Які види спорту можуть увійти до Олімпійських ігор у майбутньому

Інші

Міжнародний олімпійський комітет навесні цього року схвалив зміни до олімпійської програми-2024 та додатково вніс до списку кілька видів спорту. Щасливчиками стали серфінг, скейтборд, спортивне скелелазіння та брейк-данс. Але вже кілька років домагаються визнання й інші види спорту, яким поки не вдається пробитися на Олімпійські ігри. Про них і поговоримо у цій статті.

Кіберспорт

Чи можуть коли-небудь з’явитися олімпійські золоті медалісти в «League of Legends»?

Ідея може здатися абсурдною, але перетворення ігор в олімпійський вид спорту – тема, яка в останні роки спливає знову та знову, тим більше вона актуальна зараз, коли світ вже кілька років живе, практично, онлайн. Можливо, це стане вагомим аргументом у визнанні кіберспорту олімпійським видом спорту. Почекаємо ще трохи.

Шахи

Здавалося б, що ось ця, найдавніша гра, повинна б вже точно бути у списку олімпійських видів спорту. Адже Боббі Фішера, Гаррі Каспарова, Василя Іванчука знають, без перебільшення, у всьому світі. Причина, з якої цей вид спорту досі не представлений на Олімпійських іграх проста та банальна – МОКу не вистачає видовищності.

Покер

Претендує стати олімпійським видом спорту і покер. У багатьох країнах, в тому числі й в Україні, він вже визнаний офіційним видом спорту, але суперечки про те, чи спортивна це гра, тривають. Професійні спортсмени не втрачають надії на те, що незабаром суспільство все ж зрозуміє, що гра розуму гідна стати в один ряд з визнаними видами олімпійського спорту. На цей час IFMP прагне включити карткову гру в тестовий захід у Парижі у 2024 році та, звичайно ж, вони безумовно прагнуть потрапити на Олімпійські ігри в Лос-Анджелесі у 2028 році.

На Олімпійських Іграх 2016 року вже був історичний момент для покерної спільноти. Професійний гравець в покер і член команди PokerStars, бразилець Андре Аккарі, був обраний в якості одного з факелоносців літніх Олімпійських ігор 2016 року в Ріо-де-Жанейро. Може бути, що це тільки питання часу, коли покер стане олімпійським видом спорту.

Більярд

Ще одним претендентом на участь в Олімпійських іграх є більярд. Йому, як і шахам, на думку МОК, не вистачає видовищності. При цьому всі характеристики олімпійських видів спорту присутні – це й існування національних та міжнародних федерацій, і світова популярність. Наприклад, в Україні Федерація більярдного спорту вже відсвяткувала своє двадцятиріччя. На жаль, чергова заявка була відхилена.

Пляжний футбол

Цьому виду спорту видовищності вистачає, іноді її навіть з надлишком. Українські спортсмени Андрій Пашко, Дмитро Войтенко та інші увійшли до списку номінантів на звання кращих представників цього виду спорту, підкоривши глядачів своєю грою. Але цей вид спорту, на відміну від пляжного волейболу, поки теж стоїть в черзі на включення в списки олімпійських видів спорту.

Мініфутбол

Будь-який футбол, будь це мініфутбол або футбол на піску, або звичний та відомий всім футбол з м’ячем – видовище, що вельми захоплює глядачів та вболівальників. Киплячі пристрасті, точні паси та перемога улюбленої команди завжди приводять у захват любителів цих видів спорту. На жаль, мініфутбол поки так і не дістався до олімпійських видів спорту. На думку експертів, цього щасливого моменту варто очікувати не раніше 2028 року.

Дартс

Невважаючи на світову популярність, дартс теж стоїть у черзі на включення до олімпійської програми. Для метання дротиків не потрібні супер стадіони, дорога амуніція та обладнання, при цьому дартс – дуже непростий та видовищний вид спорту. Він досі зберігає хороші шанси на включення в список олімпійських видів спорту, і вболівальники вірять, що це незабаром відбудеться.

Змішані єдиноборства

Бійці ММА і змішані єдиноборства як вид спорту відомі не тільки у своїх країнах та містах, а практично, всім країнам світу. У цих боях беруть участь справжні чоловіки та пристрасті там киплять неабиякі. Видовищний вид спорту так і не дістався в елітний список щасливчиків. МОК пояснює це підвищеною жорстокістю та планомірно відмовляє в заявках на включення.

Боулінг

Чи знаєте ви, що цей вид спорту вже був представлений на Олімпіаді в Сеулі? І претендував на участь в Олімпіаді в Токіо. З незрозумілих причин його спочатку виключили зі списку, і ось уже багато років не вносять в нього.

Крикет

Мільйони послідовників, мільйони шанувальників і десятки тисяч тих, хто грає в крикет з нетерпінням чекають схвалення заявки на участь в Олімпійських іграх. Цей вид спорту тільки один раз був представлений на Олімпійських змаганнях. І було це в далекому 1900 році. Спортсмени та вболівальники очікують, що МОК поверне їх вид спорту вже у 2024 році.

Кандидатам на включення в список олімпійських видів спорту додає впевненості той факт, що учасниками Олімпійських іграх 2028 в Лос-Анджелесі стануть новачки – МОК схвалив заявки та допустив до змагань спортсменів таких видів спорту як: самбо, муай-тай, черлідінг, айсштокспорт, кікбоксинг та лакросс.

Це означає, що ці види спорту теж зможуть домогтися визнання на олімпійському рівні, адже міжнародне визнання у них вже є.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *