Чому варто перейти на Sony PlayStation 5 з PS 4

Інші

Одним з головних подій в геймерском світі в 2020 році став вихід PlayStation 5 (PS5). Нова консоль відрізняється від попередньої моделі поліпшеними характеристиками – вона має нову архітектуру, надшвидкісний SSD-накопичувач, підтримку дозволу 4K, і це далеко не всі її переваги. У цій статті піде мова про те, чому варто перейти на оновлену приставку з PS4.

Покращена графіка

Кількість обчислювальних блоків в PS5 збільшилася в 2 рази, і частота також значно збільшилася. Але найвагоміше відмінність полягає в таких важливих одиницях як терафлопс. Якщо PS4, що має 18 обчислювальних блоків, здатна видавати 1,84 TFLOPS на частоті 800 МГц, то відеочіп нової моделі має продуктивність 10,3 TFLOPS. Це означає, що консоль обробляє 10,3 трильйона операцій в секунду.

PlayStation 5 перевершила свою попередницю і за параметрами відеокарти, потужність якої сильніше в 8 разів завдяки високій тактовій частоті (до 2,23 ГГц), яка є змінною. Її потужність змінюється в залежності від частоти завантаження, тоді як швидкість становить постійно 800 МГц.

Покращена графіка «п’ятірки» пояснюється її архітектурою. Кожен її обчислювальний блок має приблизно на 60 відсотків більше число транзисторів у порівнянні з PS4. За словами Марка ЦЕРН, головного архітектора системи, це означає, що 36 блоків нової приставки мають продуктивність, що дорівнює 58 обчислювальним блокам «четвірки».

Остання версія відрізняється також великою кількістю ядер, випереджальних четверту консоль по продуктивності і швидкості. Тобто, по графічним можливостям Sony PlayStation 5 вражає набагато сильніше, ніж попередня модель.

Висока роздільна здатність

PS5 відрізняється більш продуктивної графічної системою, створеною в основному для того, щоб дозвіл ігор підвищувався в рази.

Наявність стандарту HDMI 2.1 є далекоглядним рішенням завдяки забезпеченню частоти кадрів і високою роздільною здатністю, хоча багато сучасних телевізори ще не мають відповідних портів. А найважливіший фактор для іграшок HDMI 2.1 – підтримка VRR, яка не дає зображенням розриватися.

Головна «фішка» PlayStation 5 полягає в підтримці дисплеїв, що мають частоту оновлення 120 Гц, адже на сьогоднішній день існує досить велика кількість моніторів і телевізорів, які підтримують дозвіл 4K з підвищеною частотою оновлення. Консоль має відеокарту, яка може видавати більше 60 кадрів в секунду, так що з п’ятою версією можна гідно оцінити переваги таких телевізорів.

Апаратне забезпечення

Нова приставка відрізняється від своєї попередниці наявністю індивідуального SSD, що завантажує гри набагато швидше в порівнянні з PS4. Ще одна особливість п’ятої PlayStation – функція підтримки трасування променів, завдяки якій світло виглядає дуже реалістично.

Загалом, апаратне забезпечення PS5 характеризується швидким SSD, прекрасними графічними ефектами, повною підтримкою 4К, а також потенціалом для того, що в майбутньому дозвіл і частота кадрів будуть ще вище.

Чи доступні гри PS5 для попередніх моделей?

П’ята версія має зворотну сумісність майже з усіма іграми четвертої моделі. Тобто, достатньо просто перенести дані зі старої версії на нову і отримувати задоволення від улюблених іграшок, насолоджуючись найкращим візуальним ефектом і більш швидким завантаженням.

На радість геймерів, велика частина ігор для п’ятої консолі доступна і для четвертої версії. Серед таких ігор – всіма улюблені Call of Duty: Black Ops Cold War і Spider Man: Miles Morales. Існує також можливість безкоштовних оновлень ігор для PS4, однак на PS5 ці іграшки будуть набагато швидше завантажуватися і відрізнятися відмінною графікою.

Очікується, що деякий час гри можна буде запускати на обох консолях. Наприклад, Call of Duty і Horizon Forbidden West будуть продовжувати запускатися до 2022 року, проте такі ігри як Ratchet & Clank: Rift Apart буде підтримувати тільки PlayStation 5.

З огляду на всі перераховані плюси нової приставки – круту графіку, зворотну сумісність, майбутні ігри і т.д. – можна з упевненістю сказати, що переходити на Sony PlayStation 5 дійсно варто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *