Збірна України з голами трьох франківців перемогла в 1/4 чемпіонату світу

Футзал

Збірна України вийшла у чвертьфінал вперше за дванадцять років. У 2012 році підопічні тоді ще Геннадія Лисенчука мали шанс вийти у півфінал, але програли збірній Колумбії. У той же час для збірної Венесуели цей чвертьфінал став першим в історії. Тобто, підопічні Робінсона Ромеро вже перевищили своє попереднє досягнення 3-річної давнини, коли збірна Венесуели під керівництвом Фредді Гонсалеса вийшла в 1/8 фіналу, де поступилась марокканцям. Однак, як відомо, «апетит приходить під час їжі». Тому, венесуельці були не проти переписати історію ще раз.

Якщо по стартовому складу збірної Венесуели було все більш-менш зрозуміло, то щодо стартової п’ятірки збірної України були деякі питання. Зокрема, було питання по стану здоров’я Михайла Зварича, якого ще у матчі з Нідерландами у першій четвірці замінив Андрій Мельник. Власне кажучи, саме Мельник вийшов цього разу у «старті» «синьо-жовтих». Решта гравців, які вийшли з перших хвилин, були прогнозовані, адже Олександр Косенко вирішив нічого кардинально не міняти.

Українці почали гру обережно, але при цьому намагались більше тримати у себе м’яч і вишукувати слабкі зони у захисті венесуельців. Окрім того, підопічні Олександра Косенка застосовували часті зміни, щоб тримати високий темп поєдинку. І вже було видно, що підопічні Робінсона Ромеро почали фізично підсідати та не встигати за своїми суперниками вже на початку гри. А на 5-й хвилині рахунок став 1:0 після того, як Корсун, ризикуючи втратити м’яч, все-таки віддав передачу на Абакшина, який відкрив рахунок у цій грі. Щоправда, тренерський штаб збірної Венесуели одразу взяв «челендж» на предмет того, що м’яч повністю перетнув лінію майданчику. Однак, на думку арбітрів, «круглий» не перетрув лінію всією проєкцією, тому перелачу Корсуна та гол Абакшина було визнано легітимним – 1:0. Однак, практично одразу українці пропустили гол у відповідь: Мільтон Франсія у боротьбі з Мельником зміг відгукнутись на передачу з лівого влангу та переправив м’яч у ворота Сухова.   

Венесуельці не змогли одразу схилити шальки терезів на свою користь. Проте, багато шансів для того, щоб повести знову вперед, було в українців. Зокрема, дуже хороші нагоди створював для своїх партнерів Корсун, який фактично в ідентичних ситуаціях з попереднім голлом міг записати на свій рахунок ще як мінімум одну гольову передачу. Зокрема, після пасу 13-го номера української збірної міг відзначитись Семенченко. Але те, що не зміг повторити Корсун, зробив Чернявський, який на 14-й хвилині прострілив на вільного Шотурму, а той зробив рахунок 2:1 на користь збірної України. Ще за кілька хвилин Абакшин оформив дубль. Так рахунок став 3:1, і Робінсон Ромеро був змушений брати тайм-аут.

Можливо, цей тайм-аут і не подіяв би на венесуельців, але трохи «допомогли» українці. Абакшин, організовуючи контратаку «синьо-жовтих», одним неточним пасом обрізав усю команду, що дозволило Віамонте вийти на побачення з Суховим та скоротити рахунок до мінімуму. А ще через 22 секунди венесуельці вдало розіграли аут, і Відаль зробив рахунок нічийним – 3:3. Тепер вже настала черга Олександра Косенка брати тайм-аут. І ця «хвилина» пішла на користь збірній України. Спочатку Абакшин зробив «класичний» хет-трик, тобто – забив тричі протягом одного тайму. А вже за 23 секунди до кінця першого тайму після розіграшу ауту відзначився Швед, який встановив рахунок за підсумками першої 20-хвилинки – 5:3 на користь збірної України.

Тільки-но почався другий тайм, як українці збільшили свою перевагу. Цього разу з передачі Абакшина відзначився наймолодший гравець цього складу збірної України – Семенченко. Так рахунок став 6:3, і це дозволило гравцям збірної України більш-менш контролювати ситуацію на майданчику. При цьому, вони не забували і про оборону, намагаючись не дати своїм візаві створювати небезпечні виходи на ворота Сухова. Хоча воротареві збірної України подекуди доводилось працювати у «рамці». Але у більшості епізодів польові гравці збірної України вигравали боротьбу у своїх опонентів за м’ячі. Фактично цим вони перекривали «кисень» «стовпам» збірної Венесуели – Кабаркасу та Брісеньйо, від яких могла йти потенційна загроза воротам Сухова.

Сам же Сухов на 27-й хвилині показав, що він зробив правильні висновки з матчу проти збірної Аргентини. Його сольний прохід до воріт Вільялобоса увінчався голом, і рахунок став вже 7:3 на користь збірної України. Щоправда, на екваторі другого тайму венесуельці пішли грати вп’ятьох, і один з перших розіграшів зайвого гравця закінчився голом від капітана збірної Венесуели Морільйо. Тренерський штаб збірної України фактично одразу зробив оперативні висновки, почавши випускати під захись у форматі «5х4» номінальну першу четвірку (з деякими змінами у ній), і ця «спецбригада меншості» відпрацьовувала на «відмінно». А ось інша четвірка виходила вже під розіграші атак «синьо-жовтих» у рівних складах. Зрештою, такі зміни теж позитивно відзначились на грі команди Олександра Косенка – вже після того, як другий тайм перетнув свою середину, перевагу збірної України збільшив Чернявський, який цього разу таки виконав своє фірмове сальто.

Поступово Робінсон Ромеро почав розуміти, що навряд чи його підопічним вдасться повернути інтригу в цю гру. А остаточно це підтвердив гол Микитюка у ворота збірної Венесуели наприкінці зустрічі. І саме цей гол фактично поставив у цій грі масну крапку: здобувши перемогу з рахунком 9:4, збірна України отримала право вперше з 1996 року зіграти у півфіналі чемпіонату світу.  

Україна – Венесуела – 9:4
Голи:
 Абакшин (5, 16, 18), Шотурма (14), Швед (20), Семенченко (21), Сухов (27), Чернявський (32), Микитюк (38) – М. Франсія (6), Віамонте (16), Відаль (17), Морільйо (30)
Україна: Сухов (Ципун, 38) – Семенченко, Мельник, Корсун, Абакшин – Шотурма, Микитюк, Швед, Чернявський – Жук
Венесуела: Вільялобос – Санс, Віамонте, Карреньйо, Кабаркас – Карреньйо, М. Франсія, Брісеньйо, Хіменес – Торрес, Відаль, С. Франсія, Морено
Попередження: Швед (17) – Відаль (8), М. Франсія (31), Брісеньйо (34)

5×5

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *