З ким гратиме жіноча збірна України у плей-оф відбору на Євро-2025 з футболу: що відомо про суперниць

Футбол

Українки мають пройти двох суперниць, щоб потрапити на чемпіонат Європи.

У відборі на Євро-2025 жіноча збірна України посіла друге місце у групі та потрапила у плейоф відбору як сіяна. Тепер “синьо-жовті” мають подолати двох суперниць, щоб вийти до фінальної частини турніру.

Першою опоненткою України стане збірна Туреччини, з якою команда зіграє у форматі 2-матчевого протистояння. Два матчі українки проведуть і у разі виходу у фінальний раунд плейоф відбору, де суперницями будуть або Греція, або Бельгія.

Торік збірна України грала матчі проти однієї з потенційних суперниць — з Грецією зустрічалася у першому в історії розіграші жіночої Ліги націй. Суспільне Спорт знайомить зі шляхом збірної України у плейоф відбору на Євро-2025 та опонентками на цій стадії.

Туреччина

  • Місце у рейтингу ФІФА: 61-ше
  • Участі на Євро: жодної
  • Як виступила у групі відбору на Євро-2025: друге місце у групі 2, дивізіон В; 9 очок.

Друге місце в групі відбору на жіноче Євро-2025 з футболу збірна Туреччини гарантувала собі лише в останньому турі: в очному поєдинку обіграла Угорщину. Втім, цього не вистачило для потрапляння у посів — Туреччина стала єдиною збірною, що посіла друге місце, але стала несіяною перед жеребкуванням.

Для збірної Туреччини плейоф за вихід на Євро-2025 — шанс уперше кваліфікуватися на чемпіонат Європи з футболу. Починаючи з відбору на Євро-1997, турецькі футболістки виграли лише дев’ять кваліфікаційних матчів, три з яких припали саме на відбір до чемпіонату Європи-2025.

Після жеребкування плейоф відбору головний тренер жіночої збірної України з футболу Володимир Пятенко відзначив зростання рівня місцевого чемпіонату. “Туреччина [якщо брати чемпіонат] два роки тому і зараз — це дві різні речі, він зростає. І у нас є гравчині, що виступають у чемпіонаті Туреччини. Рівень зріс і чемпіонату, і збірної. Запрошують у чемпіонат багато легіонерок, від цього зростає [рівень ліги] та збірна”, — говорив тренер в ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

Останній офіційний матч проти збірної Туреччини Україна провела ще у відборі на чемпіонат світу-2015 — розгромила вдома з рахунком 8:0. Втім, у наступних товариських поєдинках українки перемагали турецьких футболісток з меншою перевагою — 4:0 (у 2019 році) та 1:0 (у 2021-му).

Греція

  • Місце у рейтингу ФІФА: 60-те
  • Участі на Євро: жодної
  • Як виступила у відборі на Євро-2025: перше місце у групі 3, дивізіон С; 16 очок

Груповий раунд відбору збірна Греції провела у дивізіоні С, закінчивши виступи з 16 очками. Найближчого переслідувача, Чорногорію, грекині випередили на шість очок і крім виходу у плейоф відбору гарантували собі підвищення до дивізіону В завдяки першому місцю в групі.

Як і Туреччина, збірна Греції з футболу ще жодного разу не грала у фінальній частині чемпіонату Європи. У попередньому розіграші турніру грекині фінішували четвертими у своїй групі, набравши 7 очок у восьми матчах.

Збірні України та Греції зіграли між собою чотири матчі за останні чотири роки. У відборі на Євро-2022 українки двічі обіграли грекинь (двічі по 4:0). А ось у першому в історії розіграші жіночої Ліги націй обмінялися перемогами (1:2 та 1:0).

Бельгія

  • Місце у рейтингу ФІФА: 18-те
  • Участі на Євро: 2017 та 2022 роки. Найкращий результат — чвертьфінал Євро-2022.
  • Як виступила у відборі на Євро-2025: третє місце у групі 2, дивізіон A; 4 очки.

Збірна Бельгії — учасниця двох останніх чемпіонатів Європи. Після дебюту на Євро-2017, на наступному турнірі команда навіть дійшла до чвертьфіналу, де поступилася збірній Швеції з мінімальним рахунком 0:1.

Втім напряму потрапити на чемпіонат Європи збірна Бельгії не змогла — набрала лише 4 очки в групі відбору. І лише завдяки показнику очних зустрічей випередила у турнірній таблиці збірну Чехії та уникнула вильоту у дивізіон В.

Україна та Бельгія востаннє зустрічалися між собою ще у товариському матчі, який відбувся у 2013 році. Той поєдинок українки програли з рахунком 0:3, закінчивши його вдесятьох.

Що далі у плейоф за вихід на Євро-2025

  • 23-29 жовтня. Перший раунд плейоф відбору.
  • 27 листопада — 3 грудня. Другий раунд плейоф відбору.

Євро-2025 з футболу: що відомо?

  • Фінальна частина чемпіонату стартує у Швейцарії 2 липня 2025 року.
  • Напряму на чемпіонат Європи-2024 вийшли дев’ять команд. Серед них і Швейцарія, господарка турніру, яка брала участь у груповому раунді відбору в дивізіоні В.
  • Дотепер збірна Україна лише одного разу грала на чемпіонаті Європи — у 2009 році, де здобула одну перемогу та завершила виступи на груповій стадії.

Суспільне спорт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *