до нас не так давно, а якщо бути точним, то рік тому. Людина, яка робить все для Городенки, для городенківського «Пробою». Він велику лепту вніс для того, щоб ми стали професіональним клубом і наскільки я бачу в його очах, що в нього є бажання на цьому не зупинятись і проходити ліги. Звісно, є наші максимальні завдання і все покаже час, як ми пройдемо збори, як ми зберемо команду, як тренери підготують команду. Як гравці будуть виконувати свої безпосередні завдання. Але, повірте, Володимир Сергійович, як і я, максималіст по життю.

Також особлива вдячність нашому постійному, надійному та генеральному спонсору – «МХП – Перспектив». З цією командою ми йдемо пліч-о-пліч не один рік. Відверто скажу, що ці люди долучаються завжди до підтримки команди, працює благодійний фонд «МХП – Громаді»і вони завжди з розуміння ставляться до того, що робиться великий проект в громаді. І не залишились осторонь Народної Команди і також підтримують дитячий та юнацький футбол в громаді.

Звісно, не можна не сказати про вдячність нашому міському голові Городенки Богдану Миколайовичу Кобилянському. Якби він не любив футбол, хто що б не говорив, футболу не було в громаді. Маю на увазі такого рівня футболу. Ми бачимо, нікого не хочу ображати, приклад Коломийської громади – коли міський голова не любить футбол і там, хоч і є ентузіасти, які хочуть відродити футбол високого рівня, але не складається. Тому приємно, що міський голова Городенки є великим фанатом футболу і допомагає розвитку Народної Команди «Пробій». Адже на балансі міської ради – «Пробій-Арена», спортивна школа, тощо.

Також хочеться подякувати і депутатському сектору міста. Ми стараємось мінімум брати з бюджету. Але все рівно самі розуміємо, що міський бюджет має право хоча б 5-10% від загальної суми долучатись до проєкту НК «Пробій». Адже все, що робиться в громаді, всюди має вноситися кошти від міського бюджету. Для того ми сплачуємо податки, працюємо а для чого тоді? Для ЗСУ це в першу чергу, звісно, а в другу – це для розвитку громади і проєктів, які творяться і робляться в громаді. Окрім того, варто відзначити і департамент культури міської ради – без них не проходить жоден матч на «Пробій-Арені», жодне вшанування наших гравців, тощо.

Не варто забувати і про преміум-партнера нашого клубу, фермерське господарство «Eco Berry». Думаю, його керівник Ігор Романович Князевич вартує на почесне звання віцепрезидента клубу. Ми це питання поставимо на обговорення і думаю, що він це звання прийме з високо піднятою головою. Він долучається до нас і наших проєктів не одноразово, а на постійній основі.

Також завжди з командою Василь Васильович Симчич, який долучається фінансово не лише до команди, а й до проведення зборів. Звісно, хочу подякувати нашим аграріям – Михайлу Юрійовичу Лазорку, Володимиру Васильовичу Лазорку, Василю Дмитровичу Боднарчуку, а також компанії «Прикарпатський торговий дім».

Також маю відзначити і тих людей, хто нефінансово долучається до нашої команди. При вході на стадіоні є вивіска Народна Команда «Пробій» і цю вивіску нам зробив митець Володимир Богданович Новосельський. За свій витвір мистецтва він не взяв ні копійки. За що також подаю йому руку дружби.

Хто-хто, а наші партнери заслуговують на те, щоб про них говорити. Адже кожен долучився до проєкту Народна Команда «Пробій» і кожен заслуговує на свою частину слави.

– Цьогоріч Народна Команда «Пробій» відзначає своє 100-річчя. Як клуб відзначитиме цю непересічний як для українського футболу ювілей?
– Ми запланували вшанування гравців, тренерів НК «Пробій» різних років до 100-річчя клубу. Ми вже визначились із датою – це буде 15 серпня, на день міста, на Першу Богородицю. У планах провести благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України. Можу відкрити трішки деталей – до нас завітають шанувальники Збройних Сил, гурт, який дає багато благодійних концертів Kozak System. Також ще з кількома гуртами наразі тривають перемовини щодо участі в нашому концерті.

Окрім того, запланований матч дружби між командами ветеранів НК «Пробій» та київського «Динамо». І дорослі, і малі матимуть змогу знову насолодитись грою великих футболістів, учасникам чемпіонатів Європи, Ліги чемпіонів, тощо і зробити з ними знимку. Заваров, Бєланов, Дем’яненко, Михайличенко – це не весь перелік легендарних особистостей, які приїдуть до Городенки і які справді зробили популярним український футбол далеко закордоном.

Також ми запросили президента Професіональної футбольної ліги Олександр Каденка. Під час Конференції ПФЛ я особисто вручив запрошення і він пообіцяв, що завітає до нас. Запросив і президента Української асоціації футболу Андрія Шевченка. Це зірка, легенда, яка зробила футбол ще  більш популярним, а Україну більш впізнаваною у всьому світі. Тож, думаю, це буде велике свято для дітей, молодих людей та Збройних Сил України, адже плануємо запросити і військовослужбовців. Оскільки захід буде благодійним, то впевнений, що друзі Народної Команди «Пробій» зберуть певну суму для закупівлі дронів чи автомобілів на передову.

Більше детальну програму відзначення 100-літнього ювілею зможу повідомити згодом. Наразі оргкомітет проведення заходу складає програму і, думаю, вже до 1 серпня ми дізнаємось всі деталі. Ми прагнемо охопити декілька локацій – це  центральна частина, це і стадіон. Важливо, щоб все встигли протягом дням – орієнтовно розпочали о 12:00 і завершили близько 8-9 вечора. Впевнений, це буде цікавий захід для містян, гостей міста, наших вболівальників. Тому принагідно хочу запросити всіх наших вболівальників на відзначення столітнього ювілею!

– І на завершення розмови Ваші побажання вболівальникам Народної Команди «Пробій».
– Хочу сказати лише гарні слова на адресу наших вболівальникам. Їхня підтримка відчувається. У нас в Городенці приходить від 500 до 1 500 вболівальників на домашні матчі. А приїжджаєш у великі міста, а там приходять по 30-50 чоловік. І це у містах, які в рази більші за Городенку.

Ще восени багато хто казав, що потрібно «розганяти це все», а сьогодні вони вже самі приязні до наших гравців та тренерського штабу і прийняли їх як своїх, як городенківчан. Звісно, можна і треба говорити щось погане, якщо ми заслуговуємо на це. Але конструктивно говорити.

Буду відвертий – без вашої підтримки футбол сумний і саме ви його робите потрібним, адже без вас немає для чого його розвивати. Підтримуйте Збройні Сили України! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Пресслужба НК “Пробій”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *