У Калуші побудують новий спорткомплекс за 145 млн гривень

Інші

2 лютого в електронній системі державних закупівель Прозоро управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради оголосило тендер на об’єкт «Нове будівництво багатофункціонального спортивного комплексу за адресою: вул. Ринкова, в м. Калуші Івано-Франківської області».

Бюджет закупівлі — понад 145,1 млн гривень. Період подачі пропозицій на участь у тендері — до 18 лютого. Аукціон очікується 21 лютого, інформують “Вікна”.

Нагадаємо, минулого року у Калуші розпочали підготовку до будівництва спортивної арени. Зокрема, у квітні міська рада прийняла рішення про створення комунального підприємства «Спорт-арена». Також депутати виділили земельну ділянку під майбутнє будівництво площею близько 2,5 тис. квадратних метрів на вул. Ринковій — поруч із майбутньою автостанцією. Раніше йшлося, що на будівництво спортивної арени планують залучити державне фінансування. Попередньо планували спорткомплекс на 1000 посадочних місць для проведення спортивних змагань з олімпійських видів спорту. Також ішлося про проведення концертів й інших масових заходів. Озвучували, що будівництво спортивної арени коштуватиме від 80 і до 100 млн гривень.

Минулого року Калуській громаді також виділили кошти з державного бюджету на виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва спортивної арени — 1,5 млн гривень. Договір на проектування було укладено з підприємцем з Івано-Франківська Дмитром Масляком. Документація коштувала 1 млн 450 тис. гривень,  а кошторис будівництва вийшов значно більшим, ніж попередньо очікували.

За проєктом договору з переможцем майбутнього тендеру на будівництво спортарени, роботи мають бути завершені до 30 грудня 2023 року. У документації зазначено, що це має бути споруда на три поверхи, яка включатиме залу для проведення змагань з шести видів спорту (баскетбол, волейбол, гандбол, міні-футбол, боротьба і дзюдо) з покриттям «спортивна дошка». Тут буде 465 посадочних місць плюс ще 150 місць — на балконах. Також у будівлі буде гуртожиток на 33 ліжка, кафе на 23 чотиримісні столики і 3 — двохмісні з повністю оснащеною кухнею (у кошторис заклали холодильне обладнання, електроплиту, міксер, слайсер для нарізання, елетрочайники тощо і навіть стіл для піци і піч для випікання) та барною стійкою. Також тут буде робоче місце лікаря з відповідним обладнанням, масажними столами, зали з тренажерами тощо. Кошторис передбачає буквально все: від будівельних робіт (включаючи дахову котельню, два пасажирські ліфти на три зупинки, системи вентиляції, кондиціювання, протипожежну сигналізацію, систему пожежогасіння тощо), облаштування території (під’їзди, доріжки, газони, закладено висадження 62 туй і 6 блакитних ялинок) і до закупівлі всього обладнання і меблів (у тому числі комп’ютери і кулери для води, які у принципі могло б закупити комунальне підприємство окремо).

За проєктом споруда спортарени займе близько 45% відведеної території.

Проте поки що коштів на таке масштабне будівництво немає, з державного бюджету вони не виділені і чи будуть виділені у достатньому обсязі — невідомо. У тендерній документації зазначено, що на 2022 рік є всього близько 28,4 тис. гривень — ця сума закладена у бюджеті Калуської громади.

Як зазначив у коментарі «Вікнам» начальник міського управління будівництва і розвитку інфраструктури Богдан Грущак, зараз ціни швидко ростуть буквально на все: навіть між цінами, які закладали у кошторис восени минулого року і тими, що є зараз, — велика різниця. А тому, вірогідно, у повному обсязі за 145 млн гривень проєкт реалізувати не вийде і треба буде відмовлятися від певних позицій. Загалом, для такого об’єкту 145 млн гривень — помірна ціна. За словами Богдана Грущака, нещодавно тендер на будівництво спортарени оголосили у Тернополі з бюджетом на порядок більшим — близько 1,3 млрд гривень.

Калуська громада, нагадаємо, також розраховує на державне фінансування відновлення міської Ратуші з добудовою. Щоправда, тут сума вийшла удвічі меншою: торік провели тендер на 72,6 млн гривень, за підсумками якого вийшла вартість реалізації проєкту в межах 70 млн гривень за цінами минулого року. До речі, будівництво Ратуші планують завершити до кінця 2022 року. Станом на початок лютого коштів з державного бюджету на цей проєкт теж не виділили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *